Nieuwsverzamelaar

Snel duidelijkheid over doorstart Energyra

De Orkaan - wo, 21/08/2019 - 09:10

Binnen enkele weken moet er duidelijkheid zijn over de doorstart zonnepanelenfabrikant Energyra in West-Knollendam.

Meerdere potentiële kopers uit het binnen- en buitenland zijn geïnteresseerd in de innovatieve Zaanse zonnepanelenfabriek.

Dat blijkt uit mededelingen van curator Bas Coelingh Bennink van Visie Advocaten tegen Solar Magazine. In juni hadden zich 12 potentiële kopers bij de curator gemeld.

In april 2019 ging Energyra failliet. Oorzaak zou de vertraagde oplevering van de productielijn zijn.

De doorstart wordt in overleg met Rabo Lease dat voor bijna 4 miljoen euro een contract met Energyra afgesloten om de productielijn te financieren.

De productielijn wordt een aantal keren per week geïnspecteerd volgens Solar Magazine.

Eerder op De Orkaan: Zaandam krijgt zonnepanelenfabriek (augustus 2017), Energyra failliet (april 2019), Doorstart Energyra nog niet rond (mei 2019) en 12 gegadigden voor failliet Energyra (juni 2019).

De rattenvanger van de Zaanstreek (filmpje)

De Orkaan - wo, 21/08/2019 - 08:15

We ontmoeten Laird Boyd Meyer bij zorgboerderij Watervliet in Wormer en hoewel het een opvallende verschijning is, past hij in het beeld van de grote oer-Hollandse boerderij.

Hij kent de weg, heeft gesprekjes met de boer, de mensen van de dagopvang, weet welke pony’s pittig zijn, kalmeert de hond, praat met geiten en schiet de ratten.

Laird Boyd Meyer begon op provisiebasis met het doodschieten van ratten op een paar boerderijen in onze streek, en de boeren zijn blij met hem. Hij startte een bedrijfje onder de naam Ratjemaai:

‘Naar het Zaanse woord ‘katjemaai’… ‘problemen’.’

Vanaf 2023 mogen boeren geen rattengif meer gebruiken, terwijl ratten niet alleen erg slim zijn, maar ook vies en gevaarlijk:

‘Ratten zijn chronisch incontinent, brengen ziektes over, ze vreten alles en ze kunnen brand veroorzaken. Ze zijn dol op elektriciteitskabels.’

We maakten een film van een minuut:

 

Na tijdelijke trap nu ook tijdelijke lift…

De Orkaan - wo, 21/08/2019 - 07:30

Alles is tijdelijk. We weten het. Maar sommige dingen zijn meer tijdelijk dan andere.

Na de tijdelijke trap (de tweede al) heeft station Zaandam nu ook een tijdelijke lift.

Wie van de nieuwe spooroverbouwing naar het station wil (of omgekeerd) moet een trap van zeven treden nemen. Een lastige barrière voor rolstoelen, kinderwagens, rollators, zware koffers en mensen die slecht ter been zijn.

Voor die reizigers is er nu een tijdelijke lift – een langzaam vliegende paskamer – om deze afstand verticaal te overbruggen. Het is een lift met een merkwaardige gebruiksaanwijzing, gedurende de hele reis de knop ‘0’ of ‘1’ ingedrukt houden, anders beweegt de lift niet.

Maar tegen het eind van dit jaar “voor medio december” aldus de woordvoerder van Zaanstad, wordt een hellingbaan geplaatst. Dan zijn ook de nieuwe liften naar de perrons klaar.

Wanneer de tijdelijke trap door iets anders wordt vervangen is nog niet duidelijk.

50woordenfoto: rolkoffer (max: 50 km p.u.)

De Orkaan - wo, 21/08/2019 - 07:00

Rolkoffer (max: 50 km p/u)

Na de campercamping en de wasmachines hebben we in Rooswijk een nieuwe hit voor de toeristen: “De kortste weg is de mooiste weg.” Met de rolkoffertjes op weg naar de B&B in Westzaan… Via de Guisweg tussen de spoorovergang en het politiebureau lopen is wel sneller maar niet echt veiliger dan de ventweg met voetpad…

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

De foto werd gemaakt door Petra Hoogkamer in Rooswijk (Zaandijk).

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Tot € 10.000 subsidie voor woningisolatie

De Orkaan - di, 20/08/2019 - 17:56

Wie in de eigen woning minimaal twee energiebesparende, isolerende, maatregelen wil treffen kan vanaf 2 september maximaal € 10.000 subsidie aanvragen.

Voor de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) is tot en met 2020 € 84 miljoen beschikbaar.

De subsidie geldt voor eigenaren die ook bewoner van een bestaande koopwoning zijn en minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen willen laten uitvoeren.

De SEEH voor eigenaar én bewoner loopt tot en met 31 december 2020. Ssubsidie kan worden aangevraagd voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. De subsidie kunt u aanvragen vanaf 2 september 2019.

Voor voorwaarden en meer informatie kunt u terecht op www.rvo.nl. Ook is er een SEEH beschikbaar voor VvE’s. Algemene informatie over verduurzaming van woningen en financiële regelingen is te vinden op www.duurzaambouwloket.nl.

Er is subsidie mogelijk voor o.a. spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie en het aanbrengen van hoogrendementsglas.

Achtersluispolder: eerst horeca, dan wonen?

De Orkaan - di, 20/08/2019 - 08:00

Het meest ambitieuze plan voor woningbouw in Zaanstad is het bebouwen van de Achtersluispolder. Voorlopig is daar nog geen zicht op, maar er wordt wel horeca gepland.

Wij zagen plannen langskomen voor een nieuwe broodjeszaak en een migrantenhotel aan de Sluispolderweg, en voor horeca aan de Rijshoutweg. En bij broedplaats ‘Hoop’ kan je in de kantine en het theehuis terecht.

Zaanstad moet nog even nadenken of autobedrijf Poldermann (foto boven) aan de Sluispolderweg 14 een broodjeszaak mag worden, de beslissing op de aanvraag voor een omgevingsvergunning is onlangs verlengd.

Voor het pand Rijshoutweg 1A-1 is een aanvraag ontvangen om de functie bedrijf te wijzigen naar horeca, op die aanvraag is nog niet besloten.

