Nieuwsverzamelaar

Incheckpoortjes station Zaandam in werking

De Orkaan - ma, 09/12/2019 - 15:19

Station Zaandam is sinds vandaag hermetisch afgesloten met incheckpoortjes.

Vorige maand is begonnen met de plaatsing van de paaltjes, de incheckzuilen op de perrons zijn buiten werking gesteld.

De verandering maakt onderdeel uit van de herinrichting en opknapbeurt van het station. Voor fietsen, wandelwagens, invaliden en rolkoffers is er een hellingbaan, de kaartautomaten zijn verhuisd en de KIOSK is terug in de stationshal. Eerder waren de nieuwe glazen liften naar de perrons al klaar.

Alleen de balie voor de kaartverkoop en informatie zit nog op de tijdelijke plek op de spooroverbouwing. Die gaat in februari over.

Iedereen snapte meteen hoe het ging, dat inchecken:

Bewoners Lagedijk (Zaandijk) tegen sloop ‘Aquarium’

De Orkaan - ma, 09/12/2019 - 09:43

Bewoners van Oud-Zaandijk proberen te voorkomen dat het beschermde dorpsgezicht de Gortershoek wordt aangetast door de bouw van een appartementencomplex van 16 woningen op het terrein van voorheen Koning & Boeke (later notariskantoor Moesker.)

Een Amsterdamse projectontwikkelaar wil het perceel Lagedijk 31 slopen om er nieuwbouw ‘in historiserende stijl’ te realiseren. De projectontwikkelaar zegt dat het om jongerenhuisvesting en “levens-bestendige woningen” gaat.

De omwonenden die zich hebben verenigd in de Stichting cultuurhistorische belangen (van de) Lagedijk en stellen dat zij geen tegenstanders zijn van de sloop van wat wel in de volksmond Het Aquarium van de Lagedijk wordt genoemd.

De Stichting zegt in een persbericht:

“De boosheid en verontwaardiging van de bewoners richt zich niet zozeer tegen de projectontwikkelaar als wel tegen de Gemeente Zaanstad die dreigt akkoord te gaan met de bouw van een megalomaan complex tegenover de bekende rijksmonumenten: het Honig Breethuis en het Weefhuis (met de bijbehorende Beeldentuin).

Daarmee handelt de gemeente volledig in strijd met haar eigen beleid en regelgeving omdat het bouwplan afwijkt van veel voorwaarden die gelden in het bestemmingsplan van het beschermd dorpsgezicht.”

De projectontwikkelaar zou een pand van 11 meter hoog willen bouwen wat meteen het hoogste pand in het dorp zou worden (op de Zaandijkerkerk na).

“De gemeente heeft recentelijk nog het bestemmingsplan voor de Gortershoek en de Zaanse Schans vastgesteld en dreigt nu, onder het mom van woningschaarste, akkoord te gaan met de plannen die regelrecht in strijd zijn met dit bestemmingsplan!”

Ook vrezen bewoners dat de parkeerdruk sterk toeneemt:

“Overdag weten namelijk veel toeristen de hoge parkeerkosten die de Zaanse Schans heft te omzeilen door gratis op de dijk te parkeren. De realisatie van het appartementencomplex zal deze druk, nog verder doen toenemen.”

De bewoners van de Lagedijk wil nieuwbouw “die passend in het beschermd dorpsgezicht is”. Eén van de bewoners:

“Deze buurt is ruim 500 jaar oud en één van de weinige nog karakteristieke stukjes Zaanstreek met grotere woningen aan de Zaanzijde en kleinere aan de polderzijde. Met de komst van dit massieve complex aan de polderzijde wordt de deze historische bebouwing geweld aangedaan. De fout die een halve een geleden gemaakt is door het bouwen van het Aquarium in opdracht van Koning & Boeke dient niet opnieuw gemaakt te worden door een gemeente die slecht zijn eigen beleid, regels en afspraken kent.”

De Orkaan besteedde eerder een aflevering van De Geveltoerist aan het pand. van Koning & Boeke. Dit stond er vroeger:

De Makelaar uit de doeken… (2015-2019)

De Orkaan - ma, 09/12/2019 - 08:02

Op de hoek van de Provincialeweg en de Korte Rozengracht in Zaandam is appartementengebouw De Makelaar nu uit de doeken gegaan.

Het complex is negen woonlagen hoog en bevat 22 appartementen.

Al sinds 2015 houden we de plek in de gaten en maken regelmatig foto’s. De eerste foto’s dateren van de sloop van de huizen die op deze plek stonden, de laatste van het pand zoals het nu is.

Hier het pand eind november (eerste fot0) en begin december (daaronder, vanaf de spooroverbouwing, als vrijwel alle doeken eraf zijn). Daaronder de foto’s van de eerdere situaties.

In februari van dit jaar.

In 2018:

En zo in februari 2017

En in 2015 zo:

En zo moet het worden (weinig verkeer op de Provincialeweg trouwens):

 

Merel Kan: Winnaar

De Orkaan - ma, 09/12/2019 - 07:31

Aan de kassa naast me staat een jonge man met zijn zoontje op zijn nek. Dat het zijn zoontje is weet ik zeker, hij is een mini uitvoering van zijn vader.

‘Nee meneer, de winnaars zijn persoonlijk gebeld’, het meisje van de HEMA zal het niet zo bedoeld hebben, maar het klinkt wat kribbig.

De hoopvolle blik van de man dooft, en hij draait zijn hoofd schuin omhoog als hij zegt ‘Nee lieverd, je hebt niet gewonnen.’

Niet gehinderd door enige kennis van de kleurkwaliteiten van het ventje bemoei ik me ermee: ‘Maar het was een hele mooie kleurplaat!’.

Natuurlijk zal het didactisch verantwoord zijn om kinderen te laten voelen dat ze ook kunnen verliezen. Zelf ben ik op dat gebied hopeloos verpest. Mijn oma Kroes haalde kleurplaten uit elke winkel, stimuleerde mij en mijn zussen, om met het puntje van de tong uit de mond, tot grote hoogten te komen en – verdomd als het niet waar is – we wonnen altijd.

Pas later begreep ik dat ons kleurtalent minder geniaal was dan we hadden aangenomen. De prijsjes, beren, kleurpotloden, 100-stiften, waterverf, chocoladerepen of blikjes snoep, werden gekocht door mijn oma.

De onderlip van het jongetje trilt, maar hij houdt zich groot.

Het meisje van de kassa ziet het ook. Als de man afdruipt roept ze: ‘Maar ik heb wel dit voor je!’ Ze geeft het jongetje een zakje Sinterklaassnoep en ontvangt daarvoor twee identiek stralende glimlachen.

PS Ja, ik heb de kleurplaat op de foto zelf ingekleurd. De stippeltechniek leerde ik van mijn oma #trots

Huisbioloog David Sluis: Zien en niet gezien worden

De Orkaan - ma, 09/12/2019 - 07:04

Hij zat er weer, zoals zo vaak de laatste jaren. In de Es aan de overzijde van de Melksloot, zo heet deze op historische kaarten van ’t Kalf Zaandam. De Melksloot grenst aan mijn achtertuin.

De Es is al helemaal bladerloos en daarom viel hij gemakkelijk op dit keer. De Zwarte elzen en Grauwe wilgen erachter ‘zitten’ nog opvallend goed in het blad.

De herfst is laat dit jaar, extreem laat zelfs, aldus de natuurkalender en ook mijn eigen ‘boreale’ perceptie van de 52e breedtegraad.

Als de Es zomers vol in blad staat is hij een stuk lastiger te spotten, de struikrover. Gelukkig ben ik behept met een zeer geoefend ‘haviks’ oog en meestal ontdek ik hem dan toch. Nee, er ontgaat mij weinig. Alles wat sowieso vliegt of ergens ‘zit’ wordt bewust of onbewust gescand en/of gedetecteerd. Het is een tic, of beter, een prettige verbondenheid met de natuur, zo kun je het duiden vanuit zekere kringen. Andere kringen categoriseren dit met ‘compulsief gedrag’, je kunt gewoon niet anders! Nou inderdaad, daar zal het wel op neerkomen ‘in the end’.

Maar wat zien we nu in die boom aan de overzijde van de Melksloot zitten? Weet jij wat het is? Vooruit, een kleine hersenbreker met 4 keuzes:

a)     Torenvalk
b)     Blauwe kiekendief
c)     Sperwer
d)     Havik

Het goede antwoordt is C, de Sperwer dus. Het rijtje bevat allemaal roofvogels voor de duidelijkheid. De Sperwer is een prachtig getekende roofvogel, zoals je zelf kunt zien. Vanaf een meter of 5 hoog zie je hem intensief observeren, van links naar rechts en soms achterom. Zijn ogen zitten vrij vooraan in zijn kop, in tegenstelling tot bv een Wilde eend, een teken dat we met een predator te maken hebben. Met deze oogpositie kun je beter diepte schatten, maar maakt wel dat je een goed beweegbare nek moet hebben, en dat wordt op de foto’s gedemonstreerd.

David Sluis: Rechts_kijkend

Hij lijkt qua verenkleed sterk op de Havik, die alleen stukken groter is (en zeker het vrouwtje Havik, die is nl groter dan het mannetje, evenzo bij de Sperwer). Dat dit overduidelijk een mannetje Sperwer is kun je zien aan de oranje aangelopen veren op de borst. De iris is geel, maar kan ook oranje worden, bij beide geslachten.

De foto is niet van de hoogste kwaliteit en dit komt doordat ik door het thermopane van de zolder dakkapel heen moest fotograferen.  Overigens met een telezoom 70x210mm lens die ik al sinds 1987 in mijn bezit heb. Ik kocht hem bij Camex op de gedempte gracht voor ca 400 gulden. Destijds beschikte ik over de allereerste autofocus camera ter wereld die op de markt kwam: de Minolta 7000. Het was een ware revolutie; een camera die zichzelf scherp stelde, onvoorstelbaar. Nu is het de normaalste zaak van de wereld, alhoewel manueel scherpstellen soms best nog handig is. De camera zelf, de body, kwam trouwens uit Duitsland. Het jaar daarvoor zat ik nog onder de wapenen, ik was onderwater duiker bij de Landmacht Genie, en moest voor een oefening naar onze oosterburen. Je kon in dat immense militairendorp belastingvrij spullen kopen, tenminste als je daar vast gelegerd was, en dat was ik natuurlijk niet. Maar bij het binnentreden van de ‘mess’ (eetzaal) zat daar tot mijn grote verbazing een andere Westzaner, die daar permanent gelegerd zat. En je weet Westzaners onder elkaar… Later is het merk Minolta overgenomen door Sony, maar de lenzen passen nog steeds anno 2019 en ik ben inmiddels 5 spiegelreflex body’s verder. De 70x210mm trouwens is mijn favoriete lens, vanwege het rijke boukeh en de sublieme optische kwaliteit ervan.

