Nieuwsverzamelaar

Restauratie Kalf 86 in volle gang

De Orkaan - zo, 16/06/2019 - 10:50

Vandaag deel 3* van de serie over de restauratie van het bijna 350 jaar oude pand aan het Kalf 86 in Zaandam.

De fundering is gelegd, het oude houten huisje wordt nu weer in ere hersteld.

Het woonhuis Kalf 86 is gebouwd in 1680 en is vanaf 1908 in bezit van de familie Heise. Daarvoor was het 52 jaar het woonhuis van meester-molenmaker Ulle en zijn familie, vanaf 1850 tot zijn overlijden in 1902.

Otterdvd maakte al vier keer een filmpje over de restauratie, De Orkaan besteedde er drie keer eerder aandacht aan.

In juli 2018 plaatsen we een serie foto’s die het huis door de jaren heen liet zien en ook een filmpje waar het huisje door de lucht vloog (om de fundering te kunnen herstellen). In oktober 2018 hadden we een Otterdvd-filmpje op De Orkaan waar het woonhuis Kalf 86 terug naar de vertrouwde plek vloog.

Nu wordt de kap (het dak) van het huisje uit 1680 gerestaureerd. De mannen van Otterdvd waren er opnieuw bij en maakten dit filmpje.

50woordenfoto: kale schapen

De Orkaan - zo, 16/06/2019 - 09:56

Kale schapen

We maakten eerder al een filmpje over de kappersavonturen van deze schapen. Er zo ziet de kudde eruit na de knipbeurt als ze in de buurt van ’t Kalf grazen.

De kudde komt uit Westerwatering en zal drie keer per jaar naar het Jagersveld komen. De kudde is niet alleen netjes geknipt, maar ook gezond, ze worden elk jaar ingeënt tegen Q-koorts.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

Robert Kruijshaar maakte de foto bij de Veenwetering, grenzend aan het Jagersveld. Hieronder nogmaals de foto – klik erop voor een grotere versie.

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je al onze 50woordenfoto’s.

Ruth Pos: Verzamelaar

De Orkaan - zo, 16/06/2019 - 08:12

Of de kiem gelegd is bij het sparen van de prachtige sigarenbandjes die mijn opa, een fervent sigarenroker, voor me bewaarde en ik voor hem in een album plakte, ik weet het niet.

In ieder geval is mijn verzamelliefde me niet met de paplepel ingegoten door mijn ouders, al bracht mijn vader wel in zijn werkzame (zaken)leven de ongebruikte suikerzakjes voor me mee (die met de mooie plaatjes), ook om in te plakken.

Filmsterrenplaatjes sparen was hot in die tijd voor de jeugd en toen weer later de rages ontstonden van de reclame- speldjes en sleutelhangers die je gratis bij allerlei producten kreeg werd menigeen in die tijd door het vergaren ervan aangestoken.

Sparen is eigenlijk bewaren en het dan ergens voor gebruiken of ruilen, dan denk je natuurlijk aan geld maar ook wel aan postzegels! Verzamelen is het bewaren van spullen met als doel er een collectie van aan te leggen. En daar kun je in meer of mindere mate gevoelig voor zijn. Voor mij geldt verzamelen als iets persoonlijks en niet omdat het in de mode is. Iets komt op je pad, je wordt er door geraakt en het krijgt een plekje in je huis. Er komt een tweede en een derde item bij van hetzelfde thema en je hebt al een start voor het aanleggen van een verzameling. “Het zit in je bloed”, zeggen verzamelaars; ik geloof het graag.

Als verzamelobjecten in de Zaanstreek waren en zijn vooral populair de mooie beschuit- en/of koekblikken van Verkade, Hille en Albert Heijn. Zo ook de prachtig gedecoreerde chocoladeblikken van de cacaofabrieken De Zaan, Boon/Pette, Wessanen en Grootes. En niet te vergeten de kleine Honig blikjes voor de bouillonblokjes.
Mijn moeder had ze gewoon in gebruik net als in de meeste huishoudens het geval was en ze kwamen later vanzelf bij mij terecht. Dat was te makkelijk en dat moet het volgens mijn eigen voorwaarde niet zijn. Ook niet dat wat je bij de Blokker kan kopen, zoals eierdopjes en theelepels of waarvan heel veel op de markt is. Voor mijn spontaan ontstane verzamelingen wil ik graag moeite doen, speuren en struinen op marktjes en achenebbisj rommelzaakjes in eigen land of waar ik op vakantie ben in het buitenland. Dan blijft het een uitdaging.

Als hobby en voor de leuk heb ik zelf decennia lang op markten en (verzamel)beurzen gestaan.
Met als hoogtepunt elk jaar een kraam in de Jordaan op Koninginnedag.
In Parijs woonde mijn neef die antiquair was en verzamelaar van klokken. Hij nam me mee naar de heel vroege ochtendmarktjes die er niet voor de toeristen waren maar voor de handel. En ik heb de 19e-eeuwse rijk gedecoreerde porseleinen pispottenverzameling mogen bewonderen bij zijn Franse vrienden, ze stonden werkelijk door hun héle huis (tekst gaat door na de nufjes-foto)

Ik heb in de loop der jaren een aantal verzamelingen opgeruimd, waarmee ik andere liefhebbers weer gelukkig gemaakt heb. Want zo gaat het, we gooien niets weg, we genieten en her-genieten van mooie spullen. De recente tv-serie Verzamelkoorts op SBS6 was gewijd aan de extreme verzamelaars. Kamers, schuren, garages vol met verzamelobjecten. Niet voor mij, ik hou het klein en fijn: plankje, rekje, kastje vol, dan is het klaar! Met uitzondering van mijn nufjes. Dat is mijn benaming voor de biscuit (porseleinen) hoofdjes waarin vroeger de veelal zeer fraaie hoedenspelden van de dames bewaard werden.
Aan de nufjesverzameling is helaas een eind gekomen omdat ik ze gewoonweg niet meer tegenkom.
Ik zal ze goed bewaren voor het museum.

*Ruth*

Waarheen? Green and Country Fair, Kerkendag, Tengel, kerk Krommeniedijk…

De Orkaan - zo, 16/06/2019 - 07:30

Zondag 16 juni: Green and Country Fair, Rondje Schoolmeester, Jane van Herwijnen in Het Weefhuis, Zaanse Kerkendag, 25 jaar Tengel, schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen, kerkje van Krommeniedijk open, Babbels Live, Poker Series Wormer, Laureaten Jan Pasveer Concours in Jisp, Chill Out Unplugged, Jan Schouten & René Roos

Maandag 17 juni: ZKV schoolkorfbaltoernooi, Zaandam

Dinsdag 18 juni: Expositie van fotograferende Westzaners, informatieavond Ecohof Noorderveer…

En… nieuwe aanwinsten ArtZaanstad (t/m 15 juni), Annelie Toorians, Marga Hessels en Ranko Skenderija in het Theehuis Zaandijk (t/m 16 juni), Zaans Museum: Verkadeboek Lente (t/m 20 juni), Neringdoenden in Assendelft door Stadhuis Zaanstad (t/m 15 juli), Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam (t/m 27 augustus), Galerie Staphorius: Zonder Haast (t/m 22 september)… en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Zondag 16 juni

 • Green and Country Fair, Wormerveer, Wilhelminapark, 13:00

 • Rondje Schoolmeester, van 10.45 uur tot 12.00 uur
 • Jane van Herwijnen in Het Weefhuis

 • Zaanse Kerkendag, Oostzijderkerk, Zaandam, 10:00
 • Zaans Groen: 25 jaar Tengel: presentatie nieuwe leden

 • Galerie Blauw: schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen (Het Blauwe Pand) aan de Aris van Broekweg 2 (De expositie is t/m 28 juni – zondag open).
 • Van 13.00 tot 16.00 uur het Hervormde kerkje van Krommeniedijk open voor bezichtiging
 • Babbels Live, Omweg Assendelft
 • Poker Series van Pokeren.nl in Wapen van Wormer, het is een landelijke toernooiserie waarbij niet om geld wordt gespeeld, 16:00 – 21:00
 • Jisperkerk: Laureaten Jan Pasveer Concours, 15:00
 • Lazy Sunday – Chill Out Unplugged, Music & Dreams, Zaandam, 15:00
 • Easy listening jazz and more Jan Schouten & René Roos, De Kapiteinshut, Zaandam, 16:30

Maandag 17 juni

 • ZKV schoolkorfbaltoernooi, Zaandam

Dinsdag 18 juni

 • Expositie van fotograferende Westzaners, Dorpshuis De Kwaker, 9:00 – 13:00
 • Informatieavond Ecohof Noorderveer, De Groote Weiver, Wormerveer, 19:30

Woensdag 19 juni

 • Inloopbijeenkomst over ontwerpbestemmingsplan Molenaer Westzaan, het m.e.r.- beoordelingsbesluit en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid bij Zaanschap in Westzaan, 17.30 tot 19.00 uur.
 • Orgel en beiaard Oostzijderkerk Zaandam, 20:00

Donderdag 20 juni

 • De Corner, 16.00 uur, Zaanse haringparty in D’Swarte Walvis
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Openbare oefenavond Vocalgroup Saensation, Agathepark, Krommenie, 19:30
 • Jamsessie traditional Jazz / Dixieland De Kapiteinshut, Zaandam, 20:30

Vrijdag 21 juni

 • Opening Het Hem, Hembrugterrein, 12:00
 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Concert aan de Zaan: Strijktrio Bach, Maroeska Metz, Wormerveer, 20:00
 • Soli Koog-Zaandijk! viert met Fiesta! start van de zomer, St. Michaël College, Zaandam, 20:00
 • Babel: Vaarexpeditie Achtersluispolder Zaanstad, 13:00-15:30 uur – aanmelden: info@stichting-babel.nl
 • Redbeard Extravaganza! De Groote Weiver, Wormerveer, 20:30
 • Open Podium Café Groos, Wormer, 21:00
ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 15 juni:  tentoonstelling nieuwe aanwinsten ArtZaanstad, Hembrugterrein

T/m 16 juni: Annelie Toorians, Marga Hessels en Ranko Skenderija met keramiek, beelden, sculpturen en schilderijen in het Theehuis Zaandijk, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur

T/m 20 juni: Zaans Museum: Verkadeboek Lente (1906)

20 juni t/m 13 juli: Artzaanstad: expositie HOUT (met FKG Architecten aan de Zaan)

T/m 15 juli: tentoonstelling Neringdoenden in Assendelft door Gemeentearchief Zaanstad en Historisch Genootschap Assendelft

T/m 27 augustus: Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam, 9.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 17.00 uur, Nova Zembla 2

Els Slootman

T/m 22 september: Galerie Staphorius: Zonder Haast’, een zomerexpositie van schilderijen en objecten van hedendaags realistische kunstenaars uit het binnen- en buitenland, dinsdag t/m zaterdag, 9 – 17 uur. Zondagopening (2 juni, 22 september) van 13 – 17 uur

21 juni – 20 september: Zaans Museum: Verkadeboek Zomer (1907)

21 september – 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

Maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein over de geschiedenis van Hembrug. Van april tot oktober iedere eerste zondag van de maand, om 11 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum.