Aan de Sluispolderweg naast 13a (kruising hoek Rijshoutweg en Sluispolderweg) komt tijdelijke migrantenhuisvesting (15 jaar), eerder heette dat een ‘logiesgebouw’ en ‘arbeidsmigrantenhotel‘, ook een soort horeca dus, alhoewel de ‘gasten’ geen toeristenbelasting hoeven af te dragen. De omgevingsvergunning  is op 17 juli verleend. (afbeelding onder)

Broedplaats Hoop heeft dolle plannen, niet alleen een ‘kantine/koffie place’ en een theehuis, maar ook aanlegsteigers, een sauna, plekken voor foodtrucks en een catering werkplaats. Kern van de broedplaats zijn werkplaatsen en bijna 200 ateliers. Ook is er ruimte ingepland voor ‘tiny houses’ en ‘tijdelijke woonruimtes’:

“Uniek aan deze locatie is dat de Gemeente Zaandam overweegt om ook een 50tal tijdelijke woningen en 10 tiny houses toe te staan.”

Navraag bij Zaanstad (niet Zaandam dus) leert dat die passage enigszins voorbarig is:

“op dit moment mag er nog niet gewoond worden op de Achtersluispolder omdat het een ‘gezoneerd industrieterrein’ is. Maar Zaanstad wil de Achtersluispolder transformeren naar een gemengd werk-woongebied, dus daarom bekijken we op welke manier we dat mogelijk kunnen maken. De Omgevingsdienst doet onderzoek naar de activiteiten in omgeving Barndegat op basis waarvan kunnen we o.a. kijken of en hoe dezonering van dit gebied mogelijk is. Ook bekijken we andere mogelijkheden om wonen tijdelijk of permanent mogelijk te maken.”

Logiesgebouw

Jumping World Veldpark voor jou getest! (Filmpjes, ook met Buba)

De Orkaan - di, 20/08/2019 - 07:30

Het leven van een Orkaan-redacteur gaat niet over rozen.

Omdat we geacht worden in de haarvaten van de Zaanstreek te zitten, werden we gisteren door de hoofdredacteur achter het bureau vandaan geschopt om ‘veldwerk’ te doen.

Zwervend door het In ’t Veldpark struikelden we over een zebra, kamelen, over olifant Buba* en over een paar echte (!) My Little Pony-achtige paardjes met vlechten in het haar. Niks nieuws onder de zon dus, want die waren er vorig jaar ook al…

Plots werd onze blik getrokken door een luchtkussenparadijs van heb ik jou daar! Jumping World! We wisten direct dat er, als we echt in de haarvaten willen komen, getest zou moeten worden. En dat deden we! Voor jou!

Een natte broek, een rode kop, en een gekneusde kleine teen verder bereikten we voldaan het redactielokaal met een volle Zaanse minuut film!

* De hoofdredacteur was teleurgesteld dat we Buba niet gefilmd hadden. De olifant, een grijze veertiger, is met pensioen, maar hoopt bij het circus Freiwald te mogen blijven, ondanks het ‘Verbod op wilde dieren in het circus’.

Later bleek dat Katja Zwart Buba wel van dichtbij gefilmd had (zij wel!). Samengevoegd met ons beeld van – de echte! – My Little Pony kwamen we toch nog tot een Zaans minuutje over de beesten…

50woordenfoto: oksels, bovenlip, bikinilijn… (UPDATE)

De Orkaan - di, 20/08/2019 - 07:00

Oksels, bovenlip, bikinilijn…

Niet het fijnste stukje Zaandam: langs de Beatrixflat aan de Peperstraat, dan de trap naar De Fabriek. Een verrot paneel, provisorische reparatie met een stukje hout, gaten in de glazen wand. Binnen zijn de lippenstiften nog te bewonderen.

Definitief ontharen kost €99… voor € 20 kan je iets anders laten doen…

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

Deze foto maakte Bas Sommeijer in Zaandam vorige week (zie voor update daaronder).

De foto kregen we op 11 augustus, vandaag (na plaatsing) maakte Bas een nieuwe foto: niet veel fraaier maar wel veiliger)

 

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Motorjacht in brand in de Zaan

De Orkaan - ma, 19/08/2019 - 20:40

Aan het eind van de middag brak er brand uit in het motorjacht Iphigeneia uit Dordrecht in de Voorzaan. De boot die in jachthaven Dukra lag werd naar de wal bij het Zaaneiland gebracht waar de brandweer het vuur bestreed.

Eén persoon werd naar het ziekenhuis gebracht wegens het inademen van rook.

Bij het bluswerk waren drie brandweerwagens betrokken. Daarnaast waren er enkele politiewagens aanwezig.

Even na 18.00 uur meldde de Veiligheidsregio dat de brandweer bezig was met de bestrijding van de brand op het schip. De melding was opgeschaald naar ‘middelbrand’.

Om 18.45 uur was de brand onder controle, de Havendienst controleerde op mogelijke uitstroom van brandstof. De boot is niet meer bevaarbaar en blijft aan de wal liggen.

Bas Sommeijer maakte onderstaande foto tegen 18.00 uur.

Foto’s onder en helemaal boven: De Orkaan (18.20 uur)

 

Woning Noordzee half jaar dicht na forse heroïne-vangst

De Orkaan - ma, 19/08/2019 - 13:43

Vandaag is op last van burgemeester Hamming een woning aan de Noordzee in Zaandam een half jaar gesloten.

In de woning werd vorige maand bijna 4 kilo heroïne aangetroffen.

Bij een politieonderzoek werd de woning in Peldersveld doorzocht. Er werd in totaal 3.779 gram heroïne gevonden. Verder zijn er ook drugs-gerelateerde goederen aangetroffen waaronder vier telefoons en een groot contant geldbedrag.

De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid aangetroffen drugs en de beroeps- en bedrijfsmatigheid.

Bron: persbericht gemeente Zaanstad, foto: Google Earth.

Huisbioloog David Sluis: Jij vieze vuile STINKWANTS!

De Orkaan - ma, 19/08/2019 - 09:42

Nee, dat is niet aan de lezer gericht, maar hopelijk heb ik nu je attentie, want dit keer zijn weer veel leuke wetenswaardigheden te leren over onder andere de Stinkwants.

