Nieuwsverzamelaar

Vanavond live! Het Grote Zaanstad Lijsttrekkersdebat! (filmpje!)

De Orkaan - 1 uur 26 min geleden

20.000 nieuwe woningen? En voor wie? Voorrang voor eigen inwoners? Hoeveel sociale huur? En bouwen in het ‘groen’?

Deze vragen worden gesteld tijden het Grote Zaanstad Lijsttrekkersdebat. En het gaat daarnaast ook over verkeer (Coenbrug, autoluw centrum, A8-A9) en het cultuurcluster (alternatieven, referendum, kosten).

Het debat wordt georganiseerd door Dagblad Zaanstreek, RTVI Zaanstreek en De Orkaan, technisch mogelijk gemaakt door ZZBO. De gemeente Zaanstad nam het initiatief. Het begint om 20:00 en is ook online te zien via het YouTube-kanaal van ZZBO en de websites van De Orkaan en Dagblad Zaanstreek en te beluisteren via Zaanradio.

Bijna alle partijen doen mee, alleen DENK-lijsttrekker Sebnem Pancar had ‘agendaverplichtingen’. De nadruk ligt op de beslissingen die de komende vier jaar genomen gaan worden in Zaanstad: waar zijn ze het over eens en waar verschillen ze van mening.

Wij vonden thuisblijvende, zwevende, vastberaden, en niet-geheel-op-de-hoogte-zijnde kiezers… (voice-over van Patrick Zoomermeijer).

De hashtag is #debat075 – die de tweets verschijnen hieronder.


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

 

Morgen referendum Sleepwet: stem ‘nee’.

De Orkaan - 4 uur 48 min geleden

We zitten middenin de voorbereiding van het Grote Lijsttrekkersdebat van vanavond. Voor de lokale politiek ontvang je van ons geen advies: we hopen dat je kijkt, zelf je mening vormt en stemt.

Morgen wordt je echter ook gevraagd of je voor- of tegen de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) bent. En daar hebben we wel een mening over.

Sinds 2014 heeft De Orkaan een groot netwerk opgebouwd. Mensen tippen ons over een nieuwe snackbar, een vrijgevige buurtbewoner, een omgewaaide boom, een losse stoeptegel of over een ingevroren ijsvogel. Ze sturen geheime stukken, filmpjes van politieoptredens en foto’s van gedumpt afval. Daar zijn we blij mee (met het opsturen dan).

Het liefst zetten we de naam van degene die het nieuws ‘ontdekt’ erbij, als het even kan met een link naar bijvoorbeeld zijn of haar Facebook/Twitter- of LinkedInpagina. Dat wil niet iedereen. Bij tips die gevoelig liggen omdat het over wantoestanden bij de overheid of in je eigen bedrijf gaat, wil de bron anoniem kunnen vertellen. Dat respecteren we.

Door de invoering van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (‘Sleepwet’), kunnen wij respecteren wat we willen, maar we kunnen niks meer garanderen. Wat wij geheim willen houden, kan ‘gepakt’ worden.

Voor de details van de wet verwijzen we je door naar NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten), maar het hapklare brok van Arjen Lubach komt misschien makkelijker binnen (met een rol voor een mevrouw op de Gedempte Gracht in Zaandam):

 

15 snelle projecten: 5.400 woningen binnen drie jaar van start

De Orkaan - 9 uur 40 min geleden

Zaanstad gaat 15 grote woningbouwprojecten versnellen. Er wordt gemeentelijke capaciteit ingezet om inhoudelijke knelpunten bij “prioritaire projecten” op te lossen.

Totaal gaat het om zo’n 5.400 woningen waarbij “ingespeeld” wordt op “de lokale woonbehoefte”. De komende drie jaar moet met de bouw van de eerste woningen in deze projecten gestart worden.

Voor sommige projecten (Kreekrijk, Noordse Bos, Zaans Pijl) zijn al procedures gestart of werkzaamheden in gang gezet, maar andere projecten bestaan vooral op de tekentafel. Als bijvoorbeeld binnen drie jaar huizen gebouwd worden op het Houthaventerrein zou dat geen klein maar een groot wonder zijn.

De komende drie jaar moet de woningbouw in Zaanstad opgekrikt worden “naar een niveau van (gemiddeld) meer dan 1.000 woningen per jaar.” Maar volgens de gemeente “is dit nog altijd niet op het niveau van de ambitie die is uitgesproken in Maak.Zaanstad.” In 2017 werden er in Zaanstad 399 woningen gebouwd.

(Over Maak.Zaanstad en de ‘ambitie’ of ‘verplichting’ van 15.000 of 20.000 woningen, en over wie daar dan wel over beslist zou hebben, gaan we het later nog wel hebben, maar schimmig lijkt hier de ‘besluitvorming’ wel degelijk.)

Het gaat om de volgende 15 grote woningbouwprojecten (in volgorde van omvang).

Zaandam: Hembrugterrein (1.000 woningen).

Assendelft: Kreekrijk (920 woningen). Verkoop is eind september 2017 van start gegaan.

Zaandam: Houthavenkade (558 woningen)

Zaandam: Heldin/Stelling (405 woningen). Woontoren De Heldin aan de Houtveldweg wordt 57 meter hoog en gaat 150 appartementen herbergen in 17 woonlagen. Het

Zaandam: Vrodest (400 woningen). Gekocht door Stebru en Impact Vastgoed. Samen ontwikkelen ze aan het Mahoniehout ruim 400 nieuwbouwappartementen. Het gaat om huur- en koop-appartementen die omvang variëren van circa 70 tot 100 m2.

Zaandam: Overtuinen A/B (400 woningen).

Zaandam: Oostzijderpark/VVZ-locatie (381 woningen). Tussen station Kogerveld, de brandweerkazerne en de A7. Timpaan en de Ontwikkeladviseur werken samen als Oostzijderpark BV (Amsterdam). De verkoop van de eerste woningen zal naar verwachting starten in het begin van 2019.

Zaandam: Gouwpark/ZMC-locatie (250 woningen). Langs de Gouw op de oude plek van De Heel. Ontworpen door Sjoerd Soeters (PPHP). Het Volendamse HSB heeft de locatie gekocht en gaat die met Wilma Wonen ontwikkelen. In het plan komen appartementen, rijwoningen en 2-onder-1-kap woningen.

Krommenie: Provily Slibkuil (235 woningen). “Onder het sportpark zijn resten van bewoning gevonden uit de Romeinse Tijd, onder meer sporen van een gebouw dat geïnterpreteerd wordt als een wachtpost. Het is van regionaal belang.”

Zaandam: Noordse Bos (197 woningen)

Wormerveer: Brokking/Zaans Pijl (175 woningen).

Zaandijk: Bannehof, Bannehoven (148 woningen). Op de plek waar ooit het Bannehof stond, het voormalige gemeentehuis van Zaanstad, komt De Bannehoven. Van der Gragt (Wormerveer) en Tervoort (Egmond) gaan het plan bouwen. Alle woningen worden gasloos opgeleverd.