Als ik buiten ben, bijvoorbeeld in de tuin, dat hoef ik geen enkele moeite te doen om roofvogels te ontwaren, ook al kijk ik niet om me heen. Dat wordt nl voor me gedaan. Indien de Sperwer of een andere roofvogels overvliegt dan is de hele aanwezige avifauna in rep en roer. Van eenden tot Kauwtjes. Dit alarmeren is auditief zo opvallend dat je weet dat er stront aan de knikker moet zijn. Zeer opvallend is overigens dat het aanwezige broedpaar Buizerd (en soms meervoud)  in de Schietwilgen even verderop, veel minder stof doen opwaaien. Kennelijk weten de birds dat deze roofvogels relatief ongevaarlijk zijn voor hen, tenminste zo interpreteer ik het. De Buizerds worden nog wel opgejaagd/achtervolgt door Eksters of meeuwtjes bv, maar daar blijft het dan bij. Het liefst vliegen de Buizerds als er veel thermiek is, en cirkelen dan als een zweefvliegtuig omhoog, de luie donders. Zo niet de Sperwer, die is koel, afwachtend en een berekenende killer. Hij observeert eerst goed zijn omgeving die hij op zijn broekzak kent. Waar zijn lekkere behapbare maaltjes vandaag? Een Koolmees, Merel of Spreeuw bijvoorbeeld. In het Engels heet hij dan ook Sprarrow hawk; spreeuwen havik. En dat mag rustig van de voertafel, trottoir of van een of boomtak zijn. Zeker het mannetje zal niet veel groter gaan qua prooien, het vrouwtje waarschijnlijk wel. Die acht ik in staat een Gaai of Houtduif te slaan.

Sperwer met een prooi (Wikipedia)

De Sperwer is enorm wendbaar. Dit komt door zijn relatief korte brede vleugels. Dit is handig om zelfs in de kleinste hoekjes onverwacht toe te kunnen slaan. Als hij eenmaal op de vleugels gaat, weet je niet wat je ziet. Het gaat oerend hard en met grote coördinatie. De vogels worden uit het niets verrast, als een sniper die van 100m afstand iemand omlegd. De Sperwer neemt in de laatste split second van zijn vlucht, de houding aan van een lijsterachtige. Ik heb dat één keer zelf gezien.  Op deze manier is de verrassing compleet. “Kijk jongens een lijster”: kaboem@#!, RIP, einde oefening. Ik heb de Sperwer al diverse malen rondom mijn huis vogels zien slaan. Aan zijn messcherpe klauwen is niet te ontkomen. Hij schermt met zijn vleugel zijn prooi af (als een parasol), en dood de vangst snel. Daarna wordt het lijk naar een plukplaats gebracht en daar verorberd of aan de jongen gevoerd.

Sperwers zijn algemeen verspreide broedvogels in Nederland. Zowel in bosgebieden als halfopen landschap en ook in de stad gedijen ze goed. In de Zaanstreek zullen geschat een 10-tal(len) paren kunnen leven, maar exacte cijfers heb ik niet. In de vlucht zijn ze meestal goed te onderscheiden. Ze klapperen zo een 5 a 6 keer en ‘glijden’ dan een stukje uit. In combinatie met hun vleugelvorm (handpenprojectie) is de herkenning goed te doen. Onderscheid met Havik kan wel lastig zijn. Goed kenmerk is de nagenoeg rechte achterzijde van de staart bij de Sperwer, tegen een meer afgeronde bij de Havik, maar er zijn meer subtielere verschillen.

De grootste natuurlijke vijand van de Sperwer is de Havik, en die zie ik soms ook wel in de omgeving van Zaandam.

Groentjes!

 

 

De sluizen van Zaandam: Vernieuwing in zicht (Foto’s)

De Orkaan - zo, 08/12/2019 - 08:07

Er werd wat geklaagd omdat we een week niet leveren… En het lag dus niet aan Fred Wolf.

Al zo’n tien keer plaatsen we foto’s van Fred die het werk, de sloop en de bouw, van de sluizen van Zaandam vastlegt, en natuurlijk is hij paraat met zijn camera!

De Orkaan heeft alleen niet altijd ruimte. Qua tijd, geest, en fysiek om alles (direct te doen). We proberen dat natuurlijk wel. Met veel liefde plaatsen we vandaag het werk dat de afgelopen week aan de sluis van Zaandam werd verricht. ‘Vernieuwing in zicht’ noemt Fred het.

Fred wolf: De Damwanden aan de oostelijke kant voor de helft geplaatst.

Fred Wolf: De Damwanden aan de oostelijke kant voor de helft geplaatst.

Fred Wolf: Hier komt de nieuwe brugklep op te liggen

 

 

 

Hallo Merel,
Hier weer een kleine update van het sluis gebeuren.
Vernieuwing in zicht, zou ik het noemen.
Foto 1:Hier komt de nieuwe brugklep op te leggen
Foto 2: De Damwanden aan de oostelijke kant voor de helft geplaatst.
Foto 3:Boorsel uit het geboorde gat verwijderen,hier komt een stalen buis in en daarin weer beton.
Foto 4:Dit zijn de dekplaten die de bascule kelder van de Wilhelminasluis afdichten.
Groet Fred Wolf

ZMC-fietspad ‘dit jaar’ open…

De Orkaan - zo, 08/12/2019 - 07:45

Het fietspad langs het ZMC is wel af maar nog niet open. Maar voor het eind van dit jaar (dus binnen 3 weken) moet daar verandering in komen.

Volgens Zaanstad ontbreekt een deel van de verlichting en moet besloten worden of er paaltjes op het fietspad komen.

De woordvoerder van verkeerswethouder Slegers belooft dat het verkeersbesluit ‘dit jaar’ nog genomen wordt. De dag na publicatie van dat besluit kan het fietspad open. Bezwaren hebben geen opschortende werking.

De Fietsersbond is niet geraadpleegd over de paaltjes, maar die zijn geen fan van deze obstakels.

De voorgeschiedenis begin eind september 2019 als het pad af lijkt te zijn maar nog niet open is, begin oktober gaat dan toch het pad open, maar die vreugde is van korte duur omdat op last van de gemeente er hekken geplaatst worden. Rond 20 oktober zou het fietspad dan geopend worden, maar dat bleek ijdele hoop. Begin november bleek Zaanstad een bordenplan te eisen.

Ondertussen is vanwege het veiligheids-wachten en wel een onveilige situatie rondom het ZMC ontstaan, omdat het fietspad niet toegankelijk is, laveren fietsers en scooters nu tussen de voetgangers door, ook op het smalle voetpad dat door hekken is afgezet.

Het mysterie van de H-armband

De Orkaan - zo, 08/12/2019 - 07:35

We kregen een mail van Will Evers. Die is op zoek naar informatie over deze merkwaardige ‘armband’, een soort horloge met een leren band en een grote koperen (?) H erop.

De armband komt uit de nalatenschap van Cor Plekker, een Zaandamse oom van Evers.

Cor Plekker was een echte Zaankanter volgens Evers. Hij is nooit buiten de Zaanstreek geweest. De armband zelf bevat veel gebruikssporen, het lijkt ook niet op een sieraad. Volgens Evers kan het een armband van een oppasser of iets dergelijks geweest zijn, die aan de bovenarm werd gedragen.

Plekker is te zien in een filmpje uit 1960 over de molen de Held Jozua (de man met het gestreepte overhemd) dat onder de foto’s van de armband staat. Reacties onder het artikel of per mail naar De Orkaan.

 

Ruth Pos: Toendertijd

De Orkaan - zo, 08/12/2019 - 07:30

Om tweeërlei redenen toog ik deze week naar het Honig Breethuis in Zaandijk.

Ik had de missie om daar de vogelkooi voorstellend de Bullekerk te fotograferen.

Want net als je denkt alles wel gezien van- en gelezen te hebben over deze (onderhand best wel spraakmakend beroemde) kerk annex superleuk Cultureel Centrum Bullekerk in Zaandam, krijg je een tip dat dit fraaie exemplaar, de vogelkooi dus, te bewonderen is in het (museum)kantoor van Jan Jz. Breet (1815-1892) die als liefhebberij het houden van vogels had en 13 van zijn zelfgemaakte vogelkooien in zijn boedel had nagelaten. Erg leuk, maar wel zonder vogeltje erin.

Ruth Pos

Het schoot me te binnen dat mijn moeder, geboren met de penseel in de mond, vroeger in wintertijd (’s zomers altijd ergens buiten) vaak heeft zitten schilderen in het museum, toendertijd Zaanlandsche Oudheidkamer geheten (van 1940-1992). Ik kwam haar daar wel  opzoeken en had nog de beelden op mijn netvlies staan van het museum als Oudheidkamer.

Ruth Pos

In de nalatenschap van haar oeuvre ontelbare kunstwerken was ik een aantal aquarelletjes tegengekomen, waarvan veel speelgoed, zoals antieke poppen en accessoires. Die poppen zaten gezellig in een bedstee maar mochten exclusief voor mijn moeder poseren. Ook levende dames in oud Zaans kostuum hebben er voor haar geposeerd.

Ruth Pos

Ik nam wat foto’s mee naar het Honig Breethuis in de verwachting de poppen daar terug te vinden. De vriendelijke gastvrouw die me ontving was meteen enthousiast en begon al over een expositie… Maar al snel werd me duidelijk dat er door de verbouwing en herinrichting van het Zaans Historisch Museum vanaf 1992 tot ‘woonhuismuseum’ in 1999, nu precies 20 jaar geleden, (hoogstwaarschijnlijk)  veel van de inboedel is overgebracht naar het Zaans Museum op de Zaanse Schans. Daar ben ik meerdere malen geweest maar dit ga ik nog wel checken natuurlijk…

Ruth Pos

De Orkaan heeft in 2015 al eens uitgebreid aandacht besteed aan de Zaanse Musea. Toendertijd waren dat er 29. Bij een bijeenkomst afgelopen week over een nieuw op te zetten project waar alles wat Zaans is langs kwam, hoorde ik dat Zaanstad de meeste musea heeft van het land. Het zijn er nu 31! Je gelooft je oren niet en kan ze zeker niet zomaar even opnoemen. Maar het bewijs is ons toegestuurd door het gemeentearchief (dank je wel Geke) en je beseft dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Want musea bezoeken doen we overal waar we komen maar in eigen regio houdt het nog over. En, lieve Zaankanters, zijn jullie allemaal al eens in het beroemde Czaar Peterhuisje geweest? Wedden van niet?!?