KOMENDE MAANDEN

zaterdag 22 juni

 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Internationale Zuidervaartregatta
 • Opening Bloemrijke akkerrand aan de Groenedijk 11b, Assendelft, gerealiseerd door vrijwilligers van en gesponsord door Kontakt Milieubeheer Zaanstreek, de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Ecologische tuinderij Het Groene Buitenland, om 14.00 uur, door Anna de Groot SP-steunraadslid Zaanstad.
 • Muziek op de Gracht editie 2019: Zaanse muziekverenigingen Woodside Big Band, Saens Harmonie Orkest, Zaans Show Orkest en Soli Zaandam treden op in de muziekkoepel op de gracht in Zaandam, 11:00 en 16:00

 • Artzaanstad: opening expositie HOUT (met FKG Architecten aan de Zaan) door burgemeester Hamming om 15.00 uur (expositie is tot en met zaterdag 13 juli)
 • Landelijk Atelierweekend: o.a. JaJa Glaskunst, Zaandam en Joanne Zegers in Museum Lettergieten, Westzaan, 12:00
 • Twiske jeugd festival 2019 Oostzaan, 10:00
 • Gesprek zonder woorden, Samen denken en Het (on)mogelijke gesprek, 16:00 bij Bind aan de Middenweg 107 in Zaandam
 • Vlooienmarkt, Wilhelminapark Wormerveer, 10:00-16:00
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • De Night of the Drums door de slagwerkgroep in Tapperij de Verwachting
 • Collegium Vocale zingt alsnog een vrolijke Paascantate, Westzijderkerk (Bullekerk), Zaandam, 17:00
 • Prutrace 2019 , het smerigste feestje van Westzaan! Dorpshuis De Kwaker, Westzaan, 15:30

23 juni

 • Galerie Blauw: schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen (Het Blauwe Pand) aan de Aris van Broekweg 2
 • Braderie Kogerveld, op grasveld tussen Paardenbloemweg en de Koekoeksbloemweg
 • Rondje Schoolmeester, van 10.45 uur tot 12.00 uur
 • Internationale Zuidervaartregatta
 • Gesprek zonder woorden, Samen denken en Het (on)mogelijke gesprek, 16:00 bij Bind aan de Middenweg 107 in Zaandam
 • Landelijk Atelierweekend
 • Open Dag Tuinvereniging Zaandijk van 11.00 uur tot 16.00 uur, Oud Heinstraat Zaandijk (naast het kerkhof van Zaandijk)
 • Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44, Koog aan de Zaan: Samen Zomeren voor senioren die niet op vakantie gaan deze zomer, bingo, drankje en een maaltijd onder begeleiding van de Amerikaanse groep “Blackmail”, 15.00-19.00 uur
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Boulevaart Krommenie

Maandag 24 juni

Dinsdag 25 juni

 • Inloopbijeenkomst Oostzijderpark, Brandweerkazerne op het Bernhardplein 112 in Zaandam, 17:00

Vrijdag 28 juni

 • Foodfestival aan de Zaan, Zaanbocht, Wormerveer
 • Fietstocht In de Ban(ne) van Compaen en andere BO’ers, start 9.30 uur bij het sportcafé The Match van de Sporthal aan de Twiskeweg 107, Inschrijven via info@saensaddles.nl

Zaterdag 29 juni

 • Dela Eredivisie Beach – Rozengracht
 • Romeinse vondsten die in Krommenie zijn aangetroffen Het Fort aan den Ham
 • Wilhelminapark Wormerveer: Talentenjacht Zaanse juweeltjes
 • Omloop van de Enge Wormer, Inline skate wedstrijd/tourtocht, 17.00

 • TranScreen zal in samenwerking met Filmtheater De Fabriek en De Zaanse Regenboog de publiekswinnaar van het TranScreen Filmfestival vertonen in Filmtheater De Fabriek

Zondag 30 juni

 • Dela Eredivisie Beach – Rozengracht
 • Assendelft Oldtimerfestival, Koppie Plein, 11:00
 • Romeinse vondsten die in Krommenie zijn aangetroffen Het Fort aan den Ham
 • Agathepark-concert Muziekvereniging Onderling Genoegen Krommenie met Opleidingsorkest Onderling Genoegen, Brassband Eengezindheid Wormer, Saens Harmonie Orkest, Zaandijks Fanfare Corps, Brassband Kunst naar Kracht en Fanfare Orkest Onderling Genoegen, 12.30 uur – 17.00 uur.

 • Zaanse Zwem Challenge, in de Zaan voor de Zaanse Schans

maandag 1 juli

 • Platform aan de Zaan, Van een goed idee naar een ijzersterk plan, 20:00, Café Fabriek, Zaandam

3 tot 7 juli

 • Optimist op tour

5 juli

 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer

6 juli

 • Monet Art Festival
 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer
 • De vijfde keer Zaanfolk in het Wilhelminapark en in Café De Melterij in Wormerveer

7 juli

 • Flux popschool Festival, plein voor Bullekerk, Westzijde Zaandam, 12:00
 • Monet Art Festival
 • Wilhelminapark Wormerveer: Popupkoor o.l.v. Margriet Eshuijs: A lovely afternoon
 • Kruispuntpop, Tapperij de Verwachting Assendelft, 14:00

Vrijdag 12 t/m 15 juli

buurtcamping Kogerveldwijk, Assendelft, Wormerveer, Krommenie en In ‘t Veldpark, bedoeld voor kinderen die niet op vakantie kunnen en voor mensen die hun buurt beter zouden willen kennen.

17 en 18 augustus

 • Zaandijker Markten, Lagedijk

19 augustus

 • Huttenbouw Volkspark (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Westzaan, J.J. Allanstraat 127, parkeerterrein van Dorpshuis de Kwaker (t/m 22/8)

Zaterdag 31 augustus

 • Zaanse Fashion Challenge
 • Wilhelminapark Wormerveer: Koor Ontroerend goed

Zondag 1 september

Zaterdag 7 september

 • Zaanse Uitmarkt

Zondag 8 september

 • Triathlon Zaanstad 2019, Communicatieweg Oost Assendelft, 9:00
 • (Z)aan de Wandel

Vrijdag 13 september

 • viering 35-jarig jubileum! De Corner, 16.00 uur

Zondag 22 september

 • Het High Tea concert (met sfeervolle klanken, hartige quiches, belegde sandwiches, verse jus d’orange, cupcakes, muffins en natuurlijk thee

4 en 5 oktober

 • Kunsteiland

10 oktober

 • zesde Zaanse Beursvloer

13 oktober

 • Zaanse Schansloop, 110:00

Maandag 14 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz, Zaantheater

Donderdag 17 oktober

 • De Corner, CdK Noord-Holland Arthur van Dijk, 17.00 uur

26 oktober

 • Nacht van de Nacht, Zaanse Schans en Kalverpolder Zaandam, 21:00
 • Wilhelminapark Wormerveer: Halloween

1 december

 • Zangkoor ‘Daniel de Lange’ uit Zaandijk, jubileum concert in samenwerking van het Westfries Mannenkoor in het Zaantheater

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid

Brand Raadhuisstraat Koog aan de Zaan

De Orkaan - za, 15/06/2019 - 10:00

Momenteel woedt er een brand in het pand aan de Raadhuistraat 13 in Koog aan de Zaan. Het zou gaan om het kantoor van Olthof & Partners asssurantiën en hypotheken (naast en schuin tegenover Moos).

Om ongeveer kwart voor negen kreeg de brandweer de melding binnen. Er wordt met drie voertuigen geblust.

In het pand zijn geen mensen of dieren aanwezig.

De Raadhuisstraat is door de politie afgezet, en mensen wordt aangeraden uit de rook te blijven. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland meldt dat de brand is ontstaan in de meterkast en dat ze het inmiddels onder controle hebben.

Update 10:10 uur: De brand is uit, er is veel schade. De Raadhuisstraat blijft tot 11:00 uur afgesloten.

#Brand #Raadhuisstraat #KoogaandeZaan Brand is onder controle. Geen personen of dieren in pand aanwezig. Brand waarschijnlijk ontstaan in meterkast. Brandweer doet nacontole. Meer informatie volgt via https://t.co/1tq29mvq6i https://t.co/vEdOdvMwB0

— Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (@VrZW) 15 juni 2019

#Brand #Raadhuisstraat # KoogaandeZaan Brand is uit. De Raadhuisstraat is afgesloten voor verkeer, deze zal om 11 uur weer vrij zijn. Schade is aanzienlijk en stichting Salvage komt ter plaatse voor de verdere afhandeling. https://t.co/1tq29mvq6i https://t.co/vEdOdvMwB0

— Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (@VrZW) 15 juni 2019

Eikenprocessierups rukt op

De Orkaan - za, 15/06/2019 - 09:05

Het is een soort van foto waar je meteen jeuk van krijgt: eikenprocessierupsen in het Jagersveld.