Zaandam: Burano (144 zorgwoningen), zou in de tweede helft van 2017 al starten. Het gaat om het terrein van van voormalige gebouw van Post NL aan het Mahoniehout / Vurehout.

Zaandam: Poelenburg Oost (110 woningen).

Wormerveer: Noordeinde (74 woningen)

‘Selectieve woningtoewijzing’ Poelenburg: nieuwe huurders gescreend

De Orkaan - 9 uur 50 min geleden

Zaanstad mag van minister Ollongren de ‘Rotterdamwet’ gaan toepassen in Poelenburg en Peldersveld. Bewoners die geen werk of diploma’s hebben, of eerder overlast hebben veroorzaakt of een strafblad hebben, kunnen worden geweerd.

Ook mag de gemeente voorrang geven aan bepaalde groepen die een huurwoning zoeken, zoals agenten, verpleegkundigen en onderwijzend personeel.

Wie in de bijstand zit maakt minder kans op een sociale huurwoning in Poelenburg en Peldersveld. Mensen met een diploma, die meer kansen op de arbeidsmarkt hebben, kunnen voorrang krijgen. De maatregel geldt voor vier jaar.

In Poelenburg heeft bijna 12% van de inwoners een bijstandsuitkering, in Peldersveld 11%, het gemiddelde in Zaanstad is ruim 5%. In de wijken woont 10% van de inwoners van Zaanstad maar 21% van de bijstandsgerechtigden.

Zaanstad heeft de maatregel aangevraagd in het kader van het Actieplan Poelenburg waarin een scala van maatregelen wordt aangekondigd tegen verpaupering van de wijk. De aanleiding voor het aanpak was de commotie rond de filmpjes van vlogger Ismail Ilgun. Sindsdien staat Poelenburg op de kaart.

MInister Ollongren motiveert de maatregel door te wijzen op de talrijke problemen die de wijken hebben. Op het gebied van leefbaarheid en veiligheid scoren de gebieden slecht. De problemen gelden vooral de Poelenburg en het aangrenzende stuk in Peldersveld.

  • aangiftes op diefstal en inbraken zijn hoog is in vergelijking met de rest van Zaanstad
  • 21% van inwoners met een bijstandsuitkering woont in Poelenburg en Peldersveld, terwijl de bewoners 10% vormen van het totaal aantal inwoners in Zaanstad
  • in Poelenburg leeft één op de vier huishoudens onder de armoedegrens
  • overbewoning, woonfraude en illegale onderverhuur en drugshandel
  • bijna 20% van alle inbraken wordt in Poelenburg en Peldersveld gepleegd: “onevenredig hoog”
  • 20% van de diefstallen van motorvoertuigen in Zaanstad zijn in Poelenburg en Peldersveld

Waar stem je? (Een handig kaartje)

De Orkaan - 10 uur 41 min geleden

Hoera! Morgen mag je stemmen! En, je bent er bijna klaar voor!

De afgelopen periode hebben we alles uit de kast getrokken om je zo goed mogelijk te informeren en vandaag heb je de tijd om alle programma’s* nog eens na te vlooien.

Vanavond hang je voor de livestream om niks te missen van het grote lijsttrekkersdebat van Zaanstad (of je kijkt Oostzaan of Wormerland nog eens terug).

Er rest ons nog één ding: jou informeren over de plek waar je je stem mag uitbrengen. Orkaan-lezer Dick Marinus uit Zaandam, maakte een handig overzicht. Identiteitsbewijs in de handtas en kies je plek:

*Programma’s

Lassie 125 jaar, deel 3. De jaren vijftig tot de jaren zeventig

De Orkaan - 11 uur 8 min geleden

Dat Lassie125 jaar bestaat, zal de ware Zaankanter niet zijn ontgaan. Het gebouw in de wand van Wormer is getooid met een vlag en d’r is al een en ander over geschreven.

Tot en met woensdag plaatsen we elke dag een voorpublicatie uit het boek ‘Lassie125 jaar rijst aan de Zaan’. Schrijfster Vibeke Kingma geeft, op uitnodiging van Het Historisch Genootschap Wormer, op donderdag (22 maart) een lezing, om 20:00 uur in de Stoomhal in Wormer.

Vandaag deel 3 van hoofdstuk 8 (Rijst naar de voorgrond) De jaren vijftig tot de jaren zeventig

Vanaf de jaren vijftig lag de nadruk van het bedrijf minder op het doorvoeren van schaalvergroting en meer op het doen van onderzoek en verbeteringen op commercieel gebied. Men probeerde het in- en verkoop apparaat doelmatiger te laten werken door nieuwe producten aan te trekken, zodat de verkopers een groter pakket konden aanbieden bij de afnemers. Een grote aanwinst was daarbij Kellog’s cornflakes, die men eerst alleen distribueerde via de eigen verkopers, maar  vanwege de hoge invoerrechten bleek dat minder rendabel. Vanaf 1954 ook ging men de cornflakes en rice crispies daarom zelf produceren in opdracht van Kellog. De installatie daarvoor plaatste men in de oude rijstpellerij, aangezien men de rijst nog altijd in loondienst liet pellen door Bloemendaal en Laan. In dit jaar werd ook de merknaam Lassie bedacht voor de merkartikelen van Mercurius. Namen als Mercurius havermout en Mercurius gort verdwenen geleidelijk, de meeste voorverpakte producten werden vanaf nu uitgebracht onder de merknaam Lassie. Het ging om de consumentenproducten. Veevoeder verkocht men nog wel andere namen.

Een werkneemster vult pakken Kellogg’s cornflakes in de Kellogg’s fabriek die geïnstalleerd werd in de stilstaande rijstpellerij, jaren 60 (Collectie Lassie)

Ook administratie en kantoorwerk kregen een steeds groter aandeel.  Er werd een nieuw kantoor gebouwd naast de fabriek, want de administratie was niet meer te doen in de oude ruimte aan de overkant van de Zaan. In 1956 werd Klaar Havermout geïntroduceerd. Het kostte een kwartje voor een extra groot pak, genoeg voor 15 borden. Zoals voortaan bij ieder nieuw merkartikel zou gebeuren, werd de marketing intensief aangepakt. Het geeft een goed voorbeeld van de manier waarop men een nieuwe product in de markt zette. Er werden advertenties in dagbladen geplaatst voor de consumenten, advertenties in vakbladen om de levensmiddelenzaken attent te maken op het nieuwe product, 18.000 winkeliers werden rechtstreek benaderd en een bestelkaart toegestuurd en vertegenwoordigers gingen bij de winkels langs. In het warenhuis De Bijenkorf werd het product enkele weken gedemonstreerd.