*Ruth*

Ruth Pos

 

 

Waarheen? Rhetorica, minitreinbeurs, foto-expo, popschoolbands, schatgraven…

De Orkaan - zo, 08/12/2019 - 07:15

Zondag 8 december: Rhetorica in de Kaasfabriek, Minitreinbeurs, Poolse kunstenaars in Gallerie Blauw, foto-expo in Het Weefhuis, Hembrug Winterfair, Circus Sijm, De Flux Popschoolbands, 2de Kans Kunst, Jaap Zwart in de Bullekerk, Oost-West ensemble in Krommeniedijk, Schatgraven in Natuurmuseum…

Maandag 9 december: ’t Nut in Wormerveerse Vermaning…

Dinsdag 10 december: Amnesty Schrijfmarathon in het stadhuis…

Woensdag 11 december: Voorlichting renovatie Bergblauwflat, Kerstconcert Vermaning, Krommenie…

Donderdag 12 december: Ensemble Agamemnon, Kerstmiddag voor senioren, informatieavond over Duurzaam Wonen, Kerst in de Heemtuin, Ariane Blees leest voor, Leviaan kerstmarkt, Hemelse Kerst in de Jordaan…

Vrijdag 13 december: Kerstgala Café Glenn de Koning, Open dag Bakery Institute, Kerstmarkt in Zorgcirkel Saenden, Zaanse Top 500, Live Jazz Casa Piri Piri, Marcel Worms bij Maroeska Metz, Kasper van der Laan in De KunstGreep, Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow, Mr. Jan Kamp zaalvoetbaltoernooi, Kerst in de Jordaan, Boys Of The Lough…

En… Zaans Museum: Verkadeboek Herfst uit 1908 (t/m 20 december), Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius (t/m eind december), Peter Keizer (schilderijen) en Ralf Weber (beelden) bij Artzaanstad (t/m 5 januari), Zaanse werken van Heijenbrock in Zaans Museum (t/m 2 februari 2020), 150 jaar spoor in de Zaanstreek in het Stadhuis (t/m 7 februari), Willem Uppink in Honig Breethuis (t/m maart 2020) en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Zondag 8 december

 • Toneelgroep Rhetorica met De Twaalf Gezworenen, Theater de Kaasfabriek (matinee)
 • Minitreinbeurs, Buurthuis De Vuister, Koog aan de Zaan, 10:00
 • Opening expo met Poolse kunstenaars: in Gallerie Blauw, Aris van Broekweg, Zaandam, vanaf 11:00, expositie duurt t/m 2 januari
 • Foto-expo Trudi Sennhauser (foto boven), Jacqueline Mulier, Tim Knol, Paul Verbunt en Rob Verweij in Het Weefhuis, 13:00 tot 17:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Circus Sijm in Wormer
 • Presentatie De Flux Popschoolbands, Podium De Flux, Zaandam, 14:00
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Orgelconcert door Jaap Zwart, op het Flentrop orgel in de Bullekerk in Zaandam, met als thema “Op weg naar Kerst”, 15:00

 • Oost-West ensemble in kerkje van Krommeniedijk, 15.30 uur

 • Schatgraven in Natuurmuseum

Maandag 9 december

 • Wormerveerse Vermaning: lezing ’t Nut, 20:00

Dinsdag 10 december

 • Amnesty Schrijfmarathon van 9.00-17.00 uur in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam (B&W en raadsleden schrijven ook)

Woensdag 11 december

 • Voorlichting renovatie Bergblauwflat, Zaandam, Bullekerk, 19:00
 • Kerstconcert Vermaning, Krommenie, 19:00

Donderdag 12 december

 • Kerstconcert bij kaarslicht in de Zuidervermaning in Westzaan door Ensemble Agamemnon met muziek van Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz en Johann Joseph Fux, 20:15
 • Kerstmiddag voor senioren, Grote Kerk, Oostzaan, 14:00
 • Informatieavond over Duurzaam Wonen, Zaantheater, Zaandam, 19:00
 • Kerst in de Heemtuin, 16:00

 • Ariane Blees leest voor uit haar debuut ‘Bleestekens’ in het restaurant van Zorgcirkel Saenden, 14.30 uur, Nova Zembla 2, Zaandam

 • Leviaan kerstmarkt in Zaandijk, De Boed, Willem Dreeslaan 1a, Zaandijk

 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)

Vrijdag 13 december

 • Kerstgala Café Glenn de Koning 2019, 18:00
 • Open dag Bakery Institute, Verskade, 10 – 15 uur
 • Kerstmarkt in Zorgcirkel Saenden, Zaandam, 10:00
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • Live Jazz avond bij Portugees Restaurant Casa Piri Piri, Zaandam, 18:00
 • Concert aan de Zaan: Marcel Worms, piano met lezing, Maroeska Metz, Wormerveer, 19:00
 • Kasper van der Laan, De KunstGreep, Oostzaan, 20:30
 • De Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow in Sporthal de Struijck

 • Voor de 47e keer het Mr. Jan Kamp zaalvoetbaltoernooi voor basisscholen gehouden in de sporthal in Wormer, 15:00

 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Roots aan de Zaan: de Iers-Schotse formatie Boys Of The Lough, Fluxus, Westzijde, 20:15

ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

T/m eind december: Galerie Staphorsius met de 10e editie van de verkoopexpositie Natuurlijk Natuur. Beelden, tekeningen en schilderijen van o.a. Jos Aanraad, Léon van der Linden, Kees van de Nes, Ala Khonikava, Hetty Heyster en Jacob Bos. Dinsdag – zaterdag van 9 – 17 uur, zondag: 6 en 20 oktober, 3 en 17 november en 1, 15 en 26 december.

T/m 31 december: expositie “Stil Leven” in De Cacaoboom, Lagedijk 142, Zaandijk. Geopend dinsdag t/m zaterdag van 09:30 tot 17:30 (zaterdag tot 17:00)

T/m 2 januari: expo met Poolse kunstenaars: in Gallerie Blauw, Aris van Broekweg, Zaandam

T/m 5 januari: Peter Keizer (schilderijen) en Ralf Weber (beelden) bij Artzaanstad

T/m 6 januari: expositie in Theehuis van het Weefhuis, ‘Gedroomde werkelijkheid’ door Marsha Metselaar (keramiek en textiel), Marian Sturkenboom (sieraden) en Bo Terry (schilderijen en illustraties)

T/m 2 februari 2020: Tentoonstelling van de Zaanse werken van Heijenbrock ‘De fabriek als kathedraal’ Zaans Museum, Zaandam

T/m 7 februari 2020: tentoonstelling 150 jaar spoor in de Zaanstreek, publiekshal in het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam

T/m maart 2020: Willem Uppink in Honig Breethuis

KOMENDE WEKEN

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid
 • Wormerveerse Vermaning: Zilt, 19:30
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Wereldwinkel-kerstmarkt. Rozenhof-passage
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • Kerstzangmiddag in het kerkje van Krommeniedijk met Bernhard Brinkman (orgel), Liesbeth Brinkman (sopraan) en Jesper Nawijn (trompet); het kerstverhaal wordt verteld door dominee Neeltje Reijnders, predikant van de Nicolaaskerk te Krommenie, 15:00
 • Winterbierfestival in de sporthal in Wormer, 15:00
 • Georgien Wybenga en Wik de Jong met ‘Rust-Beweging’ in Het Weefhuis
 • Verzamelbeurs Buurthuis de Kolk, Zaandam, 10:00 – 14:00
 • De Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow in Sporthal de Struijck. Zesenvijftig rijdsters van jong en oud zullen het publiek op avontuur meenemen door de jungle heen
 • Concerten Ontroerend Goed koor in de Stoomhal in Wormer, 15.00 uur en 20.00 uur (UITVERKOCHT).
 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Westzaanse Winterfair, Kerkbuurt, 16:00-22:00

Zondag 15 december

 • Honig Breethuis Zaandijk, Eloy Koldeweij: ‘De mode van behangselschildering in het Hollandse interieur’ 15.00 uur
 • Dickens Kerstmarkt, Krommenie, van 11.00 uur tot 17.00 uur op het Vlietsend, Zuiderhoofdstraat en gedeelte van de Heiligeweg
 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Wormerveerse Vermaning: trio Yoffi, 15:00
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Georgien Wybenga en Wik de Jong met ‘Rust-Beweging’ in Het Weefhuis
 • Concert Hallo Muziek Academie om 14.30 uur in het gebouw van het ApGen aan de Oostzijde 82, met een gastoptreden van het Zaans Klarinet Kollektief o.l.v. Simon Dubbeld
 • Winterconcert Harmonie Apollo Zaandijk & wereldmuziekkoor Kaskedieze, Kogerkerk, Kerkstraat 14 te Koog aan de Zaan, 15:00 uur
 • Nepalese zilversmid, Dambar in de wereldwinkel, Rozenhof-passage, vanaf 12:00
 • Kerstproeverij – Partij voor de Dieren, De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer, 14:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Kerstconcert muziekvereniging Crescendo Assendelft met medewerking van het Saens Harmonie Orkest, 14.00 uur, clubgebouw Crescendo, Dorpsstraat 535A, achter supermarkt Deen

Dinsdag 17 december

18 december

 • Kerstbingo Wijkoverleg Oud West, Bullekerk, 19.30 uur

Vrijdag 20 december

 • bij Zaansgroen de tragikomedie: ‘KUNST’ van Yasmina Reza te zien in het kader van Licht op Kunst
 • Zaantheater: George van Houts – Kom PloTT – deel 2 19.30 uur – Forbo Flooringzaal
 • Zaanse LHBTIQ+ netwerkborrel van 15 tot 17 uur, Café Dam 10, Zaandam
 • Winterconcert JeugdHarmonie NUEVO o.l.v. Betty Bakker in de Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan, 20:00
 • kerstconcert van Harmoniecorps Tuindorp in de Maria Magdalenakerk in Zaandam, Kalf 162, 20:00

Zaterdag 21 december

 • Ruben Hoeke’s gitaarworkshop-presentatie, Groos, Wormer, 15:00
 • Yada Yada Hembrug Market, 12:00-22:00
 • KerstEvent 2019, 8.00 uur tot 20.00 uur op het marktplein, Wormerveer
 • Wormerveerse Vermaning: Magriet Eshuijs, 19:30
 • Kerstevent, Marktplein Wormerveer, vanaf 8:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Concerten bij Kaarslicht met werk van Clara Schumann door de Van Swieten Society, 20:15

Zondag 22 december

 • Yada Yada Hembrug Market, 12:00-22:00
 • Snertloop, start en finish AV Lygurgus, Jaap Bootpad 4 Assendelft, 10:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Wormerveerse Vermaning: Magriet Eshuijs, 14:30
 • Microscopenmiddag in het Natuurmuseum, Thijssestraat 1 te Zaandam, vanaf 13:00
 • Ontroerend Goed koor in de Bloesem, Vinkenstraat 2 in Wormerveer, 14.00 uur
 • Kerstconcert Fanfareorkest Onderling Genoegen en pop-jazzkoor Go4Singing, Nicolaaskerk Krommenie, 16:00 en 20:00