Van de rups zelf krijg je ook jeuk, en mogelijk ook huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De rupsen komen in deze maanden altijd voor maar dit jaar zijn ze door het noodweer van vorige week massaal uit hun nesten gewaaid en gaan nu in grote groepen op zoek naar eten.

Het RIVM:

“De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.”

De Eikenprocessierupsen in het Jagersveld werden gefotografeerd door Robert Kruijshaar. Hij deed meteen een telefonische melding bij de gemeente Zaanstad. (op de foto klikken als je de rupsen van dichtbij wilt zien)

Afsluiting fietspad leidt tot verkeers-capriolen (foto-repo)

De Orkaan - za, 15/06/2019 - 08:00

Kijk goed naar de foto. Een fietser op een weg. Een fietser op de autoweg: de Provincialeweg. Een fietser die tegen het verkeer in op de Provincialeweg rijdt.

In deze serie hebben we ook: fietsers die in de ‘goede’ richting over deze autoweg rijden, voetgangers die de Provincialeweg als wandelpad gebruiken en bromfietsers die tegen de richting in door het busstation crossen.

De reden: het fietspad onder het station Zaandam is tijdelijk volledig met hekken afgesloten. Geen fietser of voetganger kan erdoor. Dus gaan ze erlangs.

Dit komen fietsers tegen als ze uit de richting Koog a/d Zaan komen (lezersfoto), deze borden staan er al maanden en worden door vrijwel iedereen genegeerd.

Maar dan komen ze een hek tegen, gaan over de stoep richting busstation en rijden daar tegen het verkeer in naar de Provincialeweg…

En dan maar hopen dat ze geen bus tegenkomen…

Op de Provincialeweg kom je dan natuurlijk wel wandelaars tegen…

En dus fietsers…

Omrijden via Houtveldweg (onder) of Westzijde heeft weinig zin, die zijn beide afgesloten, alleen de route via Korte Rozengracht, Rustenburg en Stationsstraat is een optie…

Het werk duurt tot 17 juni 12.00 uur… er zijn geen verkeersregelaars ingezet.

Waarheen? Bouwdag, Braderie, Babbels… Artistic Park, Carbagerun…

De Orkaan - za, 15/06/2019 - 07:30

Zaterdag 15 juni: Voorjaarsbraderie ’t Kalf, Bouwdag 2019, Artistic Park, Babel-fietsexcursie, Babbels Live, Sprintwedstrijden roeien, Top Spin tennistoernooi, Ideas & Food Festival Oostzaan, Dos Winkel, Onthulling Carbagerunauto Café De Schot, 25 jaar Tengel, Jane van Herwijnen in Het Weefhuis, Dudok Quartet speelt Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven, Jacky’s Clan in Music & Dreams…

Zondag 16 juni: Green and Country Fair, Rondje Schoolmeester, Jane van Herwijnen in Het Weefhuis, Zaanse Kerkendag, 25 jaar Tengel, schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen, kerkje van Krommeniedijk open, Babbels Live, Poker Series Wormer, Laureaten Jan Pasveer Concours in Jisp, Chill Out Unplugged, Jan Schouten & René Roos

En… nieuwe aanwinsten ArtZaanstad (t/m 15 juni), Annelie Toorians, Marga Hessels en Ranko Skenderija in het Theehuis Zaandijk (t/m 16 juni), Zaans Museum: Verkadeboek Lente (t/m 20 juni), Neringdoenden in Assendelft door Stadhuis Zaanstad (t/m 15 juli), Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam (t/m 27 augustus), Galerie Staphorius: Zonder Haast (t/m 22 september)… en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 15 juni

 • Voorjaarsbraderie Winkelcentrum ’t Kalf, Zaandam, 9:00
 • Bouwdag 2019, de Burcht, 10:00-16:00 (Wilhelminasluis Zaandam)
 • Wilhelminapark – 26e editie van Artistic Park, 11:00-16:00

 • Babel-fietsexcursie van 10:00 tot 13:00 uur naar de Stadse Zaan, aanmelden
 • Babbels Live, van 14.00 uur tot 23.00 uur op de Omweg, Assendelft
 • Sprintwedstrijden roeien bij ZVV, Zaanlandsche Zeilvereeniging, Zaandam
 • Start 36e Top Spin tennistoernooi, Tennisvereniging Westzijderveld, Koog aan de Zaan
 • Ideas & Food Festival Oostzaan, De Korenaar, 16:00
 • Lezing Dos Winkel, Sea First Foundation, De Groote Weiver, Wormerveer, 16:00
 • Onthulling Carbagerunauto Team 710, Café De Schot, Zuiddijk 65, Zaandam, 16.00

 • Jane van Herwijnen in Het Weefhuis

 • Nieuwe Huys Concerten: Dudok Quartet speelt Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven, Vermaning, Zaandam, 20:15

Photo: Marco Borggreve

 • Jacky’s Clan in Music & Dreams, Zaandam, 21:00

Zondag 16 juni

 • Green and Country Fair, Wormerveer, Wilhelminapark, 13:00

 • Rondje Schoolmeester, van 10.45 uur tot 12.00 uur
 • Jane van Herwijnen in Het Weefhuis
 • Zaanse Kerkendag, Oostzijderkerk, Zaandam, 10:00
 • Zaans Groen: 25 jaar Tengel: presentatie nieuwe leden
 • Galerie Blauw: schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen (Het Blauwe Pand) aan de Aris van Broekweg 2 (De expositie is t/m 28 juni – zondag open).
 • Van 13.00 tot 16.00 uur het Hervormde kerkje van Krommeniedijk open voor bezichtiging
 • Babbels Live, Omweg Assendelft
 • Poker Series van Pokeren.nl in Wapen van Wormer, het is een landelijke toernooiserie waarbij niet om geld wordt gespeeld, 16:00 – 21:00
 • Jisperkerk: Laureaten Jan Pasveer Concours, 15:00
 • Lazy Sunday – Chill Out Unplugged, Music & Dreams, Zaandam, 15:00
 • Easy listening jazz and more Jan Schouten & René Roos, De Kapiteinshut, Zaandam, 16:30

Maandag 17 juni

 • ZKV schoolkorfbaltoernooi, Zaandam

Dinsdag 18 juni

 • Expositie van fotograferende Westzaners, Dorpshuis De Kwaker, 9:00 – 13:00
 • Informatieavond Ecohof Noorderveer, De Groote Weiver, Wormerveer, 19:30

Woensdag 19 juni

 • Inloopbijeenkomst over ontwerpbestemmingsplan Molenaer Westzaan, het m.e.r.- beoordelingsbesluit en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid bij Zaanschap in Westzaan, 17.30 tot 19.00 uur.
 • Orgel en beiaard Oostzijderkerk Zaandam, 20:00

Donderdag 20 juni

 • De Corner, 16.00 uur, Zaanse haringparty in D’Swarte Walvis
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Openbare oefenavond Vocalgroup Saensation, Agathepark, Krommenie, 19:30
 • Jamsessie traditional Jazz / Dixieland De Kapiteinshut, Zaandam, 20:30

Vrijdag 21 juni

 • Opening Het Hem, Hembrugterrein, 12:00
 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Concert aan de Zaan: Strijktrio Bach, Maroeska Metz, Wormerveer, 20:00
 • Soli Koog-Zaandijk! viert met Fiesta! start van de zomer, St. Michaël College, Zaandam, 20:00
 • Babel: Vaarexpeditie Achtersluispolder Zaanstad, 13:00-15:30 uur – aanmelden: info@stichting-babel.nl
 • Redbeard Extravaganza! De Groote Weiver, Wormerveer, 20:30
 • Open Podium Café Groos, Wormer, 21:00
ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 15 juni:  tentoonstelling nieuwe aanwinsten ArtZaanstad, Hembrugterrein

T/m 16 juni: Annelie Toorians, Marga Hessels en Ranko Skenderija met keramiek, beelden, sculpturen en schilderijen in het Theehuis Zaandijk, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur

T/m 20 juni: Zaans Museum: Verkadeboek Lente (1906)

20 juni t/m 13 juli: Artzaanstad: expositie HOUT (met FKG Architecten aan de Zaan)

T/m 15 juli: tentoonstelling Neringdoenden in Assendelft door Gemeentearchief Zaanstad en Historisch Genootschap Assendelft

T/m 27 augustus: Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam, 9.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 17.00 uur, Nova Zembla 2

Els Slootman

T/m 22 september: Galerie Staphorius: Zonder Haast’, een zomerexpositie van schilderijen en objecten van hedendaags realistische kunstenaars uit het binnen- en buitenland, dinsdag t/m zaterdag, 9 – 17 uur. Zondagopening (2 juni, 22 september) van 13 – 17 uur

21 juni – 20 september: Zaans Museum: Verkadeboek Zomer (1907)

21 september – 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

Maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein over de geschiedenis van Hembrug. Van april tot oktober iedere eerste zondag van de maand, om 11 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum.