De firma had enkele jaren veel last van de Suez crisis in het Midden-Oosten, die de grondstofprijzen opdreef. Eind jaren vijftig trad herstel in. De sectie merkartikelen bleef groeien, de verpakte havermout en de klaarhavermout deden het goed. Het laboratorium had in 1958 een nieuw rijstproduct ontwikkeld, voorgekookte rijst die in 8 minuten klaar was en een grote, droge korrel opleverde. De rijst werd als Lassie Toverrijst op de markt gebracht in 1959. De toverrijst werd voorgekookt op de Langewis kookmachine, een oude kookmachine voor havermout die men nog in bezit had, maar die prima dienst had gedaan voor de Klaar Havermout en nu ook goed bleek te werken voor de toverrijst. De introductie was een succes, maar men verwachtte dat het bedrijf steeds grote bedragen zou moeten blijven uitgeven aan reclame. Datzelfde euvel gold ook voor andere merkproducten, zoals die van Kellog’s. Men probeerde de belangstelling voor de merkartikelen levend te houden door allerlei spaaracties op te zetten, waarvan die voor Lassie poppen in Volendamse klederdracht de grootste bekendheid kreeg.

Een vroege verpakking van Lassie Toverrijst, jaren vijftig (Collectie Zaans Museum)

Begin jaren zestig kreeg de Nederlandse industrie last van de krappe arbeidsmarkt, die leidde tot personeelsschaarste. Het bedrijf probeerde dit op te lossen door processen in het bedrijf verder te automatiseren. Per 1 september 1962 werd de naam van de vennootschap veranderd in Koninklijke Lassie Fabrieken NV. Een belangrijk motief hiervoor was de toenemende bekendheid van het merk Lassie. In 1962 kwam ook de EEG tot stand. Een van de motieven voor de EEG was om het Europees handelsverkeer te vergemakkelijken, maar vooralsnog vroegen alle nieuwe bepalingen vooral heel veel aandacht. In 1963 begon men met de bouw van de nieuwe rijstfabriek voor Lassie toverrijst, die geopend zou worden in 1965. Een nieuwe ontwikkeling in deze periode was dat men een internationaal avontuur aanging. In Venezuela werd  in samenwerking met een Amerikaanse Maatschappij (Molinos Nacionales C.A.) een kleine havermoutfabriek met pakkerij gebouwd. De gedachte erachter was logisch; veel haver kwam uit deze regio en het was goedkoper om die meteen daar te verwerken, dan om de haver naar de andere kant van de wereld te vervoeren en daar importrechten over te betalen. Het was niet de eerste keer dat ze firma zich bemoeide met een onderneming in het buitenland; in 1951 had men een gortfabriek in Engeland, die tot 1958 bestaan heeft. Maar dat ging in samenwerking met zeer hechte Engelse contacten. Om een havermoutfabriek aan de andere kant van de wereld te bouwen, was een ander verhaal. Het bleek dan ook lastig om van deze fabriek een succes te maken, maar vanaf 1969 behaalde de fabriek een positief resultaat. Al drie jaar later moest de fabriek wegens aanhoudende slechte resultaten weer gesloten worden. Men bleef nieuwe producten introduceren; in 1965  rijst in kookbuiltjes, in 1966 Surinaamse rijst en instant havermout, in 1970 Flitsrijst. Ook werd een nieuw pakhuis voor merkartikelen gebouwd, pakhuis De Duif.

Felix pinda’s werden na de fusie met Van Nelle 9. geproduceerd in het voor­malige reinigingsgebouw van Lassie, 1966

Aan het eind van het jaar 1963 waren de aandelen van Koninklijke Lassie Fabrieken NV overgenomen door Erven Wed. J. van Nelle NV te Rotterdam. De directie was er blij mee,  omdat men hoopte in samenwerking met dit bedrijf tot een hogere rentabiliteit te kunnen komen. Vooral de marketing voor de merkproducten kostte zoveel, dat men hoopte door de verkoopafdeling samen te laten gaan met die Van Nelle de kosten daarvan te kunnen verminderen. Lassie werd langzamerhand steeds meer deel van Van Nelle. In de voormalige kantine en omkleedlokaal, die leeg stond, werd in 1966 de productie van Felix pinda’s gestart, ook een tak van het Van Nelle concern. In 1971 verhuisde de productie van de pinda’s naar Duitsland. Daarna kwam Lucullus in het pand, dat rijsttafelbenodigdheden (kroepoek e.d.) maakte. Ook Lucullus was een onderdeel van Van Nelle. In 1972 fuseerden de bedrijven geheel. De Lassie fabriek werd een productiefaciliteit van het Van Nelle concern.

Gisteren plaatsten wij deel 2. Morgen gaan we verder met het laatste deel… De jaren zeventig tot vandaag.

 

Anneke van Dok: een morele plicht

De Orkaan - 11 uur 24 min geleden

Als de opkomst morgen tegenvalt, kan dat niet worden toegeschreven aan het gebrek aan media-aandacht voor de verkiezingen. Alle media, met De Orkaan voorop, hebben hun stinkende best gedaan om het volk naar het stembureau te drijven.

Door Anneke van Dok

Ook de kandidaten benutten elke kans om zieltjes te winnen, ook toen de snijdende kou hen de adem benam. Vroeger, toen ik zelf nog niet stemgerechtigd was, had je opkomstplicht. Mijn moeder, die vaak voorzitster van een Zaans stembureau was, kon uiterst verontwaardigd beschrijven, hoe stemweigeraars zich voor haar neus gedroegen. Ze verscheurden demonstratief hun stembiljet, want alleen de opkomst en niet het stemmen zelf was verplicht.

Tegenwoordig komt stemplicht nog in een paar Europese staten voor. Dat zijn België, Luxemburg, Liechtenstein en Griekenland.

Stemmen is een morele plicht. Althans zo denk ik erover. Wie thuisblijft met het argument dat zijn stem niets uitmaakt, moet later niet zeuren. Bovendien: er is keus genoeg! En ‘s avonds is het reuze spannend om naar het gemeentehuis te gaan om te zien hoe jouw favoriet wint of verliest. Toen Nederland nog verzuild was, stond de verkiezingsuitslag soms bij voorbaat al nagenoeg vast. Er waren zelfs dorpen, waar jarenlang op slechts één partij kon worden gestemd: de KVP. Tot er in een van diep dorpen een lokale partij werd opgericht en de aap uit de mouw kwam. Het lokaaltje won het namelijk van het roomse gezag.

Nog niet zo lang geleden stond de verkiezingsuitslag in de Oostbloklanden ook van tevoren vast. Een hele generatie groeide op zonder representatieve democratie. Vandaar dat Nederlandse steden, na de val van het ijzeren gordijn, Poolse steden adopteerden om de nieuwe Europeanen democratie bij te brengen.

Ik trof een Poolse collega-burgemeester, die gelukkig een beetje Duits sprak. De man schreef alles wat hij in Velsen hoorde en zag op in een schriftje. Behalve leergierig, was hij ook euforisch over al onze verworvenheden. Tot de dag van de gemeenteraadsverkiezingen aanbrak en hij aan het eind van de dag het opkomstpercentage hoorde. De tranen stonden hem in de ogen toen hij zich verbijsterd afvroeg, hoe dat mogelijk was.

Harry Slinger boos op Zaanstad: ‘Ik rij m’n auto de hal van stadhuis in.’

De Orkaan - ma, 19/03/2018 - 18:01

Toen in 2015 het echtpaar Slinger een vergunning aanvroeg voor zonnepanelen op hun prachtige dak in Westzaan, was dat omdat ze klimaatneutraal willen leven ‘in verband met die situatie in Groningen’.