24 december

 • fakkeltocht georganiseerd voor solidariteit, tegen racisme en vreemdelingenhaat. De fakkeltocht begint 20.00 uur vanaf cultureel centrum de Groote Weiver, industrieweg 1a Wormerveer. Rond 21.00 is er een afsluiting door het Alkmaars Straat Orkest

Woensdag 25 december

 • Kerstnacht zingen in Krommenie, Rosariumlaan, 5:00
 • Levende Kerststal bij Clubhuis de Busch van Scouting Krommenie, 14:00-16:00

27 december

 • Cultureel Centrum Bullekerk met het Abba Tribute, 2o:00

28 december

 • Zaans Regenboog café 50+ op optreden van Salon Emsemble Sanseveria, Café Zaanzicht, Oostzijde 209 te Zaandam van 14.30 tot 17.30 uur

 • Oudejaarsconcert Cultureel Centrum Bullekerk met Marco Bakker, Melissa Venema, Ruud Luttikhuizen, Julian Koenen en Dub de Vries, 20:00

 

 

2020

23 januari

 • Inkijk in het brein van Maarten Spruyt. Spruyt is een stylist en artdirector met een uniek talent voor het creëren van sfeer: carte blanche in Het HEM, t/m 3 mei 2020, opening: 23 januari 2020, 19:00 uur

26 januari

 • Honig Breethuis Zaandijk 11.00 uur (en Huis de Visscher, Amsterdam, 15.00 uur): Richard Harmanni: ‘Landschapsbehangsels, een specifiek Nederlandse vorm van interieurdecoratie’

25 januari

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Martijn Cornet & Hans Eijsackers met Die Winterreise, F. Schubert

8 februari

 • Gadjo, Bullekerk Zaandam, 20:00

Dinsdag 11 februari

‘Dit is Zaanstad’ in het Zaantheater, met Jan Dirk van der Burg, Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries. Als Fotograaf des Vaderlands zoekt Jan Dirk van der Burg naar wat er zo typisch Zaans is. Mopperpot, columnist en radiomaker Marcel van Roosmalen deelt, als Zaankanter, op geheel eigen wijze zijn ervaring met Zaanstad en Radio 1-presentator en ‘Slimste Mens’ Roelof de Vries staaft aan de hand van harde feiten triviale weetjes hoe hoog we scoren op zijn ‘Nederlandmeter’. Het optreden van een lokale artiest en interviews met plaatselijke bekendheden dragen ook bij aan de uitslag zodat aan het eind van de avond voor iedereen duidelijk is hoe (on)Nederlands Zaanstad eigenlijk is. Speciale gasten columniste Eva Hoeke en burgemeester van Zaanstad Jan Hamming, 20.15 uur

22 februari

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Quirine Viersen met Suites voor cello solo, J.S. Bach

6 en 7 maart

 • LEF! in de Kaasfabriek in Wormer

15 maart

 • Honig Breethuis, Zaandijk, René Dessing, kunsthistoricus en voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL): ‘Buitenplaatsen en behangselschilderingen’ 15.00 uur

22 maart

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Saskia Giorgini met werk van Schubert, Schumann, Enescu, Liszt

zaterdagavond 28 maart

 • Zaanse Popkoor Vocal Invention met het theaterconcert BACKSTAGE in het Zaantheater, 20:15

zondagmiddag 29 maart

 • Zaanse Popkoor Vocal Invention met het theaterconcert BACKSTAGE in het Zaantheater, 15:00

11 tot en met 13 april

 • Foodtruckfestival in Burgemeester in ’t Veldpark

18 april

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Hexagon Ensemble met werk van Ippolitov-Ivanov, Rimski-Kosakov, Rachmaninov, Moessorgski

26 april

 • Honig Breethuis Zaandijk: Femke van der Knaap en Rob Boekel: ‘Restauratie van een behangselensemble uit 1830’, 15.00 uur

11 tot en met 13 april

 • Burgemeester in ’t Veldpark foodtruckfestival

3/14 juni

 • Samenloop van Hoop Zaanstad, Veldpark te Zaandam. Samenloop voor hoop is een initiatief van het KWF. Het is een 24 uurs estafetteloop (wandelen) in teamvorm. Alle opbrengsten gaan naar het KWF.

13 t/m 20 juni

 • ZaanPride 2020

18 juni

 • Internationale molenaarscongres Molenmuseum, Zaanse Schans

28 juni

 • Muziekfestival Agathepark, Krommenie

Van 12 t/m 16 augustus

 • Sail 2020 in de haven van Amsterdam met iconische schepen.

FabriekPanel ‘J’ai perdu mon corps’

De Orkaan - za, 07/12/2019 - 12:41

Ons FabriekPanel over J’ai perdu mon corps:
Hetty Brander (operateur), 73, Zaandam: “Levensecht”
Marc Zeldenthuis (meubelmaker en cinefiel), 45, Zaandam: “IJzersterk”

Elke maand bevragen we bezoekers van Filmtheater de Fabriek over de film die ze hebben gezien. De reacties delen we via De Orkaan, en daarbij zullen we kritiek niet uit de weg gaan.

Ook de tweede film waarover we een panel aan de tand voelen, komt er goed vanaf:

Hetty

Animatiefilms roepen bij veel mensen op dat iets kinderachtig is, maar dat is dit totaal niet. Het gaat deels over een afgehakte hand. Maar die hand is veel meer dan een hand. Er zitten levensechte emoties in! De opbouw is ook zo dat je steeds een stapje verder komt met wat er eigenlijk gebeurd is. Ik denk dat veel meer mensen deze film mooi zullen vinden dan ze van tevoren verwachten.

Marc

Het deed me denken aan Ruben Brandt, Collector. Een film met een soortgelijke stijl als deze, ook van dit jaar. Beide films geven een heel andere kijk op animatie. Dan kan Disney ieder jaar wel steeds knapper en realistischer een film in elkaar zetten, uiteindelijk gaat het om een ijzersterk verhaal zoals hier het geval is.

J’ai perdu mon corps draait t/m 18 december in Filmtheater De Fabriek.
Ga naar www.de-fabriek.nl voor meer info.

Sjoerd -Neo-Zaans- Soeters verlaat de Zaan

De Orkaan - za, 07/12/2019 - 08:27

Al zo’n zeventien jaar lang bepaalt architect Sjoerd Soeters, getooid in roodgeruite kostuum, met op zijn eigengereide gok een bril met zwaar montuur, hoe Zaanstad eruitziet.

Daar komt nu min of meer een eind aan, want hij heeft zijn supervisor-schap opgezegd.

Zijn Neo-Zaanse geweld wordt geprezen en verguisd, maar vriend en vijand is het erover eens: als je tegenwoordig vanaf station Zaandam het centrum binnenloopt, dan weet je dat je niet in Almere bent.

Alles was dan ook beter dan ’t Trefpunt.

Wij schrijven ‘Zaanstad’, maar het ging natuurlijk vrijwel alleen om Zaandam, het centrum.

Inverdan-supervisor

Het ontwerp van het Stadhuis is van zijn hand (zelf schrijft hij daarover in alle bescheidenheid op zijn LinkedIn-pagina: ‘De ambtenaren die er werken vertellen steeds opnieuw hoe ongewoon prettig het er is’) en stiekem vond hij dat het ontwerp van het Inntel Hotel, dat internationaal hoge ogen gooit, ook van hem is (op Twitter staat hij voor het hotel van Molenaar & Van Winden architecten).

Als supervisor beoordeelde hij welke architect werd ingezet, en soms was hij dat zelf (maar dan keken er ook anderen naar volgens Zaanstad). Soeters ontvangt vanaf 2015 een bedrag van circa € 30.000 per jaar voor supervisie voor Inverdan/MAAK.centrum.

Het regime Soeters eindigde met een relletje toen hij als Inverdan-supervisor samen met de stedenbouwkundige van Zaanstad het plan voor een extra verdieping op het kantoorpand de Zaanse Golf om “onduidelijke redenen afkeurde”, aldus ontwikkelaar Bart de Jong tegen het NHD. Daarmee kwam Soeters lijnrecht tegenover de burgemeester en VVD-wethouders Ram en Krieger te staan die juist hun best hadden gedaan om  Loders Croklaan naar die extra verdieping te laten verhuizen om zo het bedrijf in Zaanstad te houden. Ook verzekeraar Das zou bij een verbouwing in Zaandam blijven.

Erg ‘onduidelijk’ kunnen de redenen van Soeters’ verzet tegen een verhoogde Zaanse Golf niet geweest zijn. De verhoogde Golf staat namelijk pal naast het Stadhuis dat Soeters zelf ontwierp. Soeters haalde uiteindelijk bakzeil, de Zaanse Golf krijgt een extra verdieping.

Soeters wil volgens het NHD zelf actief mee gaan werken aan de “verdere stadsvernieuwing in Zaanstad. Dat is onverenigbaar met zijn huidige functie”. Over die dubbele petten van Soeters (bv. bij het ontwerp van het verbouwing van het Zaantheater) stelde De Orkaan eerder vragen. Di ‘verdere stadsvernieuwing’ zou zomaar eens op de plek van het gesneuvelde cultuurcluster kunnen zijn.

Erepenning

In 2017 ontving Soeters uit handen van zijn vriend en waarnemend burgemeester Vreeman een erepenning van onze stad. Hij werd geloofd als ‘motor en visionair’ die zag dat Zaanstad het ideale gebied is ‘om de overloop uit Amsterdam het hoofd te bieden’. Vreeman gaf de penning natuurlijk ook een beetje aan zichzelf, hij had Soeters immers zelf binnengehaald.

Soeters heeft aangegeven weg te gaan, een vervanger is nog niet aangesteld. Zijn vertrek als supervisor betekent niet dat Zaanstad ‘Soeters-vrij’ zal zijn. Er moet nog genoeg gebouwd worden in Zaanstad.

Hier alles wat wij schreven over Soeters.

Renovatie Bergblauwflat Zaandam

De Orkaan - za, 07/12/2019 - 07:30

Na de Indigo- en Vermiljoenflat gaat wooncorporatie ZVH nu ook de Bergblauwflat in de Kleurenbuurt renoveren.

Ook de woningen in deze flat moeten zuiniger, comfortabeler en mooier worden aldus ZVH.

De energierekening is fors omlaag gegaan bij de Indigo- en Vermiljoenflats, ze ging van label G naar A en zijn voorbereid in in 2050 gasloos te zijn. Ook zijn de entrees en de buitenkant van de flats opgeknapt terwijl de veiligheid is verbeterd volgens ZVH.

De wooncorporatie werkt samen met de gemeente ook aan een betere en meer veilige buurt.