KOMENDE MAANDEN

zaterdag 22 juni

 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Internationale Zuidervaartregatta
 • Muziek op de Gracht editie 2019: Zaanse muziekverenigingen Woodside Big Band, Saens Harmonie Orkest, Zaans Show Orkest en Soli Zaandam treden op in de muziekkoepel op de gracht in Zaandam, 11:00 en 16:00

 • Artzaanstad: opening expositie HOUT (met FKG Architecten aan de Zaan) door burgemeester Hamming om 15.00 uur (expositie is tot en met zaterdag 13 juli)
 • Landelijk Atelierweekend: o.a. JaJa Glaskunst, Zaandam en Joanne Zegers in Museum Lettergieten, Westzaan, 12:00
 • Twiske jeugd festival 2019 Oostzaan, 10:00
 • Vlooienmarkt, Wilhelminapark Wormerveer, 10:00-16:00
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • De Night of the Drums door de slagwerkgroep in Tapperij de Verwachting
 • Collegium Vocale zingt alsnog een vrolijke Paascantate, Westzijderkerk (Bullekerk), Zaandam, 17:00
 • Prutrace 2019 , het smerigste feestje van Westzaan! Dorpshuis De Kwaker, Westzaan, 15:30

23 juni

 • Galerie Blauw: schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen (Het Blauwe Pand) aan de Aris van Broekweg 2
 • Braderie Kogerveld, op grasveld tussen Paardenbloemweg en de Koekoeksbloemweg
 • Rondje Schoolmeester, van 10.45 uur tot 12.00 uur
 • Internationale Zuidervaartregatta
 • Open Dag Tuinvereniging Zaandijk van 11.00 uur tot 16.00 uur, Oud Heinstraat Zaandijk (naast het kerkhof van Zaandijk)
 • Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44, Koog aan de Zaan: Samen Zomeren voor senioren die niet op vakantie gaan deze zomer, bingo, drankje en een maaltijd onder begeleiding van de Amerikaanse groep “Blackmail”, 15.00-19.00 uur
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Boulevaart Krommenie

Maandag 24 juni

Dinsdag 25 juni

 • Inloopbijeenkomst Oostzijderpark, Brandweerkazerne op het Bernhardplein 112 in Zaandam, 17:00

Vrijdag 28 juni

 • Foodfestival aan de Zaan, Zaanbocht, Wormerveer
 • Fietstocht In de Ban(ne) van Compaen en andere BO’ers, start 9.30 uur bij het sportcafé The Match van de Sporthal aan de Twiskeweg 107, Inschrijven via info@saensaddles.nl

Zaterdag 29 juni

 • Dela Eredivisie Beach – Rozengracht
 • Romeinse vondsten die in Krommenie zijn aangetroffen Het Fort aan den Ham
 • Wilhelminapark Wormerveer: Talentenjacht Zaanse juweeltjes
 • Omloop van de Enge Wormer, Inline skate wedstrijd/tourtocht, 17.00

 • TranScreen zal in samenwerking met Filmtheater De Fabriek en De Zaanse Regenboog de publiekswinnaar van het TranScreen Filmfestival vertonen in Filmtheater De Fabriek

Zondag 30 juni

 • Dela Eredivisie Beach – Rozengracht
 • Assendelft Oldtimerfestival, Koppie Plein, 11:00
 • Romeinse vondsten die in Krommenie zijn aangetroffen Het Fort aan den Ham
 • Agathepark-concert Muziekvereniging Onderling Genoegen Krommenie met Opleidingsorkest Onderling Genoegen, Brassband Eengezindheid Wormer, Saens Harmonie Orkest, Zaandijks Fanfare Corps, Brassband Kunst naar Kracht en Fanfare Orkest Onderling Genoegen, 12.30 uur – 17.00 uur.

 • Zaanse Zwem Challenge, in de Zaan voor de Zaanse Schans

3 tot 7 juli

 • Optimist op tour

5 juli

 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer

6 juli

 • Monet Art Festival
 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer
 • De vijfde keer Zaanfolk in het Wilhelminapark en in Café De Melterij in Wormerveer

7 juli

 • Flux popschool Festival, plein voor Bullekerk, Westzijde Zaandam, 12:00
 • Monet Art Festival
 • Wilhelminapark Wormerveer: Popupkoor o.l.v. Margriet Eshuijs: A lovely afternoon
 • Kruispuntpop, Tapperij de Verwachting Assendelft, 14:00

Vrijdag 12 t/m 15 juli

buurtcamping Kogerveldwijk, Assendelft, Wormerveer, Krommenie en In ‘t Veldpark, bedoeld voor kinderen die niet op vakantie kunnen en voor mensen die hun buurt beter zouden willen kennen.

17 en 18 augustus

 • Zaandijker Markten, Lagedijk

19 augustus

 • Huttenbouw Volkspark (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Westzaan, J.J. Allanstraat 127, parkeerterrein van Dorpshuis de Kwaker (t/m 22/8)

Zaterdag 31 augustus

 • Zaanse Fashion Challenge
 • Wilhelminapark Wormerveer: Koor Ontroerend goed

Zondag 1 september

Zaterdag 7 september

 • Zaanse Uitmarkt

Zondag 8 september

 • Triathlon Zaanstad 2019, Communicatieweg Oost Assendelft, 9:00
 • (Z)aan de Wandel

Vrijdag 13 september

 • viering 35-jarig jubileum! De Corner, 16.00 uur

Zondag 22 september

 • Het High Tea concert (met sfeervolle klanken, hartige quiches, belegde sandwiches, verse jus d’orange, cupcakes, muffins en natuurlijk thee

4 en 5 oktober

 • Kunsteiland

10 oktober

 • zesde Zaanse Beursvloer

13 oktober

 • Zaanse Schansloop, 110:00

Maandag 14 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz, Zaantheater

Donderdag 17 oktober

 • De Corner, CdK Noord-Holland Arthur van Dijk, 17.00 uur

26 oktober

 • Nacht van de Nacht, Zaanse Schans en Kalverpolder Zaandam, 21:00
 • Wilhelminapark Wormerveer: Halloween

1 december

 • Zangkoor ‘Daniel de Lange’ uit Zaandijk, jubileum concert in samenwerking van het Westfries Mannenkoor in het Zaantheater

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid

Neeeee! Langstzittende Burgemeester Peter Tange met pensioen

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 17:59

Volgende maand wordt hij 67, maar hij oogt en functioneert als een jonge god!

Toch heeft de langstzittende burgemeester van Nederland, Peter Tange, met ingang van 15 maart 2020, zijn ontslag aangeboden aan de Commissaris van de Koning!

Peter Tange is dan 20 jaar burgemeester van Wormerland, terwijl hij al op 1 januari 2018 de langst zittende burgemeester van Nederland werd.

In het persbericht wordt gesteld dat ‘de raad een goede start heeft gemaakt en de wethouders goed in hun portefeuille zitten’. En dat het een mooi moment is voor een nieuwe burgemeester.

We zullen ons erbij neer moeten leggen, maar het is een onmogelijke opgave om een burgervader als Tange te vervange*.

Peter Tange (geboren in 1952 in Koog a/d Zaan) is lid van GroenLinks (en daarvoor van de PSP). Hij was raadslid in Zaanstad voor GroenLinks  tussen 1982 en 2000. In 1993 (foto gemeentearchief) was hij directeur van een sectorschool van het Damland College.

Wij schrijven met enige regelmaat over Tange, hier vind je de hoogtepunten.

*Vervangen is met een N op het eind, we weten het. Maar dit is dichterlijke vrijheid en klopt als een bus

Geduld raakt op na Airbnb-getreuzel van Zaanstad

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 14:12

Er zijn niet alleen veel hotelkamers in Zaanstad bijgekomen, ook het aantal mensen dat via Airbnb hun huis verhuurt neemt fors toe. Maar betalen die eigenlijk wel toeristenbelasting?

Als ze dat niet doen (en alles wijst daarop) en de gemeente zou er in slagen de belasting voortaan wel te innen, zou de toeristenbelasting (in Zaanstad de hoogste in Nederland) gehalveerd kunnen worden.

Een raadsmeerderheid van PvdA, GL, SP, ROSA, VVD en PvdD wil dat Zaanstad nu echt meters gaat maken met het innen van de belasting bij Airbnb-verhuur.

De partijen roepen B&W op de controle op aangifte van toeristenbelasting door Airbnb-aanbieders te verbeteren en extra handhavingscapaciteit voor 2 jaar in te zetten om het aanbod van Airbnb locaties te controleren. De kosten moeten gefinancierd worden uit de extra opbrengst van de toeristenbelasting.

Ze stellen dat er nu geen controle is op de afdracht van toeristenbelasting, dat er oneerlijke concurrentie is met hotels en dat Zaanstad dus inkomsten misloopt door het niet handhaven. Als dat wel het geval zou zijn zou

“de meeropbrengst van Toeristenbelasting bij Airbnb betrokken worden bij de discussie over een gedifferentieerd stelsel van Toeristenbelasting voor geheel Zaanstad.”

Toeristenbelasting

Volgens de vragenstellers is niet bekend is wat de (gemiste) opbrengst is aan toeristenbelasting is. Daar doen raadsleden Tjeerd Pietersma (PvdA), Romkje Mathkor (GL), Roland van Braam (SP), Ruud Pauw (ROSA), Judit Raa (PvdD) en Annemarie van Nieuwamerongen (VVD) zich toch iets dommer voor dan ze zouden kunnen zijn.

De Orkaan berekende eerder op basis van cijfers van Zaanstad, Horeca Nederland, BnB’s en Airbnb-watchdog AirDNA uit dat naar schatting slechts 40 procent van de toeristenbelasting in Zaanstad geïnd wordt. De verwachte opbrengst in 2018 (bij een tarief van € 3 per nacht) zou bijna € 2,4 miljoen zijn geweest (het was minder dan een miljoen). Op grond van cijfers van AirDNA zou in 2019 een jaarlijkse opbrengst van meer dan € 3 miljoen per jaar kunnen worden verwacht van Airbnb-overnachtingen (tarief € 7 per nacht).

Zelf de berekeningen maken? Download hier het spreadsheet toeristenbelasting berekening van De Orkaan.

Overlast

De motie is de zoveelste aflevering in de soap rond Airbnb. Eind 2017 stelde PvdA-fractieleider Songül Mutluer (PvdA) vragen over het aantal overnachtingen, de overlast en de maatregelen. Wethouder Dennis Straat (VVD) had geen cijfers maar wist wel te melden dat het aantal aanbiedingen sterk toenam en dat het inderdaad overlast werd geconstateerd. Ook beloofde Straat op 11 november 2017 dat er ‘gemeentelijke regelgeving’ in de maak was:

“nieuwe maatregelen zoals een meldingsplicht en het bijhouden van een nachtregister kunnen we een start maken met inventarisatie en regulering van en de handhaving op, particuliere (vakantie)verhuur.”

Tegelijkertijd verschool de wethouder zich achter de Metropool-regio: “Tegelijkertijd wordt er door regionale afstemming vanuit het Platform Economie in de MRA eenduidig beleid gevormd.” En de Metropoolregio ging onderzoeken hoe ze ‘in gesprek’ met Airbnb zouden kunnen gaan. Maar er gebeurde verder weinig.