Het is geen grap, dat is zijn naam, of een van de vele: Groene schildwants, Groene wants. Maar wat zijn wantsen eigenlijk? We beginnen even bij de absolute basis.

Je had natuurlijk al gezien dat dit een insect is? Reminder! Alle insecten hebben 6 poten, spinnen 8. Je hebt op de wereld miljoenen soorten insecten en ook in Nederland ca 20.000 stuks. Je kunt deze in 2 groepen onderverdelen, te weten:

 • Soorten met een VOLLEDIGE gedaanteverwisseling
 • Soorten met een ONVOLLEDIGE gedaanteverwisseling

Wat wordt daarmee bedoeld? Elk insect begint als een ei dat wordt ‘gelegd’. Wat er daarna gebeurt hangt samen met de gedaanteverwisseling. Neem een vlinder. Eerst is het een ei, dat groeit uit tot een rups. De rups verpopt zich en een daar komt een volwassen vlinder tevoorschijn. Wat mij betreft een van de grootste wonderen der natuur. De rups is ‘ineens’ een vlinder en hij heeft een VOLLEDIGE gedaanteverwisseling ondergaan. Bij bv kevers gaat dit net zo. Maar…

Er zijn ook soorten waarbij het heel anders gaat. Die beginnen als ei, en uit dat ei komt een minidier wat al sterk lijkt op hoe ze eruitzien als ze volwassen zijn. Het dier groeit geleidelijk, en als zijn exoskelet (zeg maar de huid van het insect) te krap wordt, ‘trekt’ hij deze uit (vervelling). Dit gaat een aantal keren zo door totdat het insect volwassen is. Ze ondergaan dus een ONVOLLEDIGE gedaanteverwisseling. De onvolwassen dieren worden overigens nimf genoemd. Insecten die deze vorm van verwisseling kennen zijn o.a. de sprinkhanen, krekels, libellen en dus wantsen! Maar wat zijn nu wantsen? (tekst gaat door na de wants-foto)

Wantsen worden ook wel snavelinsecten genoemd. Ze hebben allemaal een zuigorgaan (een soort rietje), wat wel wat lijkt op een snavel. Meestal zit de snavel/rietje opgeklapt onder de kop. Met dat rietje zuigen ze iets uit. De meeste zuigen in planten en kunnen soms een behoorlijke schade aan oogsten aanrichten. Ook worden door dat zuigen soms gallen ontwikkeld. Sommige zijn roofzuchtig en zuigen andere insecten leeg. De bed wants was vroeger berucht onder de mens, jakkie! In Nederland heb je behoorlijk veel soorten wantsen, ongeveer 1600. (Na de pikante wants-foto gaan we verder)

Stinkwants-volwassen-parend-vliezige-voorvleugel-zichtbaar

Interessant is ook dat dit type wantsen, zoals de Stinkwants een deels verharde, en een deels vliezige voorvleugel hebben (ze hebben ook nog achtervleugels en die zijn altijd vliezig). Dit kun je goed zien op de foto van de parende Stinkwantsen. De meeste kunnen ook redelijk vliegen. In het najaar wordt de Stinkwants trouwens helemaal bruin van kleur. Dat doen ze, om niet op te vallen in hun winterslaap op een boomstam. Slim he! In het voorjaar kleurt hij weer mee met de groene kleur van de bladeren. (weer een wants-foto die niet geschikt is voor minderjarige kijkers, daarna tikken we nog even door)

Stinkwants-volwassen-parend

De stinkwants is heel algemeen en ik kom hem vaak tegen aan de randen van bosschages gewoon om de hoek. Hij heet stinkwants, en meer wantsen hebben dat omdat ze een weeïge stinkende substantie kunnen afscheiden bij beetpakken of gevaar. Dit wordt geproduceerd door speciale klieren. Deze lucht is zo penetrant, dat gewassen hier ook naar gaan ruiken en dan heb jij gegeten, en de wants gedronken..

Stinkwants-nimf

Tot slot nog een waarschuwing. Pak niet zomaar een wants beet als je er eentje ziet. Met het grootste gemak steken ze je, en dat schijnt zeer pijnlijk te zijn!

Restaurant in ‘oude’ Wonder’s To Go

De Orkaan - ma, 19/08/2019 - 07:30

In het neo-Zaanse pandje aan het Stadhuisplein in Zaandam waar tot begin vorig jaar een Wonder’s To Go zat, komt opnieuw een restaurant.

Voor het pand Stadhuisplein 92 is een vergunning aangevraagd om af te wijken van de beheersverordening ten behoeve van het vestigen van een restaurant.

Aanvankelijk mocht slechts in twee van de vijf panden horeca zitten en met Wonder’s en Subway klopte dat ook. Wonder’s To Go is inmiddels dus dicht maar ook Sugar Stars en de VVV/Zaanstore (van Zaanstad zelf) hebben ‘lichte’ horeca. Dus het is nu al drie en met het nieuwe restaurant dus vier. De vijf panden worden door Zaanstad zelf geëxploiteerd omdat er geen commerciële partij was die dat wilde doen.

Zaanstad zelf maakte onlangs bekend dat er plannen waren voor een Grand Café in de nieuwe stationshal. Bij het stations zit ook al Horeca: Smullers en Kiosk. In de winkelgalerij die onder de Romanov-appartementen wordt gebouwd zou ook horeca komen.

Met het definitief verdwijnen van Wonder’s To Go is de naam Wonder’s nu echt weg, de vestiging op De Dam heet inmiddels Novels.

De vergunning is nu alleen nog maar aangevraagd, pas als de vergunning is verleend kan er door belanghebbenden bezwaar aangetekend worden.

Woodstock in Flora…

De Orkaan - ma, 19/08/2019 - 07:00

50 jaar geleden, in 1969, was het Woodstock-festival. Een jaar later kwam de film uit.

In 1971 zag Rob Hendriks (Zaanse Pophistorie) de film in Flora. Gistermiddag zag hij de film opnieuw in De Fabriek.

Zijn verhaal:

“In deze oude aftandse FLORA bioscoop op de hoek Westzijde-Vinkenstraat in Zaandam werd in 1971 de film Woodstock gedraaid. Dat was een evenement van de eerste orde.