“Dit gebeurt door nieuwe woningen toe te voegen en nieuwbouw te realiseren tussen en naast de flats. Dit trekt ook andere doelgroepen aan. Hierdoor verbetert de sociale cohesie, wordt het op straat prettiger en verbetert de wijk echt.”

Vanaf 12 december begint bouwbedrijf Ooijevaar met de huisbezoeken. Om te kunnen starten met de uitvoering, moet 70% van de bewoners van de flat akkoord gaan met het renovatieplan.

Op woensdagavond 11 december houdt ZVH een bijeenkomst voor de bewoners vanaf 19.00 uur in de Bullekerk aan de Westzijde 75 in Zaandam. Aanwezig zijn Franck Storm van ZVH, architect Iskandar Pané en Jill Horstman van bouwbedrijf Ooijevaar.

ZVH zet een pendelbus in naar de Westzijderkerk die vanaf de flat vertrekt om 18.30 en om 18.50 uur (aanmelden bij bewonersbegeleider van ZVH Martha Kross).

Waarheen? Xtacy, Circus Sijm, Viola Blache, Rhetorica, ZaanPride, PopZaan…

De Orkaan - za, 07/12/2019 - 07:11

Zaterdag 7 december: Xtacy op de Gedempte Gracht, Rhetorica in de Kaasfabriek, ZaanPride 2020, Hembrug Winterfair, Sijm in Wormer, Save The World, PopZaan in De KunstGreep, Scheepskameel Balkanband, 2de Kans Kunst, Lichtjes in de Vermaning, foto-expo in Het Weefhuis, Viola Blache bij de Muziekkamer…

Zondag 8 december: Rhetorica in de Kaasfabriek, Minitreinbeurs, Poolse kunstenaars in Gallerie Blauw, foto-expo in Het Weefhuis, Hembrug Winterfair, Circus Sijm, De Flux Popschoolbands, 2de Kans Kunst, Jaap Zwart in de Bullekerk, Oost-West ensemble in Krommeniedijk, Schatgraven in Natuurmuseum…

En… Zaans Museum: Verkadeboek Herfst uit 1908 (t/m 20 december), Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius (t/m eind december), Peter Keizer (schilderijen) en Ralf Weber (beelden) bij Artzaanstad (t/m 5 januari), Zaanse werken van Heijenbrock in Zaans Museum (t/m 2 februari 2020), 150 jaar spoor in de Zaanstreek in het Stadhuis (t/m 7 februari), Willem Uppink in Honig Breethuis (t/m maart 2020) en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 7 december

 • Xtacy snuiven op de Gedempte Gracht (o.a. met burgemeester Hamming), vanaf 9:30
 • Toneelgroep Rhetorica met De Twaalf Gezworenen, Theater de Kaasfabriek
 • informatieve netwerk bijeenkomst over ZaanPride 2020 (13 t/m 20 juni 2020), 14.00 uur in de Bullekerk aan de Westzijde in Zaandam
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Wintercircus Sijm in Wormer
 • Save The World in Bullekerk, 16:00
 • Première PopZaan, De KunstGreep, Oostzaan, 16:30
 • Scheepskameel Balkanband, De Groote Weiver, Wormerveer, 21:00
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam

 • Lichtjes in de Vermaning, Noorderhoofdstraat 46, Krommenie, 18:00
 • Foto-expo Trudi Sennhauser, Jacqueline Mulier, Tim knol, Paul Verbunt en Rob Verweij in Het Weefhuis van 13:00 tot 17:00 uur
 • Sopraan Viola Blache bij Stichting de Muziekkamer in de Pasveerzaal van FluXus, Westzijde 148 Zaandam, 20.00 uur

Zondag 8 december

 • Toneelgroep Rhetorica met De Twaalf Gezworenen, Theater de Kaasfabriek (matinee)
 • Minitreinbeurs, Buurthuis De Vuister, Koog aan de Zaan, 10:00
 • Opening expo met Poolse kunstenaars: in Gallerie Blauw, Aris van Broekweg, Zaandam, vanaf 11:00, expositie duurt t/m 2 januari
 • Foto-expo Trudi Sennhauser, Jacqueline Mulier, Tim Knol, Paul Verbunt en Rob Verweij in Het Weefhuis van 13:00 tot 17:00 uur
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Circus Sijm in Wormer
 • Presentatie De Flux Popschoolbands, Podium De Flux, Zaandam, 14:00
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Orgelconcert door Jaap Zwart, op het Flentrop orgel in de Bullekerk in Zaandam, met als thema “Op weg naar Kerst”, 15:00

 • Oost-West ensemble in kerkje van Krommeniedijk, 15.30 uur

 • Schatgraven in Natuurmuseum

ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

T/m eind december: Galerie Staphorsius met de 10e editie van de verkoopexpositie Natuurlijk Natuur. Beelden, tekeningen en schilderijen van o.a. Jos Aanraad, Léon van der Linden, Kees van de Nes, Ala Khonikava, Hetty Heyster en Jacob Bos. Dinsdag – zaterdag van 9 – 17 uur, zondag: 6 en 20 oktober, 3 en 17 november en 1, 15 en 26 december.

T/m 31 december: expositie “Stil Leven” in De Cacaoboom, Lagedijk 142, Zaandijk. Geopend dinsdag t/m zaterdag van 09:30 tot 17:30 (zaterdag tot 17:00)

T/m 2 januari: expo met Poolse kunstenaars: in Gallerie Blauw, Aris van Broekweg, Zaandam

T/m 5 januari: Peter Keizer (schilderijen) en Ralf Weber (beelden) bij Artzaanstad

T/m 6 januari: expositie in Theehuis van het Weefhuis, ‘Gedroomde werkelijkheid’ door Marsha Metselaar (keramiek en textiel), Marian Sturkenboom (sieraden) en Bo Terry (schilderijen en illustraties)

T/m 2 februari 2020: Tentoonstelling van de Zaanse werken van Heijenbrock ‘De fabriek als kathedraal’ Zaans Museum, Zaandam

T/m 7 februari 2020: tentoonstelling 150 jaar spoor in de Zaanstreek, publiekshal in het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam

T/m maart 2020: Willem Uppink in Honig Breethuis

KOMENDE WEKEN

Maandag 9 december

 • Wormerveerse Vermaning: lezing ’t Nut, 20:00

Dinsdag 10 december

 • Amnesty Schrijfmarathon van 9.00-17.00 uur in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam (B&W en raadsleden schrijven ook)

Woensdag 11 december

 • Voorlichting renovatie Bergblauwflat, Zaandam, Bullekerk, 19:00
 • Kerstconcert Vermaning, Krommenie, 19:00

Donderdag 12 december

 • Kerstconcert bij kaarslicht in de Zuidervermaning in Westzaan door Ensemble Agamemnon met muziek van Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz en Johann Joseph Fux, 20:15
 • Kerstmiddag voor senioren, Grote Kerk, Oostzaan, 14:00
 • Informatieavond over Duurzaam Wonen, Zaantheater, Zaandam, 19:00
 • Kerst in de Heemtuin, 16:00

 • Ariane Blees leest voor uit haar debuut ‘Bleestekens’ in het restaurant van Zorgcirkel Saenden, 14.30 uur, Nova Zembla 2, Zaandam

 • Leviaan kerstmarkt in Zaandijk, De Boed, Willem Dreeslaan 1a, Zaandijk

 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)

Vrijdag 13 december

 • Kerstgala Café Glenn de Koning 2019, 18:00
 • Open dag Bakery Institute, Verskade, 10 – 15 uur
 • Kerstmarkt in Zorgcirkel Saenden, Zaandam, 10:00
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • Live Jazz avond bij Portugees Restaurant Casa Piri Piri, Zaandam, 18:00
 • Concert aan de Zaan: Marcel Worms, piano met lezing, Maroeska Metz, Wormerveer, 19:00
 • Kasper van der Laan, De KunstGreep, Oostzaan, 20:30
 • De Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow in Sporthal de Struijck

 • Voor de 47e keer het Mr. Jan Kamp zaalvoetbaltoernooi voor basisscholen gehouden in de sporthal in Wormer, 15:00

 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Kerstmarkt in Zorgcirkel Saenden, 10.00 – 14.30 uur, Nova Zembla 2 in Zaandam
 • Roots aan de Zaan: de Iers-Schotse formatie Boys Of The Lough, Fluxus, Westzijde, 20:15

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid
 • Wormerveerse Vermaning: Zilt, 19:30
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Wereldwinkel-kerstmarkt. Rozenhof-passage
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • Kerstzangmiddag in het kerkje van Krommeniedijk met Bernhard Brinkman (orgel), Liesbeth Brinkman (sopraan) en Jesper Nawijn (trompet); het kerstverhaal wordt verteld door dominee Neeltje Reijnders, predikant van de Nicolaaskerk te Krommenie, 15:00
 • Winterbierfestival in de sporthal in Wormer, 15:00
 • Georgien Wybenga en Wik de Jong met ‘Rust-Beweging’ in Het Weefhuis
 • Verzamelbeurs Buurthuis de Kolk, Zaandam, 10:00 – 14:00
 • De Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow in Sporthal de Struijck. Zesenvijftig rijdsters van jong en oud zullen het publiek op avontuur meenemen door de jungle heen
 • Concerten Ontroerend Goed koor in de Stoomhal in Wormer, 15.00 uur en 20.00 uur (UITVERKOCHT).
 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Westzaanse Winterfair, Kerkbuurt, 16:00-22:00

Zondag 15 december

 • Honig Breethuis Zaandijk, Eloy Koldeweij: ‘De mode van behangselschildering in het Hollandse interieur’ 15.00 uur
 • Dickens Kerstmarkt, Krommenie, van 11.00 uur tot 17.00 uur op het Vlietsend, Zuiderhoofdstraat en gedeelte van de Heiligeweg
 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Wormerveerse Vermaning: trio Yoffi, 15:00
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Georgien Wybenga en Wik de Jong met ‘Rust-Beweging’ in Het Weefhuis
 • Concert Hallo Muziek Academie om 14.30 uur in het gebouw van het ApGen aan de Oostzijde 82, met een gastoptreden van het Zaans Klarinet Kollektief o.l.v. Simon Dubbeld
 • Winterconcert Harmonie Apollo Zaandijk & wereldmuziekkoor Kaskedieze, Kogerkerk, Kerkstraat 14 te Koog aan de Zaan, 15:00 uur
 • Nepalese zilversmid, Dambar in de wereldwinkel, Rozenhof-passage, vanaf 12:00
 • Kerstproeverij – Partij voor de Dieren, De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer, 14:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Kerstconcert muziekvereniging Crescendo Assendelft met medewerking van het Saens Harmonie Orkest, 14.00 uur, clubgebouw Crescendo, Dorpsstraat 535A, achter supermarkt Deen