In oktober 2017 en december 2018 werd onderzoek naar Airbnb in Noord-Holland gedaan waaruit bleek dat er sprake was van een omvangrijke en groeiende verhuur in Zaanstad via Airbnb.

Voor de zomer van 2018…

Op 20 februari 2018 belooft wethouder Straat “voor de zomer van 2018″ richtlijnen en maatregelen vanwege overlast en illegale onderhuur via Airbnb.

“richtlijnen die we nog voor de zomer als gemeentelijke maatregelen aan de raad ter vaststelling kunnen voorleggen ten aanzien van opname in de best passende gemeentelijke verordening, die dient als wettelijke grondslag voor de regelgeving voor de verschillende vormen van particuliere (vakantie)verhuur, versus logiesverstrekking.”

Wat houden die regels in:

“Een verhuurder mag kortdurend (vakantie)verblijf, aanbieden aan tegelijkertijd maximaal 4 (betalende) personen in maximaal 2 kamers, waar alleen deze gasten toegang toe hebben.

De verhuurder dient een nachtregister bij te houden ten behoeve van toeristenbelasting per betaalde overnachting”

Straat zegt erbij dat handhaving lastig blijft: “De verplichte toeristenbelasting kan in deze context niet altijd worden afgedwongen en geïnd.” Om meer grip op Airbnb te krijgen ging de gemeente onderzoeken of een Registratieplicht en en Meldplicht met dwangsom konden worden afgedwongen. Bovendien zou een particuliere woning maximaal 30 nachten per jaar mogen worden verhuurd. Daartoe zouden de APV en Huisvestingsverordening gewijzigd moeten worden.

Voor de zomer van 2018… we zijn inmiddels een jaar verder… (in maart stelde PvdA opnieuw vragen, en nu – samen met andere partijen – dus weer).

Lees hier on Airbnb-dossier.

Tot 13.00 geen treinen tussen Wormerveer en Uitgeest

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 12:30

Tussen Wormerveer en Uitgeest rijden er geen treinen omdat de brug over de Nauernasche Vaart defect is. Dat duurt tot ongeveer 13.00 uur volgens de website van de NS.

Aanvankelijk zou de storing pas om 15.00 zijn opgelost maar volgens ProRail rijden omstreeks 13.00 de treinen weer normaal op dat stuk.

Er is ook geen scheepvaartverkeer mogelijk door de defecte brug.

De brug sloot niet meer na een opening aldus de Treinverkeersleiding van ProRail die dat via Twitter meldde. Het defect ontstond rond 12.00 uur.

Tussen Wormerveer, Krommenie/Assendelft en Uitgeest is er geen treinverkeer. Op de trajecten Amsterdam – Haarlem en Zaandam – Alkmaar en er sprake van ‘beperkt treinverkeer’.

Waarheen? Braderie, bouwdag, Artistic Park, Babbels Live, Carbagerun…

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 09:22

Vrijdag 14 juni: Babel-fietsexcursie, Avondvierdaagse Oostzaan, Netwerkcafé Zaanstad, Workshop ‘Het dierbare stuk’, Fietstocht In de Ban(ne) van Compaen, Two Too Many, AlulA & Spacewind, Saentoernooi…

Zaterdag 15 juni: Voorjaarsbraderie ’t Kalf, Bouwdag 2019, Artistic Park, Babel-fietsexcursie, Babbels Live, Sprintwedstrijden roeien, Top Spin tennistoernooi, Ideas & Food Festival Oostzaan, Dos Winkel, Onthulling Carbagerunauto Café De Schot, 25 jaar Tengel, Jane van Herwijnen in Het Weefhuis, Dudok Quartet speelt Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven, Jacky’s Clan in Music & Dreams…

Zondag 16 juni: Green and Country Fair, Rondje Schoolmeester, Jane van Herwijnen in Het Weefhuis, Zaanse Kerkendag, 25 jaar Tengel, schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen, kerkje van Krommeniedijk open, Babbels Live, Poker Series Wormer, Laureaten Jan Pasveer Concours in Jisp, Chill Out Unplugged, Jan Schouten & René Roos

En… nieuwe aanwinsten ArtZaanstad (t/m 15 juni), Annelie Toorians, Marga Hessels en Ranko Skenderija in het Theehuis Zaandijk (t/m 16 juni), Zaans Museum: Verkadeboek Lente (t/m 20 juni), Neringdoenden in Assendelft door Stadhuis Zaanstad (t/m 15 juli), Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam (t/m 27 augustus), Galerie Staphorius: Zonder Haast (t/m 22 september)… en films in De Fabriek…

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

DEZE WEEK

Vrijdag 14 juni

 • Babel-fietsexcursie, van 14:00 tot 17:00 uur naar het lint in Westzaan, aanmelden
 • Avondvierdaagse, Korfbalvereniging O.K.V., Oostzaan, 17:00
 • Netwerkcafé Zaanstad: ontmoetingsevenement tussen 100 werkzoekers en 20 werkgevers in in Zaantheater, opening door Natasja Groothuismink, wethouder Werk en Inkomen, 9:30 – 13:00
 • Workshop ‘Het dierbare stuk’, een inpakritueel, Gemeentehuis Zaanstad, Zaandam, 14:00
 • Fietstocht In de Ban(ne) van Compaen en andere BO’ers, start 9.30 uur bij het sportcafé The Match van de Sporthal aan de Twiskeweg 107, Inschrijven via info@saensaddles.nl
 • Two Too Many, AlulA & Spacewind, De Groote Weiver, Wormerveer, 21:00
 • Saentoernooi (bedrijven zaalvoetbal), Topsporthal, Wezelstraat 7 te Koog aan de Zaan, vanaf 17:30

Zaterdag 15 juni

 • Voorjaarsbraderie Winkelcentrum ’t Kalf, Zaandam, 9:00
 • Bouwdag 2019, de Burcht, 10:00-16:00 (Wilhelminasluis Zaandam)
 • Wilhelminapark – 26e editie van Artistic Park, 11:00-16:00

 • Babel-fietsexcursie van 10:00 tot 13:00 uur naar de Stadse Zaan, aanmelden
 • Babbels Live, van 14.00 uur tot 23.00 uur op de Omweg, Assendelft
 • Sprintwedstrijden roeien bij ZVV, Zaanlandsche Zeilvereeniging, Zaandam
 • Start 36e Top Spin tennistoernooi, Tennisvereniging Westzijderveld, Koog aan de Zaan
 • Ideas & Food Festival Oostzaan, De Korenaar, 16:00
 • Lezing Dos Winkel, Sea First Foundation, De Groote Weiver, Wormerveer, 16:00
 • Onthulling Carbagerunauto Team 710, Café De Schot, Zuiddijk 65, Zaandam, 16.00

 • Jane van Herwijnen in Het Weefhuis

 • Nieuwe Huys Concerten: Dudok Quartet speelt Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven, Vermaning, Zaandam, 20:15

Photo: Marco Borggreve

 • Jacky’s Clan in Music & Dreams, Zaandam, 21:00

Zondag 16 juni

 • Green and Country Fair, Wormerveer, Wilhelminapark, 13:00

 • Rondje Schoolmeester, van 10.45 uur tot 12.00 uur
 • Jane van Herwijnen in Het Weefhuis
 • Zaanse Kerkendag, Oostzijderkerk, Zaandam, 10:00
 • Zaans Groen: 25 jaar Tengel: presentatie nieuwe leden
 • Galerie Blauw: schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen (Het Blauwe Pand) aan de Aris van Broekweg 2 (De expositie is t/m 28 juni – zondag open).
 • Van 13.00 tot 16.00 uur het Hervormde kerkje van Krommeniedijk open voor bezichtiging
 • Babbels Live, Omweg Assendelft
 • Poker Series van Pokeren.nl in Wapen van Wormer, het is een landelijke toernooiserie waarbij niet om geld wordt gespeeld, 16:00 – 21:00
 • Jisperkerk: Laureaten Jan Pasveer Concours, 15:00
 • Lazy Sunday – Chill Out Unplugged, Music & Dreams, Zaandam, 15:00
 • Easy listening jazz and more Jan Schouten & René Roos, De Kapiteinshut, Zaandam, 16:30

Maandag 17 juni

 • ZKV schoolkorfbaltoernooi, Zaandam

Dinsdag 18 juni

 • Expositie van fotograferende Westzaners, Dorpshuis De Kwaker, 9:00 – 13:00
 • Informatieavond Ecohof Noorderveer, De Groote Weiver, Wormerveer, 19:30

Woensdag 19 juni

 • Inloopbijeenkomst over ontwerpbestemmingsplan Molenaer Westzaan, het m.e.r.- beoordelingsbesluit en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid bij Zaanschap in Westzaan, 17.30 tot 19.00 uur.
 • Orgel en beiaard Oostzijderkerk Zaandam, 20:00

Donderdag 20 juni

 • De Corner, 16.00 uur, Zaanse haringparty in D’Swarte Walvis
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Openbare oefenavond Vocalgroup Saensation, Agathepark, Krommenie, 19:30
 • Jamsessie traditional Jazz / Dixieland De Kapiteinshut, Zaandam, 20:30

Vrijdag 21 juni

 • Opening Het Hem, Hembrugterrein, 12:00
 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Concert aan de Zaan: Strijktrio Bach, Maroeska Metz, Wormerveer, 20:00
 • Soli Koog-Zaandijk! viert met Fiesta! start van de zomer, St. Michaël College, Zaandam, 20:00
 • Babel: Vaarexpeditie Achtersluispolder Zaanstad, 13:00-15:30 uur – aanmelden: info@stichting-babel.nl
 • Redbeard Extravaganza! De Groote Weiver, Wormerveer, 20:30
 • Open Podium Café Groos, Wormer, 21:00
ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 15 juni:  tentoonstelling nieuwe aanwinsten ArtZaanstad, Hembrugterrein

T/m 16 juni: Annelie Toorians, Marga Hessels en Ranko Skenderija met keramiek, beelden, sculpturen en schilderijen in het Theehuis Zaandijk, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur

T/m 20 juni: Zaans Museum: Verkadeboek Lente (1906)

20 juni t/m 13 juli: Artzaanstad: expositie HOUT (met FKG Architecten aan de Zaan)

T/m 15 juli: tentoonstelling Neringdoenden in Assendelft door Gemeentearchief Zaanstad en Historisch Genootschap Assendelft

T/m 27 augustus: Jubileum-expositie fotoclub Zaanland in zorgcirkel Saenden in Zaandam, 9.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 17.00 uur, Nova Zembla 2

Els Slootman

T/m 22 september: Galerie Staphorius: Zonder Haast’, een zomerexpositie van schilderijen en objecten van hedendaags realistische kunstenaars uit het binnen- en buitenland, dinsdag t/m zaterdag, 9 – 17 uur. Zondagopening (2 juni, 22 september) van 13 – 17 uur

21 juni – 20 september: Zaans Museum: Verkadeboek Zomer (1907)

21 september – 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

Maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein over de geschiedenis van Hembrug. Van april tot oktober iedere eerste zondag van de maand, om 11 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum.