Op televisie (2 netten) werden geen concerten uitgezonden. Soms een snippertje in een journaal. Er waren amper popprogramma’s. Er werd nog geplaybackt.

We kenden natuurlijk de platen en de foto’s maar nu zagen we ruim twee uur lang al die grote artiesten voorbij komen in een sfeer van ‘love en peace’. The Who, Sly Stone, Santana, Joe Cocker, Ten Tears Afer, CSN en natuurlijk Hendrix met een van de allerbeste (ter plekke geïmproviseerde) gitaarsolo’s aller tijden in Star Spangled Banner, waarin in geluid de bewogen geschiedenis van een heel decennium passeerde.

Het was genieten in een zaal vol Zaanse jeugd die met open mond keek, luisterde, meedeed, rookte, blowde. Alles kon. In de pauze even bijkomen op het gammele balkon en weer door…

Vanmiddag (zondag 19 augustus) een extra lange versie van de film maar nu in De Fabriek (waar toen nog een strenge katholieke lagere school gevestigd was).

Oude tijden herleven. Benieuwd of er nog mensen zijn die er toen ook bij waren…”

Gat aan de Javastraat, bouwvergunning ingetrokken

De Orkaan - zo, 18/08/2019 - 08:00

“Levensgevaarlijk” volgens de buren, “afgelopen week speelden er jongetjes op de bouwplaats, ze sprongen van eiland naar eiland.” Inderdaad gevaarlijk, de bouwput is niet afgeschermd en tussen de ‘eilandjes’ liggen diepe sloten waar ijzeren pennen uit omhoog steken.

De buurt heeft helemaal genoeg van de bouwput aan de Javastraat 14 in Wormerveer. De eigenaar heeft het gebouw zelf laten slopen en wil het ook zelf bouwen, maar veel gang zit er niet in. Er is wel geheid, daarom steken betonijzers uit het water omhoog.

De laatste klachten dateren van vorig weekend toen door de storm de bouwhekken tegen de vlakte gingen. Er werden tegels op de plastic doeken gelegd om te voorkomen dat die wegwaaiden maar daar is het voorlopig bij gebleven. De hekken liggen op de grond waardoor kinderen vrij toegang tot de bouwput hebben.

Eerder is ook al door omwonenden bij handhaving geklaagd over de bouwput. Ze vrezen dat het een slepend project zal worden. Zakken met bouwmateriaal liggen al maanden op de stoep. En na de sloop en het heien is er weinig meer gebeurd.

De gemeente is het eens met de bewoners. Woordvoerder Lenny Beijerbergen laat namens Zaanstad weten:

De vergunning is ingetrokken. De eigenaar mag geen bouwwerkzaamheden meer verrichten en is gesommeerd om hekken om de bouwplaats te zetten. Handhaving zal controleren of hieraan wordt voldaan.”

Boven en onder foto’s van de bouwput. Onder die foto’s gaat het artikel verder.

Eilandjes met water en betonijzers, bouwhekken liggen plat.

 

Stoel op kruiwagen die in het water ligt.

 

Winkelwagen met bouwmateriaal, ladder, schep, slijpschijven, half afgedekte planken.

 

Het adres van het pand is Javastraat 14, het staat aan het verbindingsstraatje tussen Javastraat en Warmoestraat vlakbij de Dubbele Buurt. Het grenst aan Warmoestraat 17 en aan de Javastraat-kant aan nummer 14A. De laatste foto van het oude pand dateert uit september 2016 van Google Streetview. Het pand werd gebruikt als kamerverhuurbedrijf. Het was toen al in zeer slechte staat (zie de stutten en scheuren) maar het bracht zoveel op (€ 300 per maand per kamer volgens buren) dat de eigenaar het lang in stand heeft gehouden. Het werd onbewoonbaar verklaard en vervolgens door de eigenaar gesloopt. Daaronder een foto van  Google Streetview uit juli 2018.

September 2016

 

Juli 2018

 

Kadasterkaart van het gebied, rode pand is Javastraat 14

Ruth Pos: Tradities

De Orkaan - zo, 18/08/2019 - 07:45

De Orkaan schreef er gisteren al over, maar een van de leukste en gezelligste jaarlijks terugkerende Zaanse evenementen in augustus vind ik het weekend van de Zaandijker jaarmarkt op zaterdag en op zondag het struinen naar antiek en curiosa op de Kaike en Koiere markt aan de Lagedijk in Zaandijk.

Ik hou ervan, tradities. Op de Jaarmarkt is van allerlei hedendaags te zien, te koop en te proeven en er wordt een Zaandijker Standwerkers Concours gehouden. Scharrelen langs zo’n 150 kramen en vooral het gevoel hebben in een reünie te belanden want ‘even de markt over’ lukt je nooit als je een oer-Zaankanter bent.

Je komt er elk jaar weer zoveel bekenden tegen dat je bij het scheiden van de markt helemaal op de hoogte bent van een ieders wel en wee en de allerlaatste nieuwtjes.

Gelukkig schuiven de toeristen die in groten getale van het station over de Guisweg aan komen wandelen, na het enthousiast kieken van de eerste molen die ze tegenkomen, De Bleeke Dood, gretig in één keer door de Julianabrug over richting De Zaanse Schans voor méér, méér molens. Daar pikken ze meteen op deze zelfde dag de traditionele, inmiddels alweer 51e folkloredag mee.

De markt aan het mooie historische stukje van oud-Zaandijk laten ze letterlijk links liggen maar wordt desalniettemin meer dan goed bezocht door de Zaankanters.

Ooit werkte ik als grafisch ontwerpster bij Grafische Industrie De Boer en Vink in een prachtig oud pand aan de Lagedijk. Ik moet er altijd nog naar kijken als ik er langs kom, het destijds zeer gerenommeerde bedrijf bestaat helaas al lang niet meer. Zeven jaar lang mooie opdrachten uitvoeren aan de, jawel(!) tekentafel, met gewoon een tekenliniaal, driehoeken, passers en inktpennen! Je kan het je niet meer voorstellen in dit computertijdperk. Ik heb veel tekenmateriaal en werk uit die tijd bewaard; het kan zo het museum in…

Bij de kraam van de Vereniging Zaans Erfgoed ben ik snel even lid geworden want daarmee steun ik de bescherming van onze Zaanse cultuurhistorie en… het enthousiasme van Winnie de Wit kan nou eenmaal niemand weerstaan.