De rekening van elfhonderd euro die ze daarop ontvingen vinden ze onterecht en onredelijk en ze zijn niet van plan deze te betalen.

De gemeente dreigt nu beslag te leggen op inkomsten, de boedel en/of hun auto. Drukwerkzanger Harry Slinger (♫‘Je loog tegen mij’) en zijn vrouw zijn er nu al een paar jaar zoet mee, en de grens lijkt bereikt:

‘Die auto rij ik dan zelf wel door de pui van het stadhuis!’

In hoeverre dit (Amsterdamse) bluf is, weten wij niet, maar het verleden gooide hij al eens een steen door de ruit bij de KRO. Wrang lijkt de rekening dan ook wel. Slinger bewoont een rijksmonument en na 2017 is de betaling van leges bij de aanvraag van zonnepanelen voor een monument afgeschaft. Zijn buren in exact dezelfde situatie hoeven dus niks te betalen. Er ligt inmiddels een duimendik dossier en de gemeente heeft al wat water bij de wijn gedaan. De rekening is verminderd met de specifieke kosten die horen bij het feit dat het hier om een monument gaat:

‘Dus juist de kosten die we wel hadden moeten betalen, zijn eraf gehaald! Wij gaan dit niet betalen!’

We hebben de gemeente om een reactie gevraagd en vullen aan zodra deze binnen is.

In Amsterdam kreeg Harry recent een penning:

Harry Slinger ontving zojuist de Andreaspenning. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als presentator en animator bij de Sinterklaasintocht van Amsterdam. pic.twitter.com/mox9SO8gSX

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) 16 maart 2018

Terwijl in ZNSTD bij Harry om penningen wordt gevraagd:

De auto van mijn vrouw wordt in beslag genomen door Zaanstad omdat wij Zonnepanelen op het dak hebben gelegd voor o.a. Groningen. Beleid van D66 in Zaanstad Leve de verkiezingen overmorgen!!

— harryslinger (@Drukwerkbv) 19 maart 2018

Deze foto vonden wij in het gemeentearchief. Er staat geen jaartal bij, maar er was nog een wegsloot.

En deze afbeelding komt van Googlemaps:

Harry is ook BUUV:

Foto: Harry Slinger

 

Help mee: wie kent deze vrouw?

De Orkaan - ma, 19/03/2018 - 10:57

Stelen is verboden. En met je grijpgrage handen aan het geld van een bejaarde dame komen is niet alleen verboden maar ook nog eens in- en inslecht.

De vrouw op de foto deed het op maandag 28 augustus in 2017. De politie plaaste zojuis twee foto’s en deze tekst op haar Facebookpagina:

BABBELTRUC

Op maandag 28 augustus 2017, omstreeks 11:30 uur, weet een vrouw met blond haar (vermoedelijk geverfd) op slinkse wijze de bankpas en pincode van een 82-jarige vrouw te ontfutselen.

Ze verwisselde de bankpas van de 82- jarige vrouw met een andere. Vervolgens wordt met de bankpas van het slachtoffer € 1.000,– opgenomen in het winkelcentrum Gibraltar te Zaandam.

Wie herkent deze vrouw? Neem contact op via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

De strijd om de voorkeurstemmen: Jan, Ali, Metin en Yeliz

De Orkaan - ma, 19/03/2018 - 08:00

In 2014 kregen in Zaanstad zeven kandidaten genoeg voorkeurstemmen om in de raad te komen zonder dat ze op een verkiesbare plek stonden. Nu proberen zeker vier kandidaten op deze manier een raadszetel te bemachtigen.

In drie gevallen gaat het om de Turkse kiezers, die door Ali Seklem (D66, 6e), Metin Aksoy (VVD, 9e) en Yeliz Çölkesen (PvdA, 13e) worden aangesproken. Kultuurklutser Jan de Bruin (ROSA, 21e) voert actie om het ‘culturele geweten van Zaanstad’ te worden.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezing in Zaanstad had een partij 1.444 stemmen nodig voor een zetel. Dat was de kiesdeler: het totaal aantal stemmen (56.351) gedeeld door het aantal zetels (39). Na de eerste verdeling hadden partijen stemmen over: wie 4000 stemmen had, kreeg 2 zetels, maar heeft nog ruim 1.100 stemmen over. Wie met meeste aantal stemmen per zetel heeft, kreeg een ‘restzetel’.

Voorkeurstemmen

Die kiesdeler heeft echter nog een tweede functie. Wie 25 procent van de kiesdeler behaalt (ruim 350 in 2014), kan via voorkeurstemmen worden gekozen. Als je toch al op een verkiesbare plek stond, maakt dat weinig uit, maar als mensen op een onverkiesbare plek genoeg voorkeursstemmen krijgen, drukken ze andere kandidaten weg.

Bij de verkiezingen van 2014 verdrongen Annemarie van Nieuwamerongen en Rina Schenk op die manier Armagan Babaoglu en Harm Jan Egberts van hun posities (hadden ze bij de VVD vrouwen maar hoger op de lijst moeten zetten). Babaoglu kwam alsnog in de raad nadat Dennis Straat wethouder werd, Egberts verving later Gerard Hartog.

De Vries, Palabiyik, Baylan en Sariyildiz

Bij D66 was de verrassing nog groter, daar kregen vier kandidaten genoeg voorkeurstemmen: Jan de Vries, Bahar Palabiyik, Murat Baylan en Ali Riza Sariyildiz. De laatste kwam niet in de raad maar De Vries, Palabiyik en Baylan hielden de originele nrs. 3, 4 en 5 (Martin Hoek, Wouter Zorg en Flip Hoedemaeker) uit de raad. Hoek en Hoedemaeker kwamen tussentijds alsnog in de raad. Palabiyik en Baylan keerden niet terug op de lijst voor 2018. Bij elkaar scoorde D66 2.300 ‘Turkse’ voorkeursstemmen.

Bij de POV behaalde ‘lijstduwer’ An Kaaijk, de enige vrouw op de lijst, ook voldoende stemmen om Alex Folla te passeren maar ze maakte daar geen gebruik van (de POV heeft het nu iets slimmer gedaan, de 4 vrouwen op de lijst staan op de 4 laatste posities).

Seklem, Aksoy en Çölkesen

Metin Aksoy, nr. 9 bij de VVD en Yeliz Çölkesen, 13e bij de PvdA, zijn normaal gesproken onverkiesbaar. Bij UMSU PC aan de Rozengracht hangen ze eensgezind naast elkaar (boven).

Ali Seklem staat op de 6e plek bij D66, dat zou een verkiesbare plaat op kunnen leveren, vooral als D66 een wethouder gaat leveren – maar of met de aanwezigheid van DENK en opnieuw meer meer dan 2000 Turkse voorkeurstemmen op de partij zullen worden uitgebracht valt te betwijfelen. Akli nemt het zekere voor het onzekere, flyert niet alleen op de Gedempte Gracht maar heeft ook zijn affiche bij de Emrah Supermarkt (Spitsbergen) opgehangen.