KOMENDE MAANDEN

zaterdag 22 juni

 • Wormer Beach Event, Groene Wig, 15:00
 • Internationale Zuidervaartregatta
 • Muziek op de Gracht editie 2019: Zaanse muziekverenigingen Woodside Big Band, Saens Harmonie Orkest, Zaans Show Orkest en Soli Zaandam treden op in de muziekkoepel op de gracht in Zaandam, 11:00 en 16:00

 • Artzaanstad: opening expositie HOUT (met FKG Architecten aan de Zaan) door burgemeester Hamming om 15.00 uur (expositie is tot en met zaterdag 13 juli)
 • Landelijk Atelierweekend: o.a. JaJa Glaskunst, Zaandam en Joanne Zegers in Museum Lettergieten, Westzaan, 12:00
 • Twiske jeugd festival 2019 Oostzaan, 10:00
 • Vlooienmarkt, Wilhelminapark Wormerveer, 10:00-16:00
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • De Night of the Drums door de slagwerkgroep in Tapperij de Verwachting
 • Collegium Vocale zingt alsnog een vrolijke Paascantate, Westzijderkerk (Bullekerk), Zaandam, 17:00
 • Prutrace 2019 , het smerigste feestje van Westzaan! Dorpshuis De Kwaker, Westzaan, 15:30

23 juni

 • Galerie Blauw: schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen (Het Blauwe Pand) aan de Aris van Broekweg 2
 • Braderie Kogerveld, op grasveld tussen Paardenbloemweg en de Koekoeksbloemweg
 • Rondje Schoolmeester, van 10.45 uur tot 12.00 uur
 • Internationale Zuidervaartregatta
 • Open Dag Tuinvereniging Zaandijk van 11.00 uur tot 16.00 uur, Oud Heinstraat Zaandijk (naast het kerkhof van Zaandijk)
 • Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44, Koog aan de Zaan: Samen Zomeren voor senioren die niet op vakantie gaan deze zomer, bingo, drankje en een maaltijd onder begeleiding van de Amerikaanse groep “Blackmail”, 15.00-19.00 uur
 • Het Weefhuis: ‘GROEN’ van Mieke Vasse, Mee-Young Arkim en Christiane Spätt
 • Boulevaart Krommenie

Maandag 24 juni

Dinsdag 25 juni

 • Inloopbijeenkomst Oostzijderpark, Brandweerkazerne op het Bernhardplein 112 in Zaandam, 17:00

Vrijdag 28 juni

 • Foodfestival aan de Zaan, Zaanbocht, Wormerveer
 • Fietstocht In de Ban(ne) van Compaen en andere BO’ers, start 9.30 uur bij het sportcafé The Match van de Sporthal aan de Twiskeweg 107, Inschrijven via info@saensaddles.nl

Zaterdag 29 juni

 • Dela Eredivisie Beach – Rozengracht
 • Romeinse vondsten die in Krommenie zijn aangetroffen Het Fort aan den Ham
 • Wilhelminapark Wormerveer: Talentenjacht Zaanse juweeltjes
 • Omloop van de Enge Wormer, Inline skate wedstrijd/tourtocht, 17.00

 • TranScreen zal in samenwerking met Filmtheater De Fabriek en De Zaanse Regenboog de publiekswinnaar van het TranScreen Filmfestival vertonen in Filmtheater De Fabriek

Zondag 30 juni

 • Dela Eredivisie Beach – Rozengracht
 • Assendelft Oldtimerfestival, Koppie Plein, 11:00
 • Romeinse vondsten die in Krommenie zijn aangetroffen Het Fort aan den Ham
 • Agathepark-concert Muziekvereniging Onderling Genoegen Krommenie met Opleidingsorkest Onderling Genoegen, Brassband Eengezindheid Wormer, Saens Harmonie Orkest, Zaandijks Fanfare Corps, Brassband Kunst naar Kracht en Fanfare Orkest Onderling Genoegen, 12.30 uur – 17.00 uur.

 • Zaanse Zwem Challenge, in de Zaan voor de Zaanse Schans

3 tot 7 juli

 • Optimist op tour

5 juli

 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer

6 juli

 • Monet Art Festival
 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer
 • De vijfde keer Zaanfolk in het Wilhelminapark en in Café De Melterij in Wormerveer

7 juli

 • Flux popschool Festival, plein voor Bullekerk, Westzijde Zaandam, 12:00
 • Monet Art Festival
 • Wilhelminapark Wormerveer: Popupkoor o.l.v. Margriet Eshuijs: A lovely afternoon
 • Kruispuntpop, Tapperij de Verwachting Assendelft, 14:00

Vrijdag 12 t/m 15 juli

buurtcamping Kogerveldwijk, Assendelft, Wormerveer, Krommenie en In ‘t Veldpark, bedoeld voor kinderen die niet op vakantie kunnen en voor mensen die hun buurt beter zouden willen kennen.

17 en 18 augustus

 • Zaandijker Markten, Lagedijk

19 augustus

 • Huttenbouw Volkspark (t/m 22/8)
 • Huttenbouw Westzaan, J.J. Allanstraat 127, parkeerterrein van Dorpshuis de Kwaker (t/m 22/8)

31 augustus

 • Zaanse Fashion Challenge
 • Wilhelminapark Wormerveer: Koor Ontroerend goed

1 september

7 september

 • Zaanse Uitmarkt

8 september

 • Triathlon Zaanstad 2019, Communicatieweg Oost Assendelft, 9:00

Vrijdag 13 september

 • viering 35-jarig jubileum! De Corner, 16.00 uur

22 september

 • Het High Tea concert (met sfeervolle klanken, hartige quiches, belegde sandwiches, verse jus d’orange, cupcakes, muffins en natuurlijk thee

4 en 5 oktober

 • Kunsteiland

10 oktober

 • zesde Zaanse Beursvloer

13 oktober

 • Zaanse Schansloop, 110:00

Maandag 14 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz, Zaantheater

Donderdag 17 oktober

 • De Corner, CdK Noord-Holland Arthur van Dijk, 17.00 uur

26 oktober

 • Nacht van de Nacht, Zaanse Schans en Kalverpolder Zaandam, 21:00
 • Wilhelminapark Wormerveer: Halloween

1 december

 • Zangkoor ‘Daniel de Lange’ uit Zaandijk, jubileum concert in samenwerking van het Westfries Mannenkoor in het Zaantheater

14 december

 • Wilhelminapark Wormerveer: Kerstconcert koor ’t Zingt Geheid

50woordenfoto: Ooievaarsnest

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 08:51

Ooievaarsnest

Dat ooievaars kindertjes rondbrengen is algemeen bekend. Maar zelf hebben ze ook kindertjes. Die houden ze meestal goed verborgen in een onbereikbaar hoog nest. Maar hier stappen ze met paps en mams in het Assendelftse weiland. Twee ooiekuikens snavelen hun verendek in orde zoals het echte ooievaars betaamd.

(Wie levert eigenlijk de kindertjes bij de ooievaars af?)

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

Blanka Kratochvilova maakte de foto (hieronder nogmaals – klik op foto voor grotere versie – in Assendelft en zette die op Twitter. Onder de foto een tweede tweet met de volledige familie (vijf ooievaars – tenzij de achterste geen familie is).

De tweet met vijf ooievaars en de Odulphuskerk van Assendelft op de achtergrond.

@DeOrkaan #jonge #Ooievaars in #Assendelft pic.twitter.com/RI1HLX5hD4

— Blanka Kratochvilova (@KratochvilovaB) 13 juni 2019

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je al onze 50woordenfoto’s.

Oud nieuws: Het brandweerfeest te Zaandam (een dramatisch einde)

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 07:53

Vandaag exact 100 jaar geleden vierden de mannen van de Vrijwillige Brandweer Zaandam hun 40-jarig jubileum.

Dat deden ze op de heerlijke openheid van De Burcht, het plein dat toen nog niet met vernauwende bebouwing of uitgraving ten bate van een ‘scheepswerf’ bedreigd werd.

Per ongeluk, al speurend in het krantenarchief van Delpher, stuitten wij op een pareltje. Het gaat om de beschrijving van de dag door ‘een speciale verslaggever’ die het optekende voor De Telegraaf. Met liefde nemen we het hier 1:1 over. Waar mogelijk hebben we passende beelden uit het gemeentearchief van Zaanstad toegevoegd.

HET BRANDWEERFEEST TE ZAANDAM.
EEN DRAMATISCH EINDE.
Twee Amsterdamse brandwachten gewond.

ZAANDAM, 14 Juni 1919
(Van onzen speciale verslaggever)

Er is geen stad in Nederland, die zoo brandgevaarlijk is als Zaandam. Zij is even berucht geworden om haar branden als Enschede en in den laatsten tijd Raamsdonksveer. Op school kregen we reeds te horen, dat er tal van houten hulzen zijn en dat het er krioelt van houtzagerijen en houtschaverijen.