Dinsdag 17 december

18 december

 • Kerstbingo Wijkoverleg Oud West, Bullekerk, 19.30 uur

Vrijdag 20 december

 • bij Zaansgroen de tragikomedie: ‘KUNST’ van Yasmina Reza te zien in het kader van Licht op Kunst
 • Zaantheater: George van Houts – Kom PloTT – deel 2 19.30 uur – Forbo Flooringzaal
 • Zaanse LHBTIQ+ netwerkborrel van 15 tot 17 uur, Café Dam 10, Zaandam
 • Winterconcert JeugdHarmonie NUEVO o.l.v. Betty Bakker in de Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan, 20:00
 • kerstconcert van Harmoniecorps Tuindorp in de Maria Magdalenakerk in Zaandam, Kalf 162, 20:00

Zaterdag 21 december

 • Ruben Hoeke’s gitaarworkshop-presentatie, Groos, Wormer, 15:00
 • Yada Yada Hembrug Market, 12:00-22:00
 • KerstEvent 2019, 8.00 uur tot 20.00 uur op het marktplein, Wormerveer
 • Wormerveerse Vermaning: Magriet Eshuijs, 19:30
 • Kerstevent, Marktplein Wormerveer, vanaf 8:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Concerten bij Kaarslicht met werk van Clara Schumann door de Van Swieten Society, 20:15

Zondag 22 december

 • Yada Yada Hembrug Market, 12:00-22:00
 • Snertloop, start en finish AV Lygurgus, Jaap Bootpad 4 Assendelft, 10:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Wormerveerse Vermaning: Magriet Eshuijs, 14:30
 • Microscopenmiddag in het Natuurmuseum, Thijssestraat 1 te Zaandam, vanaf 13:00
 • Ontroerend Goed koor in de Bloesem, Vinkenstraat 2 in Wormerveer, 14.00 uur
 • Kerstconcert Fanfareorkest Onderling Genoegen en pop-jazzkoor Go4Singing, Nicolaaskerk Krommenie, 16:00 en 20:00

24 december

 • fakkeltocht georganiseerd voor solidariteit, tegen racisme en vreemdelingenhaat. De fakkeltocht begint 20.00 uur vanaf cultureel centrum de Groote Weiver, industrieweg 1a Wormerveer. Rond 21.00 is er een afsluiting door het Alkmaars Straat Orkest

Woensdag 25 december

 • Kerstnacht zingen in Krommenie, Rosariumlaan, 5:00
 • Levende Kerststal bij Clubhuis de Busch van Scouting Krommenie, 14:00-16:00

27 december

 • Cultureel Centrum Bullekerk met het Abba Tribute, 2o:00

28 december

 • Zaans Regenboog café 50+ op optreden van Salon Emsemble Sanseveria, Café Zaanzicht, Oostzijde 209 te Zaandam van 14.30 tot 17.30 uur

 • Oudejaarsconcert Cultureel Centrum Bullekerk met Marco Bakker, Melissa Venema, Ruud Luttikhuizen, Julian Koenen en Dub de Vries, 20:00

 

 

2020

23 januari

 • Inkijk in het brein van Maarten Spruyt. Spruyt is een stylist en artdirector met een uniek talent voor het creëren van sfeer: carte blanche in Het HEM, t/m 3 mei 2020, opening: 23 januari 2020, 19:00 uur

26 januari

 • Honig Breethuis Zaandijk 11.00 uur (en Huis de Visscher, Amsterdam, 15.00 uur): Richard Harmanni: ‘Landschapsbehangsels, een specifiek Nederlandse vorm van interieurdecoratie’

25 januari

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Martijn Cornet & Hans Eijsackers met Die Winterreise, F. Schubert

8 februari

 • Gadjo, Bullekerk Zaandam, 20:00

Dinsdag 11 februari

‘Dit is Zaanstad’ in het Zaantheater, met Jan Dirk van der Burg, Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries. Als Fotograaf des Vaderlands zoekt Jan Dirk van der Burg naar wat er zo typisch Zaans is. Mopperpot, columnist en radiomaker Marcel van Roosmalen deelt, als Zaankanter, op geheel eigen wijze zijn ervaring met Zaanstad en Radio 1-presentator en ‘Slimste Mens’ Roelof de Vries staaft aan de hand van harde feiten triviale weetjes hoe hoog we scoren op zijn ‘Nederlandmeter’. Het optreden van een lokale artiest en interviews met plaatselijke bekendheden dragen ook bij aan de uitslag zodat aan het eind van de avond voor iedereen duidelijk is hoe (on)Nederlands Zaanstad eigenlijk is. Speciale gasten columniste Eva Hoeke en burgemeester van Zaanstad Jan Hamming, 20.15 uur

22 februari

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Quirine Viersen met Suites voor cello solo, J.S. Bach

6 en 7 maart

 • LEF! in de Kaasfabriek in Wormer

15 maart

 • Honig Breethuis, Zaandijk, René Dessing, kunsthistoricus en voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL): ‘Buitenplaatsen en behangselschilderingen’ 15.00 uur

22 maart

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Saskia Giorgini met werk van Schubert, Schumann, Enescu, Liszt

zaterdagavond 28 maart

 • Zaanse Popkoor Vocal Invention met het theaterconcert BACKSTAGE in het Zaantheater, 20:15

zondagmiddag 29 maart

 • Zaanse Popkoor Vocal Invention met het theaterconcert BACKSTAGE in het Zaantheater, 15:00

11 tot en met 13 april

 • Foodtruckfestival in Burgemeester in ’t Veldpark

18 april

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Hexagon Ensemble met werk van Ippolitov-Ivanov, Rimski-Kosakov, Rachmaninov, Moessorgski

26 april

 • Honig Breethuis Zaandijk: Femke van der Knaap en Rob Boekel: ‘Restauratie van een behangselensemble uit 1830’, 15.00 uur

11 tot en met 13 april

 • Burgemeester in ’t Veldpark foodtruckfestival

3/14 juni

 • Samenloop van Hoop Zaanstad, Veldpark te Zaandam. Samenloop voor hoop is een initiatief van het KWF. Het is een 24 uurs estafetteloop (wandelen) in teamvorm. Alle opbrengsten gaan naar het KWF.

13 t/m 20 juni

 • ZaanPride 2020

18 juni

 • Internationale molenaarscongres Molenmuseum, Zaanse Schans

28 juni

 • Muziekfestival Agathepark, Krommenie

Van 12 t/m 16 augustus

 • Sail 2020 in de haven van Amsterdam met iconische schepen.

Zaanstad houdt locatiestudie Museum Holland geheim

De Orkaan - za, 07/12/2019 - 06:54

De studie die Zaanstad heeft laten doen naar een plek voor Museum Holland, blijkt al ruim een jaar af te zijn.

Wethouder Sanna Munikkendam wil het ‘Locatieonderzoek Museum Holland’ dat ze in november 2018 op haar bureau kreeg, niet openbaar maken. Met die mededeling heeft ze dus ook een jaar gewacht.

De studie moet volgens haar eerst nog “met omwonenden en belanghebbenden” worden besproken. Waarom dat openbaarmaking in de weg zou staan is onduidelijk.

Ook moet er nog een “afronding van het bredere onderzoek plaatsvinden omdat de keuze voor een bepaald type museum (programmering) complex is.” Er komt dus nog een onderzoek. Dat is ook geen reden om het eerst onderzoek geheim te houden.

Het is ingewikkeld volgens de wethouder:

“Alles hangt met alles samen (locatie, programmering, bezoekersaantallen, businesscase). Het vereist eerst een grondige (stakeholder) analyse en daarop gebaseerd omgevingsmanagement waarna een integrale belangenafweging kan plaatsvinden.”

Hier doet de wethouder ingewikkelder dan het is. In alle stukken die tot dusver wel openbaar zijn gemaakt, en tijdens de debatten over de kwestie werd duidelijk dat er maar één locatie echt in beeld is: het PTT-gebouw op ‘t Krimp. Daar nam Zaanstad zelfs al een een optie op.

In de verkenning uit 2015 werd ook de programmering (“Hollandse luchten, vlakke land­schappen en het ‘typische beeld’ van Nederland op de snijtafel”) en het bezoekersaantal (“minimaal 300.000 bezoekers per jaar”) duidelijk. Ook geen enkele reden tot geheimhouding.

Waarom een stakeholder-analyse, omgevingsmanagement en integrale belangenafweging openbaarmaking in de weg zou staan is onduidelijk.

Volgens Zaanstad zijn er ook nog andere haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd (meervoud dus), die kennelijk ook niet allemaal openbaar zijn. Deze onderzoeken “vormen de basis voor een nadere duiding over met name het belang en de impact van een museum op basis van de juiste feiten.”

De juiste feiten… die dus geheim worden gehouden. Of misschien bevat het onderzoek ‘onjuiste’ feiten, maar ook dat is niet te controleren.

De Orkaan heeft inmiddels een WOB-verzoek ingediend om het onderzoek alsnog boven water te krijgen.

Regel een kind en kom zondag naar De Grote Boze Vos

De Orkaan - vr, 06/12/2019 - 16:06

Vrolijk word je ervan, melig misschien ook, je vergeet de tijd, je zorgen, je oh zo belangrijke grote-mensen-perikelen, en alles is goed.

Helaas is De Grote Boze Vos niet voor jou gemaakt, maar voor je kind of je kleinkind. Je mag mee, maar dat is dan ook alles. Oh ja, en je mag natuurlijk achteraf zorgen voor een van de vier P’s: Pannenkoeken, Poffertjes, Pizza of Patat.

Er zijn nog wat plekjes vrij voor de kinderactiviteit van aanstaande zondag 8 december in Filmtheater De Fabriek! De film De Grote Boze Vos (AL) draait en daar hoort een Vossenactiviteit bij!

Er worden Vossen (kerst) kaarten geknutseld! Je kunt een mooie kaart maken die je naar iemand kunt sturen die je lief of bijzonder vindt. Of je houdt ze lekker zelf! Er zullen verschillende materialen en voorbeelden op de grote knutseltafel van de Fabriek te vinden zijn. En het is altijd supergezellig om eerst om 13:00 uur te knutselen en daarna om 14:00 uur te genieten van de film! Prijs totaal voor activiteit en film is €8,75 inclusief drinken en een zakje chips. Begeleiders betalen €6,25 voor de film!
Wel eerst even aanmelden, dat kan nog net via kinderfilmdefabriek@gmail.com.

Sinterklaascadeautje: Horecavergunnning voor Bullekerk

De Orkaan - vr, 06/12/2019 - 12:15

De Stichting Cultureel Centrum Bullekerk heeft op 5 december een ‘horeca exploitatievergunning’ van de gemeente Zaanstad gekregen.