Jan de Bruin

De voorman van de actiegroep Kultuurklutser die de referendumaanvraag over het cultuurcluster indiende, staat op plek 21 bij ROSA. De Bruin probeert zijn achterban te mobiliseren om op hem te stemmen. Hij wil…

“als het culturele geweten van Zaanstad en organisator en trekker van het referendum tegen het cultuurcluster meer gewicht in de schaal leggen om Zaanstad in cultureel opzicht door spreiding en publieksbereik beter op de kaart te zetten!”

De Bruin nodigde zijn familie, vrienden en bekenden uit:

“om al jullie stemgerechtigde familie, vrienden en vriendinnen uit Zaanstad via email, Twitter en Facebook te vragen om een voorkeursstem uit te laten brengen op: lijst 7 ROSA en nr. 21: Jan de Bruin”

Bij de geadresseerden zitten mensen uit de culturele sector, horeca, museum-medewerkers, kunstenaars, journalisten, muziek, en zelfs een ander kandidaats-raadlid van ROSA, die schreef aan De Bruin:

“ik ga niet op je stemmen en en ga zeker mijn vrienden en familie er niet op wijzen. Sterker nog, ik vind het een beetje ongepast, als je echt in de raad wil dan had je je via de kandidaatstelling van rosa die echt heel zorgvuldig is geschied aan moeten melden voor een hogere plek”

Ruud Pauw staat volledig achter de actie van De Bruijn: “we hopen dat alle akties van ROSA veel stemmen opleveren.”

Misschien zijn er meer raadsleden die stiekem hopen voorkeurstemmen te scoren, zo lacht Marianne Doeves-De Boer (nr. 7 bij de VVD) in Assendelft de kiezer levensgroot toe.

Lassie 125 jaar, deel 2. De jaren na de oorlog

De Orkaan - ma, 19/03/2018 - 07:30

Dat Lassie125 jaar bestaat, zal de ware Zaankanter niet zijn ontgaan. Het gebouw in de wand van Wormer is getooid met een vlag en d’r is al een en ander over geschreven.

Tot en met woensdag plaatsen we elke dag een voorpublicatie uit het boek ‘Lassie, 125 jaar rijst aan de Zaan’. Schrijfster Vibeke Kingma geeft, op uitnodiging van Het Historisch Genootschap Wormer, op donderdag (22 maart) een lezing, om 20:00 uur in de Stoomhal in Wormer.

Vandaag deel 2 van hoofdstuk 8 (Rijst naar de voorgrond) De jaren na de oorlog

In mei 1945 zouden de Duitsers eindelijk capituleren. Na de bevrijding probeerde de directie zo vlug mogelijk in contact te komen met de Haagse autoriteiten om op de hoogte te komen of er nog grondstoffen in het land aanwezig waren en zo niet, welke door de regering in het buitenland waren aangekocht. Bloemendaal slaagde erin aanwezig te zijn bij de eerste vergadering onder leiding van ir. S.L. Louwes, directeur-generaal van de voedselvoorziening, met de voorzitters van de bedrijfsgroepen op voedselgebied. Slechts enkelen was dat gelukt, want de Nederlandse infrastructuur lag voor een deel in puin, waardoor het moeilijk was Den Haag te bereiken.

De vrede was net op tijd gekomen, nog twee weken, dan zou er niets meer te distribueren zijn geweest. Wat grondstoffen en producten betrof was Nederland praktisch leeggeroofd. De laatste voorraden gerst en haver waren naar Duitsland verdwenen. Wel had de regering 200.00 ton graan aangekocht in de VS en Canada, waaronder 46000 ton gerst. Afgewacht moest worden wanneer de eerste zendingen zouden arriveren. Louwes zag dat niet snel gebeuren in verband met het gebrek aan scheepsruimte.

Foto: Gemeentearchief Zaanstad

De stilstand was funest geweest voor de fabriek; machines roestten, houtwerk en riemen schimmelden. Het idee was de fabrieken voor de komst van de binnenlandse oogst in september gebruiksklaar te hebben, maar toen werd men begin juli plotseling voorzien van Canadese grondstoffen. Razendsnel werd de fabriek gebruiksklaar gemaakt en op  17 juli konden de hoofdschakelaars van de PEN worden aangezet en de gortfabrieken draaien.

Omdat de kolenvoorziening nog te wensen overliet, ging het bedrijf over tot het plaatsen van een oliestookinrichting. De brander werd van Werkspoor betrokken, de installatie werd in eigen beheer uitgevoerd. Twee tanks werden ondergronds opgesteld. Maar vlotte leverantie per tankwagen bleek toch niet mogelijk, dus moest men grotere tanks plaatsen en de olie per tankboot ontvangen. Hiertoe werden bovengrondse tanks geplaatst. De installatie werkte direct uitstekend en bleek een nuttige toevoeging voor de fabriek. Zowel havermout als gort gingen van de bon.

Voor een humoristisch weekblad was dat aanleiding om een cartoon te plaatsen van een huisvader die verrukt uitroept: “Ha! Die vieze havermout is zonder bon, nu behoef ik het niet meer te eten!” Men vreesde dan ook dat de vraag naar gort en havermout zou verminderen, maar die vrees bleek geheel ongegrond. Al was het wel een vooruitwijzing naar de toekomst. Toen Nederlanders langzamerhand meer te besteden kregen in de jaren vijftig, begon de vraag naar havermout en gort, die met de oorlog geassocieerd werden, te dalen.

Afiche voor havermout in het Spaans, jaren 50 (Collectie Zaans Museum)

In juli 1947 werd de firma Wed. J.  Leupen te Haarlem overgenomen. Dit bedrijf produceerde Allson’s Custard. Met dit kleine bedrijf, dat al 150 jaar bestond, had het bedrijf al vanaf de oprichting van Gebrs. Laan een relatie. Het bedrijf ging hard achteruit, tot overname door Mercurius nog de enige optie was.  Mercurius richtte een custardfabriekje in in een leegstaand deel van Silo I. Omdat de firma Leupen heel klein was en de grondstoffen nog aan quota gebonden waren, had men op dat moment niets aan de overname. Custard zou een heel klein onderdeel van het bedrijf blijven.

Het laboratorium behaalde intussen zijn eerste resultaten. Het bestond  tussen 1945 en 1947 uit twee mensen, een scheikundige en een analiste. In 1947 kwamen er nog twee mensen bij. Het laboratorium had een nieuw soort babyvoeding ontwikkeld en uitgebreid getest. Deze babyvoeding, die voorgekookt werd en dus alleen nog maar hoefde te worden opgewarmd, wilde men in productie nemen. Probleem was dat men wegens het nog altijd voortdurende gebrek aan materialen niet aan een voorkookinstallatie kon komen. Men besloot samen te werken met zuivelfabriek de Volharding in Nijkerk, die wel over zo’n installatie beschikte. Babyvoedsel Baby OK werd in 1949 gelanceerd.