Dat in zulk een stad de brandweer een speciale plaats inneemt, is niet te verwonderen. En zij heeft die weten te behouden, niettegenstaande er de laatste jaren, toen de industrie ten gevolge van den oorlogstoestand niet op volle kracht werkte, weinig voor haar te doen viel. De statistiek zegt, dat er in 1915 15 keer handelend moest worden opgetreden en in 1916 19 maal. Dat is niet veel. Maar er zijn jaren geweest, dat we in Amsterdam de gloed konden zien, als een fabriek of bonthandel in vlammen opging. Dan kwam de Zaandamse brandweer in actie en werkte dapper met haar motorspuitjes, tot de vlammen geweken waren.

HET MATERIEEL.

Ja, Amsterdammers, Zaandam bezit motorspuiten! Liefst elf!

Eigenaardig, dat Zaandam wel motorspuiten, op den kop heeft kunnen tikken, terwijl men in Amsterdam alsmaar confereert, correspondeert en ten slotte desespereert aan de komst dezer motorische pompmachientjes. Zaandam bezit, zoals we reeds zeiden, elf motorspuiten. Daarvan zijn het eigendom der gemeente vijf spuiten, met de hand voortgeduwd van 300 Liters per minuut, een van 1500 Liter en een van 500 Liter. Beiden bespannen, een motorboot der gemeentereiniging, voorzien van een brandpompinstallatie, twee bespannen motorspuiten der Vrijwillige Brandweer van 500 en 300 Liter, benevens een drijvende brandspuit, die in tijd van nood eveneens door manschappen der vrijwillige brigade bediend wordt.

De Vrijwillige Brandweer gaf in 1910 het voorbeeld, door een motorspuit bij de firma van der Ploeg te bestellen, later gevolgd door een tweede. De gemeentelijke brandweer volgde en schafte ongeveer alle handspuiten af. De motorische waterlevering der gemeente-brandweer en der vrijwillige, bedraagt thans samen 5100 Liters per minuut, een hoeveelheid, die weleens nodig is gebleken voor een zware Zaanse brand.

Bovendien beschikt de gemeentelijke brandweer over de waterleiding, waarvan de druk bij brand opgevoerd wordt.

De beide vrijwillige spuiten staan in een gebouwtje achter de lagere school aan de Westzijde. De machines, die bij ons bezoek juist naar buiten werden gereden, blonken en glommen je tegemoet, dat ‘t een lust was. De kleinste van de twee draagt de lieflijke bijnaam van „het Kind”. Zij wordt door één paard getrokken en levert 300 Liter per minuut onder een druk van 6 atmosferen. Sinds 1913 is ze in dienst. Nummer 2 hoeft een capaciteit van 500 Liter onder 4,5 atmosferen druk, zij wordt door twee paarden getrokken en viert dit jaar haar 10-jarig jubileum.

De samenwerking tussen de beide Zaansche brandweren, zo heeft de gemoedelijke commandant der vrijwilligers ons verteld, laat niets te wenschen over. Er is een gezonde concurrentie om nummer één bij den brand te zijn. Dan ontstaan races, die slechts in het belang van een spoedige blussing kunnen zijn. Bovendien houdt dat de animo erin. Onnodig te zeggen, dat de bespanningsvoertuigen der V. B., zoals de „vrijwilligen” in de wandeling genoemd wordt, meestal het eerst, ter plaatse zijn. Het opperbevel berust echter in handen van den heer Stam, commandant der gemeentelijke brandweer.

Vroeger ging het niet steeds zoo vriendschappelijk toe en bij de komst, der eerste vrijwillige-motorspuit is het gebeurd, dat de gemeentelijke brandweerlui, op de slangen gingen staan. Dergelijke protesten behoren thans echter tot het verleden. Is het materieel en de vaardigheid van het corps boven allen lof verheven. Anders is dat met het alarmsysteem, Dit is nog lichtelijk ouderwets. Breekt ergens een brand uit, dan worden de beide commandanten gewaarschuwd. Deze wekken weer hun brandweerlieden in de buurt, die op hun beurt weer andere kameraden wakker maken. Dan worden de paarden van den stalhouder gehaald en ten slotte rukken beide voertuigen uit. Het behoeft geen betoog, dat hier heel wat tijd mee verloren gaat. Kostbare tijd zelfs, want de eerste minuten bij een brand zijn steeds kostbaar. Alleen bij een grote brand worden de kerkklokken geluid. De commandant der vrijwilligers heeft, zo bleek ons bij het onderhoud, dat we met hem hadden, twee idealen. Het eerste is een beter alarmsysteem, het tweede een autospuit. Hopen we voor hem, dat deze idealen spoedig verwezenlijkt zullen worden, tot meerdere glorie der vrijwilligers-brigade.

DE WEDSTRIJDEN

Een grote mensenmenigte had zich gistermiddag op en om de Burcht achter het stadhuis verzameld ten einde getuige te zijn van de successen, die de Zaandamsche brandweer zou boeken.

Het kolenveld was afgezet door middel van dikke touwen, die de Zaansche jeugd prachtig de gelegenheid gaven er onderdoor te kruipen of er overheen te springen. Terwijl het aantal kijkers nog aanwies, werd in „Het Wapen van Amsterdam” een korte bijeenkomst gehouden, waar de sympathieke commandant der Vrijwillige Brandweer, de heer van Doesburgh, gehuldigd werd en waar de heer G. J. Honig, oudheidkundige, een uiteenzetting gaf van de ontwikkeling van het Zaansche brandbluschwezen.

Tal van brandweren waren vertegenwoordigd. Zo bemerkten we daar onder andere de hoofdbrandmeesters der Amsterdamsche brandweer, R. Boele JR. en M. Brunet de Rochebrune, die beiden zitting hadden in de Jury; de staf der Haarlemsche brandweer, vertegenwoordigd door commandant v. d. Steur en zijn adjudanten; commandant Stam der Leidsche brandweer en vertegenwoordigers uit Den Haag, Rotterdam en tal van andere plaatsen, die te veel zijn om op te noemen.

Om twee uur reden de eerste Zaandamsche spuiten naar het terrein; eerst de beide bespannen motorvoertuigen der V. B., die getooid waren met bloemen en kransen, dan de motorspuitjes der gemeente, die getrokken werden door luide hé, ho! roepende spuitgasten en ten slotte de beide bespannen gemeentelijke spuiten, die onder heftig belgerinkel de aandacht en bewondering der nieuwsgierige kijkers vroegen. Alles werd op een rij geplaatst en toen het muziekkorps der Amsterdamsche brandweer onder leiding van zijn dirigent, den heer Franke, het sintelveld was opgemarcheerd, nam de inspectie een aanvang. Blinkend en schitterend in het zonlicht, staan de spuitjes op een rij. Eerst de bespannen wagens, dan de kleine, parmantige motorspuitjes, die zowaar nog van een grote bel voorzien zijn. Er is heel wat werk aan besteed; nergens ontbreekt een verfje en petroleum en poetskatoen hebben wonderen verricht. Daaromheen dromt een dooréén wriemelende massa in de meest fantastische uniformen. De Amsterdamsche hoofdbrandmeesters met hun gouden helmen, de Rotterdamsche brandmeesters met hun groene linten om den hoed en hun witgroene insignes, de Hagenaars met hun zilveren montuur en ten slotte de Zaandammers met hun… Ja, hoe zal ik dat uitduiden?

Het is een zeer ingewikkelde kwestie en ik geloof niet dat, percentsgewijs het Nederlandsche leger zoveel verscheidenheid biedt. Ik tracht het raadsel op te lossen. Die mensen met die helmen behoren zeker tot de gemeentelijke brandweer; die met de petten tot do vrijwilligers. Maar die kerels met die blauwe jekkers dan? En die met die oliejassen? Ik geef ‘t op.

Maar daar komt eensklaps een brandweerman met een helm èn een blauwen jekker. Hij loopt snel het veld over en sleept achter zich aan zowaar een klein kanon! Ik tracht uit te vinden, wat een brandweerman met een kanon moet doen. Op een drafje komt hij over het terrein aanzetten, met het slingerende en hobbelende kanonnetje achter zich. Opeens komt hij op me af rennen:

 • Hé, saluut!
 • Boujour van der Stad!
 • Van der Stad?
 • Avis, bedoel ik
 • Zo heet ik ook niet.
 • Nou, Duyvisz dan!
 • Je kletst. Weet Je niet meer, wie die vier goals gemaakt heeft, toen we jullie met 5-1 klopten?
 • O, ja, Buys, hoe kon ik het ver…
 • Je bent gek.
 • Er is nog één mogelijkheid, antwoordde ik. En die is, dat je Sabel of Kamphuys heet.
 • Ik heet Amons!

Willy Amons, tweede van links met klein kanon.

Amons! Welke Zaandammer heet nou niet v. d. Stad, Duyvisz, Avis, Sabel of Buys! Ik geloofde hem en vroeg:

 • Waartoe dient dat kanon? Wil het publiek niet achteruit?
 • Het is om het sein van uitmikken te geven en ik ben ermee belast, zei hij, op de zakken van zijn uniform wijzende, die uitpuilden van de losse patronen.
 • Bij welke spuit hoor Je?
 • Bij de motorboot der gemeentereiniging, antwoordde hij trots wijzende op een vaartuig, dat dient om de faeces weg te pompen, doch in tijd van nood als brandspuit kan optreden. — Ben je voor vast op die boot of werk je er alleen mee, als er brand is?
 • Loop naar de maan, zei hij hartgrondig en sukkelde verder met zijn kanon. Later attaqueerde ik hem weer, toen hij met zijn vuurwapen een kudde van twaalf meisjes op den loop deed gaan.
 • Ik begrijp niks van die uniformen.
 • Zal ik je vertellen. Zie je die mensen met die helmen met V. B. erop? Dat zijn leden der vrijwilligerscompany. En die mannen met die helmen met niks er op zijn vrijwilligers der gemeentebrandweer. En zie je die kerels met die oliejassen en die blauwe petten? Dat zijn mensen van de 500 Liter-spuit.
 • En die echte brandweerlui, die er van boven net uitzien als Amsterdammers, maar voor de rest net als postbeambten?
 • Dat zijn vrijwilligers van de 1500 Liter-spuit.