Burgemeester Hamming maakte zelf het nieuws bekend: “het betreft een vergunning voor een cultureel centrum waarvoor niet eerder een horeca- exploitatievergunning is verleend.”

Helemaal 100 procent safe is het nog niet, tot 16 januari kan er nog bezwaar aangetekend worden. Daar moet Zaanstad een uitspraak over doen en als die bezwaren terzijde worden geschoven kan de bezwaarmaker daartegen in beroep.

De voorgeschiedenis.

 1. Bullekerk moet bruisend cultuurcentrum worden… (15 februari 2019)
 2. Bullekerk nu officieel van Stadsherstel (5 april 2019)
 3. Cultureel Centrum Bullekerk drooggelegd (7 november 2019)
 4. Exploitanten Bullekerk: onduidelijk vergunningenbeleid Zaanstad (8 november)
 5. Gelijke monniken? Gelijke kappen? Niet echt… (29 november 2019)
 6. Vergunning verleend (5 december 2019)

Foto boven (De Orkaan): Exploitanten Gerbrand Klop (r) en Niels Busch (l) bij de presentatie van de plannen in februari van dit jaar. Foto onder (De Orkaan) het beeld voor de kerk en de kerk zelf.

Waarheen? Circus, Rhetorica, PopZaan, Viola Blache, ZaanPride…

De Orkaan - vr, 06/12/2019 - 09:31

Vrijdag 6 december: Parkinson Café, Wintercircus Sijm, Zaankanters voor elkaar…

Zaterdag 7 december: Xtacy op de Gedempte Gracht, Rhetorica in de Kaasfabriek, ZaanPride 2020, Hembrug Winterfair, Sijm in Wormer, Save The World, PopZaan in De KunstGreep, Scheepskameel Balkanband, 2de Kans Kunst, Lichtjes in de Vermaning, foto-expo in Het Weefhuis, Viola Blache bij de Muziekkamer…

Zondag 8 december: Rhetorica in de Kaasfabriek, Minitreinbeurs, Poolse kunstenaars in Gallerie Blauw, foto-expo in Het Weefhuis, Hembrug Winterfair, Circus Sijm, De Flux Popschoolbands, 2de Kans Kunst, Jaap Zwart in de Bullekerk, Oost-West ensemble in Krommeniedijk, Schatgraven in Natuurmuseum…

En… Zaans Museum: Verkadeboek Herfst uit 1908 (t/m 20 december), Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius (t/m eind december), Peter Keizer (schilderijen) en Ralf Weber (beelden) bij Artzaanstad (t/m 5 januari), Zaanse werken van Heijenbrock in Zaans Museum (t/m 2 februari 2020), 150 jaar spoor in de Zaanstreek in het Stadhuis (t/m 7 februari), Willem Uppink in Honig Breethuis (t/m maart 2020) en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Vrijdag 6 december

 • Parkinson Café, in Mennistenerf Zaandam, 14.00
 • Wintercircus Sijm in Wormer, Evenemententerrein De Groene Wig, 19:00
 • Zaankanters voor elkaar, 20:00

Zaterdag 7 december

 • Xtacy snuiven op de Gedempte Gracht (o.a. met burgemeester Hamming), vanaf 9:30
 • Toneelgroep Rhetorica met De Twaalf Gezworenen, Theater de Kaasfabriek
 • informatieve netwerk bijeenkomst over ZaanPride 2020 (13 t/m 20 juni 2020), 14.00 uur in de Bullekerk aan de Westzijde in Zaandam
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Wintercircus Sijm in Wormer
 • Save The World in Bullekerk, 16:00
 • Première PopZaan, De KunstGreep, Oostzaan, 16:30
 • Scheepskameel Balkanband, De Groote Weiver, Wormerveer, 21:00
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam

 • Lichtjes in de Vermaning, Noorderhoofdstraat 46, Krommenie, 18:00
 • Foto-expo Trudi Sennhauser, Jacqueline Mulier, Tim knol, Paul Verbunt en Rob Verweij in Het Weefhuis van 13:00 tot 17:00 uur
 • Sopraan Viola Blache bij Stichting de Muziekkamer in de Pasveerzaal van FluXus, Westzijde 148 Zaandam, 20.00 uur

Zondag 8 december

 • Toneelgroep Rhetorica met De Twaalf Gezworenen, Theater de Kaasfabriek (matinee)
 • Minitreinbeurs, Buurthuis De Vuister, Koog aan de Zaan, 10:00
 • Opening expo met Poolse kunstenaars: in Gallerie Blauw, Aris van Broekweg, Zaandam, vanaf 11:00, expositie duurt t/m 2 januari
 • Foto-expo Trudi Sennhauser, Jacqueline Mulier, Tim Knol, Paul Verbunt en Rob Verweij in Het Weefhuis van 13:00 tot 17:00 uur
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Circus Sijm in Wormer
 • Presentatie De Flux Popschoolbands, Podium De Flux, Zaandam, 14:00
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Orgelconcert door Jaap Zwart, op het Flentrop orgel in de Bullekerk in Zaandam, met als thema “Op weg naar Kerst”, 15:00

 • Oost-West ensemble in kerkje van Krommeniedijk, 15.30 uur

 • Schatgraven in Natuurmuseum

ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

T/m eind december: Galerie Staphorsius met de 10e editie van de verkoopexpositie Natuurlijk Natuur. Beelden, tekeningen en schilderijen van o.a. Jos Aanraad, Léon van der Linden, Kees van de Nes, Ala Khonikava, Hetty Heyster en Jacob Bos. Dinsdag – zaterdag van 9 – 17 uur, zondag: 6 en 20 oktober, 3 en 17 november en 1, 15 en 26 december.

T/m 31 december: expositie “Stil Leven” in De Cacaoboom, Lagedijk 142, Zaandijk. Geopend dinsdag t/m zaterdag van 09:30 tot 17:30 (zaterdag tot 17:00)

T/m 2 januari: expo met Poolse kunstenaars: in Gallerie Blauw, Aris van Broekweg, Zaandam

T/m 5 januari 2020 (vanaf 30 november) Peter Keizer (schilderijen) en Ralf Weber (beelden) bij Artzaanstad

T/m 2 februari 2020: Tentoonstelling van de Zaanse werken van Heijenbrock ‘De fabriek als kathedraal’ Zaans Museum, Zaandam

T/m 7 februari 2020: tentoonstelling 150 jaar spoor in de Zaanstreek, publiekshal in het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam

T/m maart 2020: Willem Uppink in Honig Breethuis

KOMENDE WEKEN

Maandag 9 december

 • Wormerveerse Vermaning: lezing ’t Nut, 20:00

Dinsdag 10 december

 • Amnesty Schrijfmarathon van 9.00-17.00 uur in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam (B&W en raadsleden schrijven ook)

Woensdag 11 december

 • Voorlichting renovatie Bergblauwflat, Zaandam, Bullekerk, 19:00
 • Kerstconcert Vermaning, Krommenie, 19:00

Donderdag 12 december

 • Kerstconcert bij kaarslicht in de Zuidervermaning in Westzaan door Ensemble Agamemnon met muziek van Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz en Johann Joseph Fux, 20:15
 • Kerstmiddag voor senioren, Grote Kerk, Oostzaan, 14:00
 • Informatieavond over Duurzaam Wonen, Zaantheater, Zaandam, 19:00
 • Ariane Blees leest voor uit haar debuut ‘Bleestekens’ in het restaurant van Zorgcirkel Saenden, 14.30 uur, Nova Zembla 2, Zaandam

 • Leviaan kerstmarkt in Zaandijk, De Boed, Willem Dreeslaan 1a, Zaandijk

 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)

Vrijdag 13 december

 • Kerstgala Café Glenn de Koning 2019, 18:00
 • Open dag Bakery Institute, Verskade, 10 – 15 uur
 • Kerstmarkt in Zorgcirkel Saenden, Zaandam, 10:00
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • Live Jazz avond bij Portugees Restaurant Casa Piri Piri, Zaandam, 18:00
 • Concert aan de Zaan: Marcel Worms, piano met lezing, Maroeska Metz, Wormerveer, 19:00
 • Kasper van der Laan, De KunstGreep, Oostzaan, 20:30
 • De Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow in Sporthal de Struijck

 • Voor de 47e keer het Mr. Jan Kamp zaalvoetbaltoernooi voor basisscholen gehouden in de sporthal in Wormer, 15:00

 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Kerstmarkt in Zorgcirkel Saenden, 10.00 – 14.30 uur, Nova Zembla 2 in Zaandam
 • Roots aan de Zaan: de Iers-Schotse formatie Boys Of The Lough, Fluxus, Westzijde, 20:15

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid
 • Wormerveerse Vermaning: Zilt, 19:30
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Wereldwinkel-kerstmarkt. Rozenhof-passage
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • Kerstzangmiddag in het kerkje van Krommeniedijk met Bernhard Brinkman (orgel), Liesbeth Brinkman (sopraan) en Jesper Nawijn (trompet); het kerstverhaal wordt verteld door dominee Neeltje Reijnders, predikant van de Nicolaaskerk te Krommenie, 15:00
 • Winterbierfestival in de sporthal in Wormer, 15:00
 • Georgien Wybenga en Wik de Jong met ‘Rust-Beweging’ in Het Weefhuis
 • Verzamelbeurs Buurthuis de Kolk, Zaandam, 10:00 – 14:00
 • De Zaanse Roller Club Pauwin met Wintershow in Sporthal de Struijck. Zesenvijftig rijdsters van jong en oud zullen het publiek op avontuur meenemen door de jungle heen
 • Concerten Ontroerend Goed koor in de Stoomhal in Wormer, 15.00 uur en 20.00 uur (UITVERKOCHT).
 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Westzaanse Winterfair, Kerkbuurt, 16:00-22:00

Zondag 15 december

 • Honig Breethuis Zaandijk, Eloy Koldeweij: ‘De mode van behangselschildering in het Hollandse interieur’ 15.00 uur
 • Dickens Kerstmarkt, Krommenie, van 11.00 uur tot 17.00 uur op het Vlietsend, Zuiderhoofdstraat en gedeelte van de Heiligeweg
 • try-outs van Een Hemelse Kerst in de Jordaan (met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en Tante Leen (Marjolijn Touw). Westzaner Harry Slinger voegt zich in de rollen van o.a. Willy Alberti en Wim Sonneveld), Theater Dorpshuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127 (voorstellingen in De La Mar en Het Zonnehuis in Amsterdam op 16 en 17 en 20 t/m 26 december)
 • Wormerveerse Vermaning: trio Yoffi, 15:00
 • De Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer
 • 2de Kans Kunst in Zaans Groen, Zeemansstraat Zaandam
 • Georgien Wybenga en Wik de Jong met ‘Rust-Beweging’ in Het Weefhuis
 • Concert Hallo Muziek Academie om 14.30 uur in het gebouw van het ApGen aan de Oostzijde 82, met een gastoptreden van het Zaans Klarinet Kollektief o.l.v. Simon Dubbeld
 • Winterconcert Harmonie Apollo Zaandijk & wereldmuziekkoor Kaskedieze, Kogerkerk, Kerkstraat 14 te Koog aan de Zaan, 15:00 uur
 • Nepalese zilversmid, Dambar in de wereldwinkel, Rozenhof-passage, vanaf 12:00
 • Kerstproeverij – Partij voor de Dieren, De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer, 14:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Kerstconcert muziekvereniging Crescendo Assendelft met medewerking van het Saens Harmonie Orkest, 14.00 uur, clubgebouw Crescendo, Dorpsstraat 535A, achter supermarkt Deen