Een verpakking van Klaar Havermout, 1956 (Collectie Zaans Museum)

In het laboratorium ging men ondertussen verder met het ontwikkelen van vlugkokende producten voor Mercurius. Ook begon men met het ontwikkelen van producten die direct klaar waren voor consumptie. De aandacht voor het drukke leven van de huisvrouw, die wel wat anders te doen had dan 20 minuten in een pan havermout roeren, was overgewaaid uit Amerika. Mercurius ging hier in mee en probeerde de kooktijd van havermout en gort tot het uiterste te beperken. In de jaren vijftig zou deze ontwikkeling leiden tot de introductie van Klaar Havermout, die al geheel voorgekookt was en alleen maar opgewarmd hoefde te worden.

In 1948 was een begin gemaakt met de verwerking van rijst. Omdat men nog niet wist of men eigenlijk wel verder wilde met rijst, liet men deze pellen in loondienst door rijstpellerij Bloemendaal en Laan. Het jaar 1949 bleek echter cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. De consumptie van gort daalde scherp, veroorzaakt door de eerder genoemde stijging van inkomsten gecombineerd met een afkeer van gort als oorlogsvoedsel. De concurrentie in de markt voor havermout verscherpte door de komst van nieuwe fabrieken in Canada en Australië. De omzet van rijst bleek echter te stijgen. Men besloot groot in te zetten op onderzoek naar nieuwe producten en het laboratorium werd verder uitgebreid.

Gisteren plaatsten wij deel 1. Morgen gaan we verder met deel 3… De jaren vijftig tot de jaren zeventig

(de foto boven ontvingen wij van Het Historisch Genootschap Wormer)

Dinsdagavond: lijsttrekkersdebat live via alle kanalen

De Orkaan - ma, 19/03/2018 - 07:00

De avond voor de verkiezingen zullen de 16 partijen die in Zaanstad meedoen met de verkiezingen aantreden bij het grote lijsttrekkersdebat.

De avond wordt georganiseerd door Dagblad Zaanstreek, RTVI Zaanstreek en De Orkaan, en technisch mogelijk gemaakt door ZBBO.

Het debat wordt live gestreamd op het YouTube-kanaal ZBBO Zaandam en via de websites van De Orkaan en Noordhollands Dagblad. En het is te beluisteren via Zaanradio. Aanvang: 20:00.

De discussie zal gaan over zaken als wonen (lasten, sociale bouw, bouwen in het groen), verkeer (busbrug, veiligheid, fietsplannen, pollers) en het cultuurcluster (kosten, alternatieven, referendum).

Zelf nog even de programma’s checken? Doe dat hier: voor CDA, CU, VVD, ROSA, D66, DZ, GL, POV, PvdA, SP, ZIP, ZVI, PvdD, PVV, DENK en Volkstem.

a1 13192 rit 31995 koog aan de zaan machinistenstraatah

P2000 - Koog aan de Zaan - zo, 18/03/2018 - 21:53
Ambulance met spoed naar Machinistenstraat in Koog aan de zaan

Troep in Twiske (en niet zo’n beetje ook)

De Orkaan - zo, 18/03/2018 - 14:50

Foto’s en klachten over het illegaal dumpen van afval, het over het balkon kieperen van huisraad en het naast de containers zetten van grof vuil, bereiken ons wel vaker.

Maar vandaag ontvingen we een ‘winnaar’ van Willem Croese: een enorme illegale stort bij de ingang van het Twiske in Oostzaan.

“Niet normaal” volgens de fotograaf… en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.

Boven de bescheiden versie, hieronder op de afbeelding klikken, dan voltrekt het wonder zich in alle hevigheid.

Woontoren aan de Bloemgracht

De Orkaan - zo, 18/03/2018 - 10:42

Aan de Bloemgracht in Zaandam plant KPO Planontwikkeling een nieuwe woontoren van 13 verdiepingen met 50 appartementen.

De Zaandamse projectontwikkelaar wil snel met de bouw beginnen, het tweede kwartaal van dit jaar zou al een begin gemaakt moeten worden.

Op de website van KPO zijn al twee ‘artist impressions’ te vinden. Het nieuwe complex komt naast de bestaande woontoren (12 verdiepingen) op de hoek van de Bloemgracht en de Laan der Vrijheid.

Hieronder nogmaals in het groot (klik voor grote versie).

Lassie 125 jaar, deel 1. De periode 1940 tot vandaag

De Orkaan - zo, 18/03/2018 - 09:04

Dat Lassie125 jaar bestaat, zal de ware Zaankanter niet zijn ontgaan. Het gebouw in de wand van Wormer is getooid met een vlag en d’r is al een en ander over geschreven.

Er komt ook een boek, geschreven door Vibeke Kingma.

Wij smeekten haar om een tipje van de sluier op te lichten, en… met resultaat! Speciaal voor onze trouwe lezers – voor jou dus – mogen we een heel hoofdstuk voorpubliceren. Inclusief beeld!

Tot en met woensdag plaatsen we elke dag een korrel Lassie uit dit hoofdstuk. En donderdag ga je naar de lezing van Vibeke Kingma bij het Historisch Genootschap Wormer. Smullen!

Vandaag deel 1 van hoofdstuk 8 (Rijst naar de voorgrond) De periode 1940 tot vandaag

Tijdens de Tweede Wereldoorlog  had de meeste Nederlandse industrie het moeilijk en dat gold ook voor Mercurius. Het personeel leed onder de oplopende tekorten aan voedsel, kleding en brandstof. Ondanks de problemen wist het bedrijf al snel na de oorlog weer op te starten. Er volgden succesvolle jaren, met de introductie van Klaar Havermout, Vluggort en natuurlijk Lassie Toverrijst. Vanaf de jaren zeventig kende het bedrijf een vrij turbulente periode waarin een aantal keren van eigenaar gewisseld werd. Sinds 2009 groeit het bedrijf weer onder eigenaar Ebro Foods.

De Tweede Wereldoorlog

De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939 veranderde alles voor Mercurius. Duitsland was in september 1939 Polen binnengevallen, wat had geleid tot oorlogsverklaringen aan Duitsland van Groot Brittannië en Frankrijk. Hoewel Nederland nog vasthield aan zijn neutraliteit, verkeerde Europa wel in oorlogstoestand en dat had grote consequenties. Omdat Mercurius voedingsmiddelen verwerkte, kwam het volledig onder regeringscontrole. Vrije import was niet meer mogelijk, alles moest via de Nederlandsche Akkerbouw Centrale. De ambtelijke molens werkten stroef, maar het was uiteraard allemaal nog niks vergeleken met de situatie na mei 1940, toen Duitsland Nederland binnenviel.

Na een chaotische periode werd een nieuwe bureaucratie onder leiding van de Duitse bezetter opgebouwd. De Duitsers gaven de opdracht gelijksoortige industrieën in een organisatie of bedrijfsgroep onder te brengen. Omdat Mercurius de grootste gortpeller van Nederland was, nam zij het initiatief de Nederlandsche Gortpellers Centrale op te zetten, die op 12 september 1940 officieel werd opgericht. Leden waren NV Zwaardemaker, Koopman’s meelfabrieken, de Provinciale Vereniging van Groningse Gortpellers waarin 27 kleine pellerijen verenigd waren en Mercurius. Het voorzitterschap lag bij Mercurius, het secretariaat bij stoomgrutterij Buurma te Martenshoek.