*Ruth*

Links Winnie-de-onweerstaanbare

 

Zonder broeder verlaat je de markt niet.

 

Waarheen? Zaandijker Markt, forten, kerk Krommeniedijk, huttenbouw

De Orkaan - zo, 18/08/2019 - 07:30

Zondag 18 augustus: Luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis en Fort Spijkerboor (foto) open, Zaandijker Markt (Kaike en Koiere), Expositie Theehuis van betaalbare kunst, Hervormde kerkje van Krommeniedijk open, Kermis Oostknollendam, expositie in Galerie Blauw van Lousanne Schuuring en Simon Goedhart, begin van huttenbouw in Assendelft en Krommenie…

Maandag 19 augustus: Kermis Oostknollendam, begin van huttenbouw in Zaandam, Wormer, Oostzaan, Westzaan, Wormerveer en Koog a/d Zaan…

Woensdag 21 augustus: begin huttenbouw Zaandijk, Kinder Zomerfeest bij Buurtcentrum De Vuister, Warming Up lopen Assendelft, Orgelconcert Wim Magré in Oostzijderkerk…

Donderdag 22 augustus: Circus Freiwald, De Burcht (t/m 2 september), Open dag Sociaal Wijkteam west-Oude Haven…

En… Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam (t/m 27 augustus), tentoonstelling van Gemeentearchief Zaanstad over Molenaar’s Kindermeel in publiekshal Stadhuis (t/m 13 september), Galerie Blauw in Het Blauwe Pand in Zaandam met glasobjecten van Lousanne Schuuring en schilderijen van Simon Goedhart (t/m 13 september), Galerie Staphorius: Zonder Haast (t/m 22 september), Honig Breethuis: Chinees blauwwit uit Zaans bezit (t/m 13 oktober)… en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Zondag 18 augustus

 • Luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, Genieweg 1 Heemskerk, open voor het publiek, vanaf 11:00 (lezing V1, 14:00)
 • Fort bij Spijkerboor is open tussen 11-16 uur (foto boven)
 • Zaandijker Markt (Kaike en Koiere), Lagedijk, 10:00
 • Expositie Theehuis van betaalbare kunst van vijftien, voornamelijk Zaanse kunstenaars: keramiek, glaswerk, fotografie, tekeningen, schilderijen, assemblages en sieraden, alles onder de honderd euro, Lagedijk 39, Zaandijk

 • Hervormde kerkje van Krommeniedijk open voor bezichtiging, vanaf 13.00 tot 16.00 uur
 • Kermis Oostknollendam, t/m 19 augustus

 • Opening expositie in Galerie Blauw in Het Blauwe Pand in Zaandam met glasobjecten van Lousanne Schuuring en schilderijen van Simon Goedhart (expositie tot en met vrijdag 13 september), Aris van Broekweg 2 in Zaandam

 • Huttenbouw Assendelft (t/m 21/8), Dorpsstraat 420
 • Huttenbouw Krommenie (t/m 22/8), Van Allenstraat 15

Maandag 19 augustus

 • Kermis Oostknollendam, t/m 19 augustus
 • Huttenbouw Zaandam Volkspark (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Wormer, Kerkepad t/m 21/8)
 • Huttenbouw Oostzaan, IJsclubterrein, Twiskeweg 97 (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Westzaan, J.J. Allanstraat 127, parkeerterrein van Dorpshuis de Kwaker (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Wormerveer, Zoeff, grasveld aan Watering, ter hoogte van De Noordsterweg 4 Wormerveer (t/m 23/8)
 • Huttenbouw Koog a/d Zaan, Koogerpark (t/m 23/8)

Woensdag 21 augustus

 • Huttenbouw Zaandijk, Dr J J van der Horststr 2b, (t/m 24/8), inschrijven: 6 juli 11.00 – 15.00 uur bij de picknicktafel op het grasveld aan de Simon Gammerkade 14
 • Groot Kinder Zomerfeest bij Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44, Koog aan de Zaan, 13.00 tot 16.00 uur
 • Warming Up lopen Assendelft, Assendelft Veenpolder, 19:30
 • Orgelconcert Wim Magré, Oostzijderkerk, Zaandam, 20:00

Donderdag 22 augustus

 • Circus Freiwald, De Burcht (t/m 2 september)
 • Open dag Sociaal Wijkteam west-Oude Haven, Cultureel Centrum Bullekerk (Westzijderkerk), Zaandam, 18:00
ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 27 augustus: Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam, 9.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 17.00 uur, Nova Zembla 2

23 augustus t/m 1 september: Steven van Lummel presenteert: 200 beelden van Het HEM en 200 beelden van iets anders, Het Hem

T/m 13 september: tentoonstelling van Gemeentearchief Zaanstad over Molenaar’s Kindermeel, publiekshal in het Stadhuis, Stadhuisplein 100, Zaandam

T/m 13 september: expositie in Galerie Blauw in Het Blauwe Pand in Zaandam met glasobjecten van Lousanne Schuuring en schilderijen van Simon Goedhart, Aris van Broekweg 2 in Zaandam

T/m 22 september: Galerie Staphorius: Zonder Haast’, een zomerexpositie van schilderijen en objecten van hedendaags realistische kunstenaars uit het binnen- en buitenland, dinsdag t/m zaterdag, 9 – 17 uur. Zondagopening (2 juni, 22 september) van 13 – 17 uur

T/m 20 september: Zaans Museum: Verkadeboek Zomer (1907)

7 t/m 22 september: Orenmens – De Kift Kunst

Vanaf 31 augustus: expositie 45 jaar kunstuitleen, ArtZaanstad

T/m 13 oktober: Honig Breethuis, Chinees blauwwit uit Zaans bezit

T/m 19 oktober: Ineke Ploeg in de Cacaoboom Lagedijk 142, Zaandijk, di. t/m vr. 09.30 – 17.30 uur, za. 09.30 t-ot 17.00 uur

21 september – 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

Maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein over de geschiedenis van Hembrug. Van april tot oktober iedere eerste zondag van de maand, om 11 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum.