17 december

 • Wormerveerse Vermaning: filosofisch café (13:00 en 19:00)

18 december

 • Kerstbingo Wijkoverleg Oud West, Bullekerk, 19.30 uur

Vrijdag 20 december

 • bij Zaansgroen de tragikomedie: ‘KUNST’ van Yasmina Reza te zien in het kader van Licht op Kunst
 • Zaantheater: George van Houts – Kom PloTT – deel 2 19.30 uur – Forbo Flooringzaal
 • Zaanse LHBTIQ+ netwerkborrel van 15 tot 17 uur, Café Dam 10, Zaandam
 • Winterconcert JeugdHarmonie NUEVO o.l.v. Betty Bakker in de Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan, 20:00
 • kerstconcert van Harmoniecorps Tuindorp in de Maria Magdalenakerk in Zaandam, Kalf 162, 20:00

Zaterdag 21 december

 • Ruben Hoeke’s gitaarworkshop-presentatie, Groos, Wormer, 15:00
 • Yada Yada Hembrug Market, 12:00-22:00
 • KerstEvent 2019, 8.00 uur tot 20.00 uur op het marktplein, Wormerveer
 • Wormerveerse Vermaning: Magriet Eshuijs, 19:30
 • Kerstevent, Marktplein Wormerveer, vanaf 8:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Concerten bij Kaarslicht met werk van Clara Schumann door de Van Swieten Society, 20:15

Zondag 22 december

 • Yada Yada Hembrug Market, 12:00-22:00
 • Snertloop, start en finish AV Lygurgus, Jaap Bootpad 4 Assendelft, 10:00
 • Hembrug Winterfair, Grote Hulzen 42, vanaf 12:00
 • Wormerveerse Vermaning: Magriet Eshuijs, 14:30
 • Ontroerend Goed koor in de Bloesem, Vinkenstraat 2 in Wormerveer, 14.00 uur
 • Kerstconcert Fanfareorkest Onderling Genoegen en pop-jazzkoor Go4Singing, Nicolaaskerk Krommenie, 16:00 en 20:00

24 december

 • fakkeltocht georganiseerd voor solidariteit, tegen racisme en vreemdelingenhaat. De fakkeltocht begint 20.00 uur vanaf cultureel centrum de Groote Weiver, industrieweg 1a Wormerveer. Rond 21.00 is er een afsluiting door het Alkmaars Straat Orkest

Woensdag 25 december

 • Kerstnacht zingen in Krommenie, Rosariumlaan, 5:00
 • Levende Kerststal bij Clubhuis de Busch van Scouting Krommenie, 14:00-16:00

27 december

 • Cultureel Centrum Bullekerk met het Abba Tribute, 2o:00

28 december

 • Zaans Regenboog café 50+ op optreden van Salon Emsemble Sanseveria, Café Zaanzicht, Oostzijde 209 te Zaandam van 14.30 tot 17.30 uur

 • Oudejaarsconcert Cultureel Centrum Bullekerk met Marco Bakker, Melissa Venema, Ruud Luttikhuizen, Julian Koenen en Dub de Vries, 20:00

 

 

2020

23 januari

 • Inkijk in het brein van Maarten Spruyt. Spruyt is een stylist en artdirector met een uniek talent voor het creëren van sfeer: carte blanche in Het HEM, t/m 3 mei 2020, opening: 23 januari 2020, 19:00 uur

26 januari

 • Honig Breethuis Zaandijk 11.00 uur (en Huis de Visscher, Amsterdam, 15.00 uur): Richard Harmanni: ‘Landschapsbehangsels, een specifiek Nederlandse vorm van interieurdecoratie’

25 januari

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Martijn Cornet & Hans Eijsackers met Die Winterreise, F. Schubert

8 februari

 • Gadjo, Bullekerk Zaandam, 20:00

Dinsdag 11 februari

‘Dit is Zaanstad’ in het Zaantheater, met Jan Dirk van der Burg, Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries. Als Fotograaf des Vaderlands zoekt Jan Dirk van der Burg naar wat er zo typisch Zaans is. Mopperpot, columnist en radiomaker Marcel van Roosmalen deelt, als Zaankanter, op geheel eigen wijze zijn ervaring met Zaanstad en Radio 1-presentator en ‘Slimste Mens’ Roelof de Vries staaft aan de hand van harde feiten triviale weetjes hoe hoog we scoren op zijn ‘Nederlandmeter’. Het optreden van een lokale artiest en interviews met plaatselijke bekendheden dragen ook bij aan de uitslag zodat aan het eind van de avond voor iedereen duidelijk is hoe (on)Nederlands Zaanstad eigenlijk is. Speciale gasten columniste Eva Hoeke en burgemeester van Zaanstad Jan Hamming, 20.15 uur

22 februari

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Quirine Viersen met Suites voor cello solo, J.S. Bach

6 en 7 maart

 • LEF! in de Kaasfabriek in Wormer

15 maart

 • Honig Breethuis, Zaandijk, René Dessing, kunsthistoricus en voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL): ‘Buitenplaatsen en behangselschilderingen’ 15.00 uur

22 maart

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Saskia Giorgini met werk van Schubert, Schumann, Enescu, Liszt

zaterdagavond 28 maart

 • Zaanse Popkoor Vocal Invention met het theaterconcert BACKSTAGE in het Zaantheater, 20:15

zondagmiddag 29 maart

 • Zaanse Popkoor Vocal Invention met het theaterconcert BACKSTAGE in het Zaantheater, 15:00

11 tot en met 13 april

 • Foodtruckfestival in Burgemeester in ’t Veldpark

18 april

 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Hexagon Ensemble met werk van Ippolitov-Ivanov, Rimski-Kosakov, Rachmaninov, Moessorgski

26 april

 • Honig Breethuis Zaandijk: Femke van der Knaap en Rob Boekel: ‘Restauratie van een behangselensemble uit 1830’, 15.00 uur

11 tot en met 13 april

 • Burgemeester in ’t Veldpark foodtruckfestival

3/14 juni

 • Samenloop van Hoop Zaanstad, Veldpark te Zaandam. Samenloop voor hoop is een initiatief van het KWF. Het is een 24 uurs estafetteloop (wandelen) in teamvorm. Alle opbrengsten gaan naar het KWF.

13 t/m 20 juni

 • ZaanPride 2020

28 juni

 • Muziekfestival Agathepark, Krommenie

 

Van 12 t/m 16 augustus

 • Sail 2020 in de haven van Amsterdam met iconische schepen.

Molenmuseum Zaanse Schans open op 18 juni (2020)

De Orkaan - vr, 06/12/2019 - 09:20

Het nieuwe Molenmuseum dat aan het eind van de Zaanse Schans komt, zal op 18 juni 2020 officieel geopend worden.

Op die dag vindt het internationale molenaarscongres plaats waarbij honderden molenaars uit binnen- en buitenland verwacht worden. In het nieuwe museum dus.

De Zaansche Molen is op 18 juni gastheer voor het congres dat wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op die dag moet het nieuwe museum dus zeker af zijn.

Aanvankelijk zou de Wereld van Windmolens aan het begin van de Zaanse Schans, op Landje De Haan, gebouwd worden. Maar daarvoor was er de mogelijkheid om het terrein van Kalverliefde aan het eind van de Schans te kopen. Daar komt nu het nieuwe museum dat gewoon ‘Molenmuseum‘ gaat heten. “Molens en museum vormen straks samen de Wereld van Windmolens” aldus de Zaansche Molen. Dat wordt dus een soort van nieuwe naam voor de Zaanse Schans.

Aan de Kalverringdijk is gesloopt en wordt nu gebouwd. Op de foto (van R. v.d. Meer) hanteert A. Knossen de sloophamer terwijl zijn collega R. Fritz van Kenza Bouw hoofdschuddend toeziet hoe André Drost en Henk Heijnen van De Zaansche Molen de bouwtekening bestuderen. Hun collaga Martin Schaap staat klaar om een stuk uit de pas gelegde vloer te beitelen. (De foto boven maakten we zelf.)

Bouw Et Buut / Westerkim ligt stil na ‘verschil van inzicht’ met aannemer

De Orkaan - vr, 06/12/2019 - 07:36

De nieuwbouw van de basisscholen Et Buut en Westerkim op het oude terrein van Garage Zwart aan de Provincialeweg in Zaandam ligt al enige tijd stil.

Volgens de scholenkoepels Zaan Primair en Agora is er een ‘verschil van inzicht’ met de aannemer.

Zaan Primair en Agora stellen dat ze hun “uiterste best om de vertraging in de bouw zo veel mogelijk te beperken” maar het overleg met de aannemer heeft “tot op heden nog niet geleid tot het hervatten van de bouwwerkzaamheden.”

Volgens de scholenplanning van Zaanstad zou de nieuwbouw ‘Overtuinen’ in juli 2020 klaar moeten zijn. Of dat gehaald wordt is de vraag. In de reactie stelt de woordvoerder van wethouder Natasja Groothuismink (onderwijs) dat Zaan Primair de ‘bouwheer’ is voor Et Buut/Westerkim, en dat alleen zij meer vertellen over de planning.

Brigit Schumacher, de voorzitter van het college van bestuur van Zaan Primair zegt echter geen mededelingen te kunnen doen over de affaire “om de lopende gesprekken niet te verstoren.”

De nieuwbouw op het Overtuinen-terrein heeft sowieso te maken gehad met forse vertragingen. De nieuwe school voor Et Buut en Westerkim zou aanvankelijk in 2017 klaar zijn, maar dat werd bijgesteld tot 2018 en later tot 2020. Aanvankelijk zou er ook woningbouw komen maar dat was onmogelijk wegens de industrie die ernaast ligt. De belangrijkste tegenvaller was een rechterlijke uitspraak die werd afgedwongen door constructiebedrijf Singeling die meende dat er te weinig rekening gehouden was met haar belangen. Singeling werd afgekocht door de gemeente waarna de plannen opnieuw gemaakt moesten worden.

Lees hier ons dossier over de slepende affaire.

Pagina's