In de naoorlogse jaren kwam de normale voedselproductie langzaam weer op gang, ook gort en havermout gingen van de bon, advertentie 1948 (Collectie famile Klomp)

Er werd hoofdzakelijk inlandse gerst verwerkt, omdat de import grote hinder ondervond van het oorlogsgeweld.  Vooral zomergerst bleek verrassend genoeg een prima grondstof voor gort te zijn. Mercurius bleek altijd uit te zijn gegaan van resultaten met inlandse gerst van 25 jaar eerder. Toen kookte de gort van inlandse gerst nog tot pap . Maar dankzij proeven van het Instituut voor Plantenveredeling te Wageningen, dat rassen van zomergerst en wintergerst met elkaar gekruist had, was het eiwitgehalte van Nederlandse zomergerst zo verhoogd, dat van stukkoken geen sprake meer was.

Ook de havermoutfabriek kon blijven draaien op inlandse haver. De Duitsers verboden het fabriceren van voerhavermout. Omdat fabrieken ook niet mochten sluiten en geen personeel mochten ontslaan, gingen twee fabrieken van de Vereeniging van Nederlandsche Havermoutfabrikanten, die uitsluitend voerhavermout produceerden, dan maar consumptiehavermout maken. De Nederlandse instanties wisten ook geen betere oplossing. Gelukkig was ook de vraag naar consumptiehavermout toegenomen, waarna het kwantum dat de fabrieken mochten leveren, werd verhoogd.

Uit de percentages die deze twee verenigingen bijhielden, blijkt hoe groot Mercurius was geworden. Het bedrijf produceerde 48,9% van alle gort die in Nederland verkocht mocht worden. Zwaardemaker produceerde 30%, maar dit bedrijf werkte intensief samen met Mercurius en was dus niet geheel onafhankelijk. De andere gortfabrikanten zaten daar ver onder. Bij de havermout produceerde Quaker Oats 43% van het quotum en Mercurius 39,3%. De andere havermoutfabrikanten waren daarmee vergeleken kleine spelers.

Nadat havermout in 1941 werd opgenomen in de voedseldistributie, mocht er zelfs nog meer geproduceerd worden. De fabriek draaide dan ook op volle kracht. Enige tijd werd er zelfs op zondag doorgewerkt, maar omdat de machines dan niet meer gereinigd konden worden en dat brandgevaar opleverde, hield men daar weer snel mee op. In november 1941 echter deelde de Meelcentrale mee dat de productie van havermout met een kwart moest worden ingekrompen wegens gebrek aan haver. Aan Mercurius en Koopmans werd meegedeeld dat zij uit sociale overwegingen geheel met de havermoutproductie moesten stoppen, omdat zij ook nog een gortfabriek hadden. Een grote slag voor Mercurius, die de havermoutfabriek stil moest zetten.

Omdat rijst niet in Nederland verbouwd werd, ging het met het rijstpellen snel achteruit. Rijstschepen konden Nederland niet meer bereiken. In het najaar van 1941 was Mercurius door zijn voorraden heen en moest de rijstpellerij worden stilgezet. Intussen begonnen de arbeiders van Mercurius ook de gevolgen van de oorlog te voelen. Het bedrijf betaalde mee aan een centrale gaarkeuken en verstrekte vitamines, brandhout en kledinggratificaties aan het personeel. In de loop van de oorlog zou het steeds moeilijker worden om te zorgen dat het personeel goed gevoed, gezond en goed gekleed bleef.

Schaatswedstrijden op de Zaan tijdens de strenge winter van 1947, met op de achtergrond de Mercurius fabriek (Collectie GAZ)

De gortfabriek draaide intussen een recordproductie. De fabriek werkte in 1942 op topcapaciteit om aan de vraag van de overheid te voldoen, men wist de productie op te voeren tot 700 ton per week. Uiteraard leden de machines en werktuigen wel erg onder deze verhoogde productie, maar het was onmogelijk reparaties uit te voeren vanwege het gebrek aan materialen. In maart 1943 mocht ook de havermoutfabriek weer in werking gesteld worden. Door de anderhalf jaar stilstand ging dat met horten en stoten. Een onverwacht gevolg van de oorlog was dat Meliorine kindermeel ineens heel goed verkocht werd, waarschijnlijk vanwege gebrek aan Molenaar’s kindermeel, dat immers van rijst gemaakt werd.

Distributie van hulpgoederen van het Zweedse Rode Kruis door personeel van Mercurius, 1945 (Collectie Lassie)

In 1944 drukte de oorlog steeds zwaarder. “Het vijfde oorlogsjaar ligt achter ons en nog altijd is onze vurigste wens niet in vervulling gegaan”. Schreef de directie in het jaarverslag. Eind 1944 moest dan eindelijk ook de gortfabriek tot stilstand worden gebracht, een lot dat bijna alle Zaanse industrie al eerder had getroffen. Alleen omdat gort zo belangrijk was voor de voedseldistributie, had Mercurius zo lang door kunnen werken. Kleinere oogsten, grote vervoersmoeilijkheden vanuit Zeeland en Noord-Brabant en verminderde toewijzing hadden voor die tijd al geleid tot een steeds kleinere productie. Wel was het bedrijf in 1944 nog begonnen met de productie van roggevlokken, omdat er nog rogge te krijgen was. Maar ook die voorraden waren eind 1944 op. De gortstenen liet men onderduiken om te voorkomen dat ze naar Duitsland zouden worden afgevoerd.

Campagne GR2018: klappertanden en blauwbekken

De Orkaan - zo, 18/03/2018 - 08:00

Het laatste weekend om campagne te voeren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Op de Gedempte Gracht in Zaandam was het koud maar kouder was het volgens de politici in Assendelft.

Er werd geflyerd, erwtensoep uitgedeeld, chocolademelk geschonken, kinderen van ballonnen voorzien en gesprekken met zwevende, tegenstribbelende en vastberaden kiezers gevoerd.

We namen zelf poolshoogte op de Gedempte Gracht. Boven Judit Raa van de Partij voor de Dieren voor de Zara. Anna de Groot van de SP had de warme ingang van Douglas uitgekozen om te flyeren, “eigenlijk ben ik tegen winkels die zoveel warme lucht naar buiten blazen, maar nu is het wel even lekker.” Naast haar Jan de Bruin (ROSA, Kultuurklutser).

Hier een close-up van De Bruin, pet tegen de kou, maar wel met ROSA-button.

De Bruin met ROSA-voorman Ruud Pauw, in het traditionele ROSA-werkmansjasje maar met sjaal en bontmuts.

ROSA-kandidate Fleur Poot met de ROSA-muts.

Ook PVV-voorman Koert Calkhoven had zich met bont tegen de kou geweerd, rechts Jaap Docter.

Geen bont uiteraard bij Judit Raa en haar PvdD-collega.