KOMENDE WEKEN

Zaterdag 24 augustus

 • Vogelbeurs vogelvereniging ´de Paradijsvogel, 9.30 uur tot 12.00 uur, Het Havenkwartier – Havenstraat 71
 • Open Huis Buurthuis De Kolk, Zaandam, 12:00
 • Holland Music Sessions, De Jisper Kerk, Jisp, 20:15
 • The Streetrollers in De Kapiteinshut, Zaandam, 21:00
 • Expositie Theehuis van betaalbare kunst van vijftien, voornamelijk Zaanse kunstenaars: keramiek, glaswerk, fotografie, tekeningen, schilderijen, assemblages en sieraden, alles onder de honderd euro, Lagedijk 39, Zaandijk

Zondag 25 augustus

 • Expositie Theehuis van betaalbare kunst van vijftien, voornamelijk Zaanse kunstenaars: keramiek, glaswerk, fotografie, tekeningen, schilderijen, assemblages en sieraden, alles onder de honderd euro, Lagedijk 39, Zaandijk
 • Fort aan Den Ham, aan de Busch en Dam, weer geopend voor publiek van 11:00 tot 16:00 uur
 • Fort Veldhuis te Heemskerk de gehele dag geopend (met film over de Lancaster)
 • Fort bij Spijkerboor is open tussen 11-16 uur

Woensdag 28 augustus

 • Praamstraat Party, ter hoogte van nummer 18 Zaandam, 12:00
 • Fort bij Spijkerboor is open tussen 11-16 uur
 • Praktijkschool de Faam wordt PBS school, vandaag onthulling van de gedragsmatrix die de school heeft ontwikkeld, 10:30 uur
 • Open dag Djembé-lessen Krommenie, 19:00 De Evenaar

 • Radio-1: Nooit meer slapen (0.00-2.00) een interview met de oprichter van de Kift, Ferry Heijne

Vrijdag 30 augustus

 • Beach Volleybal Toernooi Assendelft, Dorpsstraat 350, Koppieplein

Zaterdag 31 augustus

 • Opening expositie 45 jaar kunstuitleen, ArtZaanstad
 • Boksgala Het HEM, afsluiting van CHAPTER 1NE, de eerste tentoonstelling van Het HEM. Tien weken lang hebben 34 deelnemers van verschillende leeftijd en achtergrond getraind in een Boksclinic onder deskundige begeleiding van zevenvoudig wereldkampioen Michele Aboro, samen met Orlando Gemerst, Caby Balentine en Glenn Gemerts. Host van het Boksgala is Shamiro van der Geld, Nachtburgemeester van Amsterdam, inloop vanaf 14:00.

 • Beach Volleybal Toernooi Assendelft, Dorpsstraat 350, Koppieplein
 • Park Jam, Agathapark, Krommenie
 • Crazy Wonderland Festival, Hemkade
 • 7e Zaanse Fashion Challenge, van 13.00 – 17.00 uur op de Gedempte Gracht en het Stadhuisplein in Zaandam. Met wereldwinkel-workshop-vilten, in Nepal een ambacht voor vrouwen. Het geeft hen een inkomen, onafhankelijkheid en de mogelijkheid hun kinderen onderwijs te laten volgen. De workshop laat zien hoe het werk van de vrouwen eruit ziet.

 • Hemelsbreed Aftersummer, De Dam, vanaf 14:00
 • Het Weefhuis: 30 jaar jubileum – schilderijen van Ger Zaagsma
 • Wilhelminapark Wormerveer: Koor Ontroerend goed

Zondag 1 september

 • Hembrug Happening
 • Beach Volleybal Toernooi Assendelft, Dorpsstraat 350, Koppieplein
 • Park Jam, Agathapark, Krommenie
 • Het Weefhuis: 30 jaar jubileum – schilderijen van Ger Zaagsma
 • Beachvolleybal bij café ’t Laantje Wormerveer, 11:00-18:00

Maandag 2 september

 • Platform aan de Zaan: expeditie naar Maakgemeenschap De Hoop, 19:00 – 22:00 uur met borrel. Op locatie in de Achtersluispolder, Barndegat 6-8 in Zaandam. Meer info en aanmelden

Dinsdag 3 september

 • Open repetitie van Interkerkelijk Gospelkoor Revival (Engelstalige gospels), De Ontmoeting, Parklaan 1, Zaandijk 20.00-22.00 (zing je bas of tenor? Dan zijn ze extra blij met je!)

Donderdag 5 september

 • Trimloop Krommeniedijk, start en finish bij Dorpshuis Krommeniedijk, Krommeniedijk 131, 19:00

Vrijdag 6 september

 • Bijeenkomst Zaanse Bijstand in Buurtcentrum Poelenburcht, 14:30 – 17:00

Zaterdag 7 september

 • Zaanse Uitmarkt
 • Het Weefhuis: 30 jaar jubileum – schilderijen van Ger Zaagsma

Zondag 8 september

 • Triathlon Zaanstad 2019, Communicatieweg Oost Assendelft, 9:00
 • (Z)aan de Wandel
 • Het Weefhuis: 30 jaar jubileum – schilderijen van Ger Zaagsma

Vrijdag 13 september

 • Roots aan de Zaan: ZoDoMo (Zoe Conway, Dónal Lunny & Máirtin o’Connor), Verkadezaal Fluxus, Westzijde 48, 20:15

 • viering 35-jarig jubileum! De Corner, 16.00 uur

Zaterdag 14 september

 • De Dag van Westzaan, vanaf 10:00
 • Bier Festival, Wilhelminaparkt, 14:00
 • tentoonstelling ‘Van Pont tot Brug’ in buurtcentrum De Noorddam
 • Het Weefhuis: schilderijen van de bekende Zaanse schilder Co van Assema
 • Zaankanterloop, AV Zaanland, J.A. Laanplein 2, Zaandam, 19:00
 • feest in Zaandijk omdat het dorp dan 525 jaar bestaat, website: zaandijk525.nl

Zondag 15 september

 • feest in Zaandijk omdat het dorp dan 525 jaar bestaat, website: zaandijk525.nl
 • Het Weefhuis: schilderijen van de bekende Zaanse schilder Co van Assema
 • tentoonstelling ‘Van Pont tot Brug’ in buurtcentrum De Noorddam
 • Kunsteiland

Vrijdag 20 september

 • Opening van het theaterseizoen van het Zaantheater met de voorstelling WAD Live, 20.15 uur

 • Opening van een nieuw geluids- en lichtkunstwerk van Nicolás Jaar in de 200 meter lange schietbaan van Het HEM
 • Bijeenkomst renovatie flats Schavenbuurt, Zaanstad / Parteon
 • Dam tot Dam Wandeltocht
 • Het Weefhuis: stichting budinskyfonds presenteert werk van Sanja Marušić (fotografische kunst) en Sanne Maloe Slecht (schilderijen)

Zaterdag 21 september

 • Dam tot Damloop (by night)

Zondag 22 september

 • Crescendo Assendelft: High Tea concert (met sfeervolle klanken, hartige quiches, belegde sandwiches, verse jus d’orange, cupcakes, muffins en natuurlijk thee)
 • Dam tot Damloop
 • Buurtfeest Rosariumpark, Rosariumpark Krommenie, 16:00
 • Rommel/kofferbakmarkt rond Fort Veldhuis, Genieweg 1 Heemskerk
 • Het Weefhuis: stichting budinskyfonds presenteert werk van Sanja Marušić (fotografische kunst) en Sanne Maloe Slecht (schilderijen)

25 september

 • Het Weefhuis: lezing ‘een route die niemand anders ooit nam… door Joost Conijn (Amsterdam 1971) kunstenaar, cineast en schrijver, stond op de longlist van de Prix de Rome en ontving de Charlotte Köhler Prijs en de Cobra Kunstprijs. Hij vloog vanuit Europa over Afrika. Joost vertelt deze avond op heerlijk nuchtere wijze over zijn bijzondere en spannende reis in zijn zelfgebouwde vliegtuig. 20:00 uur

28 september

 • Burendag
 • Het Weefhuis: fotografie Gé Dubbelman en Wim de Jong, Expositie fotografie
 • Kunstmanifestaties bij Bind, vanaf 10:00
 • Najaarsbraderie, Winkelcentrum Saendelft, Kaaikhof 30, Assendelft, vanaf 10:00
 • Burendag Sporttoernooi Westerkoog, Molenwerf 44, Koog aan de Zaan, vanaf 13:00
 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Niek Baar & Ben Kim met werk van Grieg, Svendsen, Leclair en Van Beethoven

29 september

 • Het Weefhuis: fotografie Gé Dubbelman en Wim de Jong, Expositie fotografie.

5 oktober

 • Culturele Raad Zaanstad, Schrijver P.F. Thomése en Michiel Romeyn (Jiskefet en Debiteuren Crediteuren) Vermaning Westzijde 82, Zaandam, 20:30
 • Braderie Rooswijk, vanaf 10:00
 • Het Weefhuis: De Historische Vereniging Zaandijk stelt een tentoonstelling samen over de papierfabricage: schilderijen, fotografie en alles wat er mee te maken heeft.

6 oktober

 • Het Weefhuis: De Historische Vereniging Zaandijk stelt een tentoonstelling samen over de papierfabricage: schilderijen, fotografie en alles wat er mee te maken heeft.

10 oktober

 • zesde Zaanse Beursvloer

12 oktober

 • Het Weefhuis: Joanne Zegers en mystery guest: Schilderijen

13 oktober

 • Zaanse Schansloop
 • Het Weefhuis: Joanne Zegers en mystery guest: Schilderijen

Maandag 14 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz, Zaantheater

Donderdag 17 oktober

 • De Corner, CdK Noord-Holland Arthur van Dijk, 17.00 uur

18 oktober

19 oktober

 • Braderie, Gibraltar, vanaf 9:00
 • Het Weefhuis: Simon Bos en Meike Lieve Bos exposeren o.a. houtsneden, tekeningen en digitale collages.
 • IFIKZ festival

20 oktober

 • IFIKZ festival
 • Het Weefhuis: Simon Bos en Meike Lieve Bos exposeren o.a. houtsneden, tekeningen en digitale collages.

26 oktober

 • Nacht van de Nacht, Zaanse Schans en Kalverpolder Zaandam, 21:00
 • Wilhelminapark Wormerveer: Halloween
 • Concerten bij Kaarslicht in kerk Jisp: Dudok Quartet Amsterdam met werk van Haydn, Gesualdo, Desprez, Sweelinck, Brahms, 20:15
 • Het Weefhuis: Duo-expositie van Marja Gerritsen – schilderijen en Mique Huybregts – textiel

27 oktober

 • Het Weefhuis: Duo-expositie van Marja Gerritsen – schilderijen en Mique Huybregts – textiel

Zaterdag 2 november

 • Het Weefhuis: Hannie Poelmeijer en Jan Schoen exposeren met keramiek, schilderijen, tekeningen, 2- en 3dimensionale beelden, grafiek en fotografie.

Zondag 3 november

 • Het Weefhuis: Hannie Poelmeijer en Jan Schoen exposeren met keramiek, schilderijen, tekeningen, 2- en 3dimensionale beelden, grafiek en fotografie.

16 november

 • Blues aan de Zaan

30 november

1 december

 • Zangkoor ‘Daniel de Lange’ uit Zaandijk, jubileum concert in samenwerking van het Westfries Mannenkoor in het Zaantheater

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid

Toeritten A8 in Koog 3 dagen ‘s nachts afgesloten

De Orkaan - zo, 18/08/2019 - 07:00

De komende week wordt onderhoudswerk in de brugkelders van de Coenbrug in Koog aan de Zaan gedaan. De werkzaamheden worden ‘s nachts uitgevoerd om de hinder voor het verkeer zo veel als mogelijk te beperken.

In de nachten van maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 zullen de afritten naar en van de Peroncincialeweg in Koog aan de Zaan tussen 23.00 en 2.00 uur afgesloten zijn.

Verkeer wordt omgeleid via Westerkoog en de Guisweg. Verkeer wordt ter plaatse via borden omgeleid. De extra reistijd bedraagt 2 minuten volgens Rijkswaterstaat.