Patrick Zoomermeijer (SP) deed net of hij gek was: zonnebril! (Naast hem Rosanne Kolvers van GroenLinks).

Blauw van zichzelf… de ChristenUnie

PvdA (Songül Mutluer en Rienk Spiekstra) in het rood…

Romkje Mathkor van GroenLinks

 

Via Twitter zagen nog meer campagneactiviteiten

Op stap met de @CUzaanstad, @JoelVoordewind en @erikvandijk69. Langs Zaanse kerkelijke monumenten, waar ontmoetingen plaatsvonden met bevlogen vrijwilligers, bezorgde rentmeesters, gepassioneerde dominees en statushouders met dramatische verhalen. #ChristenUnieluistert pic.twitter.com/GCxAuKr1rh

— Marc van de Geer (@MarcvdGeer) 17 maart 2018

Mooie campagnedag met @Vvd_wormerland, @GerardVVD, @stephanieonclin en vele andere Zaanse VVD-toppers voor een beter bereikbaar Zaanstad #kiesvoordoen #vvd pic.twitter.com/Z88stRufuK

— Barbara Visser (@Barbara_Visser1) March 17, 2018

Trots op mijn leuke dochter die uiteraard geheel vrijwillig in de kou kwam meehelpen #campagne #jonggeleerd #leukerd @christenuniezaanstad pic.twitter.com/8BLCOF3bSJ

— Mieke van der beek (@MiekevdBeek) March 17, 2018

Ook zijn we vandaag de Gedempte Gracht op geweest, koud qua weer maar warm qua sfeer! pic.twitter.com/aNgNrf4DWW

— VVD Zaanstad (@VVD_Zaanstad) March 17, 2018

De laatste flyerdag zit erop.
En het mag dan qua temperatuur niet heel aangenaam zijn geweest, de sfeer was dat wel degelijk!#DeZaanseStem #GR2018 pic.twitter.com/DiAbM3YxqH

— ROSA_Zaanstad (@ROSA_Zaanstad) March 17, 2018

En natuurlijk waren en zijn we met onze kandidaten in vele wijken te vinden vandaag pic.twitter.com/zADmUnfa1T

— VVD Zaanstad (@VVD_Zaanstad) March 17, 2018

Wij gaan Zaanstad veranderen! #veranderingbeginthier pic.twitter.com/9cvnLemPYQ

— GroenLinks Zaanstad (@GLzaanstad) March 17, 2018

Nog heel even op de verzetstraat, straks door naar Poelenburg pic.twitter.com/hOePtJZjO4

— Zaanse Inwoners Partij (@ZaanInwpartij) March 17, 2018

Zaantube #95: Tesla-crash, geschaarde vrachtauto, verkeershufter, campagnefilmpjes

De Orkaan - zo, 18/03/2018 - 07:30

Deze week in ZaanTube: keukenbrand in Zaandam, verkeershufter gezocht, geschaarde vrachtauto veroorzaakt file en Tesla veroorzaakt ongeval in Wormerveer.

Ook video’s over de campagne van ROSA en de VVD en een oude liefsdesbrief.

Daarnaast legt Peter uit hoe het zit met Wie is de Mol.

Eerder deze week op De Orkaan: lijsttrekkersdebatten in Oostzaan, Wormer en Zaanstad, Stadsdichters, Oostzijde onder A8 afgesloten voor fietsers en brommers, basisscholen staken, tango met Wally, Westzijde 30 km en vrouw bewusteloos uit de Zaan gehaald.

ZaanTube presenteert elke zondag verse Zaanse YouTube-filmpjes.

De video’s van deze week

Brand in de keuken op de Poeskinstraat (Exclusive 112 Reality)

Geschaarde vrachtwagen op de N246 (Exclusive 112 Reality)

Auto slaat op hol en veroorzaakt ravage (Exclusive 112 Reality)

Belinda uit Zaandam zoekt verkeershufter: “Schandalig wat hij ons heeft aangedaan” (NH Nieuws)

Liefdesbrief na 78 jaar terug bij nicht van afzender: “Echt een verrassing” (NH Nieuws)

Campagne! Drie ROSA-filmpjes: Ruud Paauw, Natasja Groothuismink en molen op de Hemmes

Staatssecretaris Visser bij de busbrug en Kamerlid Remco  Dijkstra bezocht Zaanstad(VVD Zaanstad)

De spreekbeurten van Peter: Wie is de mol?

De afdeling propaganda

Verstedelijking/ (Zaanse geluidenZaanse Verhalen)

Eerder videonieuws deze week

Alle Orkaan-video’s zijn te zien op ons eigen kanaal. Abonneren op dat kanaal is ook mogelijk, bekijk alle films meteen als ze online komen.

Bekijk hier eerdere afleveringen van ZaanTube.

European Blues Challenge 2020 in Zaantheater

De Orkaan - za, 17/03/2018 - 15:35

De 10e editie van The European Blues Challenge zal in 2020 in het Zaantheater in Zaandam plaatsvinden.

Dat is vandaag bekendgemaakt door de Dutch Blues Foundation en de Stichting Blues-in-Zaanstad. Die laatste club gaat de challenge organiseren.

De European Blues Challenge is op vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2020. Aan de European Blues Challenge zullen naar verwachting blues acts uit 22 Europese landen deelnemen, die beoordeeld gaan worden door een internationale deskundige vakjury. Uit binnen- en buitenland worden ongeveer 1800 bezoekers verwacht.

De foto boven is van het optreden van Nederlandse The Ragtime Rumours tijdens de 2018 editie in het Noorse Hell, die vandaag afgesloten wordt.

Op de foto onder de besturen van de Dutch Blues Foundation (DBF) en de Stichting Blues-in-Zaanstad (BiZ) op vrijdag 2 maart 2018. V.l.n.r.: staand: Peter Tange, voorzitter BiZ, Lianne Ruijgrok, secretaris DBF, Karen Neumann, voorzitter DBF, Marcel van der Linden, penningmeester DBF, Paul Mooren, bestuurslid BiZ; zittend: Theo Schoegje, secretaris / penningmeester BiZ, Janny van Doorn, bestuurslid DBF en Dirk de Hen, bestuurslid DBF en adviseur BiZ. Op de foto ontbreekt: Paul Möhlmann, vice-voorzitter van de Stichting Blues-in-Zaanstad.

Live! Het lijsttrekkersdebat in Oostzaan

De Orkaan - za, 17/03/2018 - 14:45

Vanaf 15:00 vanmiddag debatteren Rosemarijn Dral (VVD), Bert Jongert (GroenLinks), Siefko Julius (D66), Teun Flens (CDA) en Eelco Taams (PvdA) tijdens het Grote Oostzaanse Lijsttrekkersdebat. Moderator: Merel Kan (De Orkaan).

Het debat in het gemeentehuis van Oostzaan wordt ook live uitgezonden door Radio9. Hieronder laten ook wij de live-stream vanuit het gemeentehuis zien.

Vragen inbellen kan op 075-6512300. Twitter mee met de hashtag #oostzaankiest. Onder de livestream verschijnen alle tweets met die hashtag.

De Tweets over het debat.


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

 

Pagina's