Maandag 20 augustus – Woensdag 21 augustus tussen 23.00 uur en 02.00 uur zijn afgesloten:

 •  de A8 afrit 2 Zaanstad-Koog, komend vanuit Amsterdam. Het verkeer wordt omgeleid via de A8 afrit 3 Zaanstad-Westerkoog en Guisweg;
 • de A8 toerit 2 Zaanstad-Koog, komend vanuit Amsterdam. Het verkeer wordt omgeleid via de Guisweg en A8 afrit 3 Zaanstad-Westerkoog.

Kaike en koiere… niet te missen!

De Orkaan - za, 17/08/2019 - 18:42

Hoewel het weer een klein beetje leek te drammen en dreinen, konden we het niet over ons hart verkrijgen de leukste markt van de wereld te laten passeren.

Vrij laat in de middag kwamen we in Zaandijk aan, en hoewel de dringende drukte van vorig jaar niet gehaald werd, was het fijn.

En wat is de naam goed getroffen: Kaike en Koiere. Het dekt de landing en klinkt net zo gemoedelijk als de markt zelf. (Via Facebook werden we erop gewezen dat vandaag de jaarmarkt braderie en was en morgen het echte koiere en kaike is! Dat is meer een rommelmarkt-achtig).

Omdat we bij De Orkaan geloven in de circulaire economie, tonen we je het filmpje dat we vorig jaar maakten. Denk er een klein wolkje extra bij, denk de zingende dames weg, en je hebt een beeld van vandaag. Onder het filmpje plaatsten we foto’s die wel van vandaag zijn. We wensen je veel kijkplezier terwijl wij onze broeder soldaat maken…

De Kruis zat vol!

GroenLinks stond me een potje te scoren! Op de rug zie je Romkje Mathkor!

Hebbekleertjes voor hippe maiden

Schilderachtig Zaandaik

Die burgers daar zijn prima te pruimen!

Kaike, kaike en kuieren…

Sportief Zaandaik

Gewoon lid worden mensen, deze club bewaakt ons erfgoed en dat doen ze goed! Morgen weer een kans.

Grenzeloos gezellig!

Er werd al opgeruimd: morgen malen we door…

Huttenbouw in de Zaanstreek (9 keer!)

De Orkaan - za, 17/08/2019 - 14:48

Komende week wordt er weer getimmerd, geschroefd, gezaagd, geboord, gehakt en gebouwd in Assendelft, Krommenie, Zaandam, Oostzaan, Westzaan, Wormerveer, Wormer, Koog a/d Zaan en Zaandijk.

Hieronder het volledige overzicht, zondag beginnen de eerste bouwers, op maandag en woensdag de andere groepen. Tot en met zaterdag 24 augustus wordt er gebouwd.

Zondag 18 augustus:

 • Huttenbouw Assendelft (t/m 21/8), Dorpsstraat 420
 • Huttenbouw Krommenie (t/m 22/8), Van Allanstraat 15

Maandag 19 augustus

 • Huttenbouw Zaandam Volkspark (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Oostzaan, IJsclubterrein, Twiskeweg 97 (t/m 22/8)
 • Tuf Tuf huttenbouw Wormer, parkeerterrein aan het Kerkepad (t/m 21/8)
 • Huttenbouw Westzaan, J.J. Allanstraat 127, parkeerterrein van Dorpshuis de Kwaker (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Wormerveer, Zoeff, grasveld aan Watering, ter hoogte van De Noordsterweg 4 Wormerveer (t/m 23/8)
 • Huttenbouw Koog a/d Zaan, Koogerpark (t/m 23/8)

Woensdag 21 augustus

 • Huttenbouw Zaandijk, Dr J J van der Horststr 2b, (t/m 24/8), inschrijven: 6 juli 11.00 – 15.00 uur

Foto boven: vorige huttenbouw in Koogerpak

Vader waarschuwt voor onoverzichtelijk kruispunt Wormerveer

De Orkaan - za, 17/08/2019 - 13:28

Afgelopen donderdag kregen we een bericht van Arjan Hijmering. 

Zijn 13-jarige zoon Dylan was vanuit Zaandijk met vrienden op weg gegaan naar StreetJump in Wormerveer, maar eindigde met schaafwonden en een kapotte fiets op het kruispunt bij Eurocol.

Dylan kwam uit de nieuwe fietstunnel die onder de Provincialeweg/kruising Kerkstraat doorgaat, en het stoplicht stond op groen. Een automobilist die uit Krommenie kwam reed door rood. De schrik was groot, maar gelukkig liep het relatief goed af. Toch wil Arjan de aanrijding niet onvermeld voorbij laten gaan. Na het overzichtskaartje tikken we door:

Een rood stoplicht voor de automobilist, een jongen die door groen fietste bij een duidelijk gemarkeerde oversteek… Een duidelijk geval van niet opletten, waarbij zelfs de automobilist aangaf dat hij op het moment dat hij Dylan aanreed met zijn vrouw in gesprek zat. Waarom dan toch dit stuk?

Als je op het kruispunt aan komt rijden vanuit Krommenie (zoals de bestuurder die Dylan aanreed deed), heb je eerst de stoplichten voor de oversteekplaats, maar in hetzelfde blikveld, maar dan hoog, zie je de stoplichten voor de Provincialeweg. Na de foto tikken we door:

De verschillende stoplichten zijn niet op elkaar afgesteld. Op de foto boven zie je dat de stoplichten aan de Provincialeweg op rood staan, en dat het licht voor de fietsovergang op groen staat. In het geval van de aanrijding van Dylan was het precies andersom. En, hoewel de wegmarkering niets te wensen overlaat, bleek dat de bestuurder toch met zijn blik bij het groen in de verte zat.

Soms staan de stoplichten wel tegelijkertijd op groen, en dat kan een motivatie zijn het gaspedaal diep in te drukken om het volgende groene licht niet te missen. Verder zijn fietsers die uit de tunnel komen en gelukkigerwijs groen licht treffen, maar heel kort zichtbaar voordat ze oversteken.

Weet Arjan een oplossing?

‘Nee, en het is ook niet bedoeld als kritiek van de zijlijn. Ik zou verkeersdeelnemers alleen graag willen waarschuwen om alert te zijn op dit kruispunt. Heel misschien voorkomt het eenzelfde ongeluk of erger.’

Pagina's