Hij zei het alsof het vanzelf sprak.

De wedstrijden namen hierna een aanvang. Eerst moesten de vijf 300 Liter-motorspuiten haar best doen het eerst door dichtgeplakte hoepels heen te spuiten, die op een stellage bevestigd waren.

Een stoot op den brandhoorn, een schot uit het bewuste kanon en in vollen draf trokken de bemanningen haar spuitjes naar de waterkant. Slangen werden in grote haast uitgelegd, witte linten over de zwarten stoffige sintelgrond; de motoren worden aangezet, dan even een kort maar krachtig tjoek, tjoek, tjoek der machines en spoedig knappert en spettert de eerste waterstraal uit het mondstuk van spuit 6. Van een boogje wordt de waterstraal recht en een paar seconden later scheurt hij het papier van de hoepel stuk, onder gejuich van het publiek. De wind neemt het papier op en doet het naar het publiek buiten het terrein dwarrelen.

Het getuf is thans algemeen; nijdig tikken de motoren en straal na straal komt in actie. Spoedig zijn alle vijf hoepels doorboord. Hetzelfde herhaalt zich een ogenblik later met twee keurige handspuiten, waarvan de bemanning snel de hefboom op on neer beweegt. Achtereenvolgens vragen de 500 Liter en de 1500 Liter bespannen gemeentespuiten de aandacht van het publiek. De Amsterdamse muziek houdt ondertussen het publiek prettig bezig en alles stroomt naar de tent, als kapelmeester Franke een eigen compositie, „de Amsterdamsche brandweermarsch” ten gehore brengt. In dit stuk wisselen schel en claxon elkaar af en werd het stampen der stoomspuitcilinders op bedrieglijke wijze nagebootst. Ja, de Amsterdamse muziek “heeft voor een niet ‘gering gedeelte bijgedragen tot het slagen van dit brandweerfeest. Dan begint tegen een uur of vier de gemeentereinigingsboot te werken.

HET EINDE VAN HET FEEST

Zij zal zowat vijf minuten gewerkt hebben, als eensklaps de kreet Brand! Brand! over het veld weerklinkt. Enkele brandwachten lachen, om, zoals ze denken, die goede mop. Maar hardnekkiger en luider dan tevoren, klinkt ‘t weer: Brand! Brand! Handen strekken zich uit naar de overzijde, naar de horizon, waar een zware rookwolk omhoogstijgt. Langzaam drijft de zwarte kolom op de wind; onderaan wordt de rook ten gevolge van de hitte snel omhooggestuwd. ‘t Is werkelijk brand! Sensationeel, een brand tijdens een brandweerfeest.

Daar komen reeds mannen op de fiets en zij brengen de noodlottige tijding: Zware brand in polder VI!

De commandanten Stam, van Doesburgh en de onderbrandmeesters steken een ogenblik de hoofden bijeen.

Brand! Brand! klinkt het in de verte uit de menigte, die op de Zaanbrug staat.

Er wordt geaarzeld. Onbegrijpelijk. Dan klinkt het doffe belgeluid en het getrappel van paarden. Het is de kleine bespannen gemeentelijke spuit die over de brug dreunt Zij wordt gevolgd door een klein motorspuitje, dat door mannen getrokken wordt. Honderden en nog eens honderden verlaten het terrein, de spuiten achterna. Het is een Exodus naar polder VI.

Ga je mee? schreeuwt m’n Zaandamse vriend mij toe, het touw van de faeces-motorspuit losmakende.

Nooit! roep ik terug.

En in gezelschap van den staf der Haarlemsche brandweer, rennen we dapper achter twee kleine motorspuitjes aan. De bewoners van den dijk staan allen voor hun huizen en kijken met onverholen bewondering naar de mannen, die de spuiten trekken. Ze hebben het touw over den schouder en de brede kaken op elkaar geklemd. Het zweet loopt met straaltjes onder de helmen en petten uit. Hun ogen staren onafgebroken voor zich uit. Onverzettelijk trekken zij hun 300 Literspuitjes door kuilen en over bruggen.

Hé, hó! zo klinkt hun geroep.

En dof rinkelt de bel, die naast de benzinetank als waanzinnig heen en weer zweeft. Vooruit! Op zij! Plaats voor de brandweer! Laat die kerels er toch door! Uit den weg met die fietsen! Ruimte voor de Zaandamse brigade!

Het tempo vermindert niet. De kerels klemmen hun tanden op elkaar. Ratelend botst de kar over een bruggetje en eens zo snel dreunt zij de bocht om en springt bij de spoordijk omhoog. Dan passeert ons de auto der Amsterdamse brandweer. Gracieus glijdt hij over de kronkelige dijk en de zon blinkert fel op de goudgemonteerde helmen der hoofdbrandmeesters. Weer een voertuig, een coupétje op gummibanden met commandant Stam; een ander „bakkie” met den heer Van Doesburgh.

Dan de kleine spuit der Vrijwilligers ‘het Kind’. Een vlug paardje trekt ferm de spuit, die zwaarbeladen is met gehelmde manschappen. De Avissen! De Duyviszen! De Van der Stads! De Kamphuijzen! Ze hebben plezier, roken sigaretten en wuiven met hun helmen. In pijlsnelle vaart gaat het naar de brand, die in hevigheid moet zijn toegenomen, daar de rookpluim zwaarder wordt.

Dan zijn we er, na een ren van een halfuur.

Een ontzaglijke mensenmassa omringt het huis. Een boerenhofstede, kapitaal gebouw met hooiberg en hoge schoorsteen. De motorboot is reeds in actie. Maar er valt niets meer te redden. Alles is weggebrand; slechts een paar muren en de schoorsteen staan nog.

HET ONGELUK

Alles is vertegenwoordigd: de Zaandamse brigades, veel Amsterdamse brandwachten, de Hagenaars, de Rotterdammers en de Haarlemmers. De Amsterdammers willen meehelpen; hun handen jeuken. Eensklaps snerpt een waarschuwende kreet door de lucht: Pas op!

Het is te laat. De schoorsteen is met een zware dreun gevallen. Dan ziet men het puin bewegen; men schiet toe en haalt er twee Amsterdamse brandwachten onderuit. Het zijn Hoevers, de hoofdwacht Prinsengracht, en Van den Berg, de hoofdwacht De Ruyterkade. Eerstgenoemde is ernstig gewond en het bloed vloeit uit enkele zware hoofdwonden. Ondersteund door hoofdbrandmeester Boele loopt hij langzaam naar de Amsterdamse commandantsauto. Ook Van den Berg is er ogenschijnlijk slecht aan toe. Het schijnt bij hem echter meer de schrik te zijn, die zijn invloed doet gelden.

De Cadillac-wagen brengt de beide mannen naar de hoofdstad terug.

Spoedig zijn de resten van de boerderij, waarvan de bewoner Splunter heet, geblust.

Het ongeval heeft de ware feestvreugde, althans voorlopig, weggevaagd. De demonstraties worden niet meer hervat, zodat de Vrijwillige Brandweer haar kunsten niet kan vertonen.

Des avonds worden de prijzen uitgereikt en keerde de vrolijkheid terug.

Een onaangenaam einde van een mooie dag. Enfin, zulke tegenslagen overkomt de brandweer meermalen.

Toen ik later met den trein de boerderij passeerde, gaf het bootje met de vrijwilligers nog dapper water op de puinhopen der boerderij en wemelde het in de polder van gehelmde V. B.’ers.

J.C.E.S.

 

Juliana van Stolbergschool gemeentelijk monument

De Orkaan - vr, 14/06/2019 - 07:00

De Juliana van Stolbergschool aan de Nicolaes Maesstraat 2 in Zaandam wordt een gemeentelijk monument.

Het gebouw uit 1957, ontworpen door gemeentearchitect G.M.G. Bakker, heeft volgens Zaanstad “voldoende cultuurhistorische waarde” om een monument te worden.

De voormalige meisjesschool vormt een ‘ensemble’ met de voormalige school aan de Vlielandstraat 2 (De Bark en Groen van Pinkster) die uit 1953 stamt. Beide gebouwen zijn nu in handen van De Bedrijvige Bij van Gerbrand Klop.

De school is op verzoek van de eigenaar op de monumentenlijst gezet. Voor monumenten is een instandhoudingssubsidie beschikbaar. De gemeente Zaanstad subsidieert 30% van de kosten voor het instandhouden van een monument met een maximum van € 12.000 per jaar.

De scholen zijn volgens de gemeente een voorbeeld van ‘shake-hands architectuur van het modernisme met het traditionalisme’ die kenmerkend was voor de Wederopbouwperiode.

Foto onder: de Juliana van Stolbergschool in aanbouw (1955, Gemeentearchief Zaanstad). De nieuwe meisjesvakschool bij de Hoornselijn werd op woensdag 24 april 1957 geopend door mevrouw A.N. Thomassen-Lind, de vrouw van burgemeester W. Thomassen.

“Namens de leerlingen zullen Elly van den Oever en Bep van Burger aan de directrice mejuffrouw Noteboom geschenken aanbieden.”

Op 25 april 1957 bezocht Koningin Juliana school die school is vernoemd naar Juliana gravin van Stolberg en Wernigerode (1506 – 1580), de moeder van prins Willem van Oranje en daarmee stammoeder van het huis van Oranje.

Onder: de rechtervleugel van de school met het beeldhouwwerk van Paul Koning rechts.

Zon en schaduw in Krommenie (animatie Eilanden van Hain)

De Orkaan - do, 13/06/2019 - 16:02

De vrede leek bijna getekend in Krommenie na het aanbod van Zaanstad om naar ‘alternatieve oplossingen‘ te zoeken om aan de klachten van de omwonenden tegemoet te komen.

Maar de bewoners zijn niet gerust op de uitkomst. Om hun grieven kracht bij te zetten heeft een van de omwonenden een animatie gemaakt waar te zien is hoe de bestaande huizen aan de Militaireweg last hebben van de nieuwbouw.

Dat de nieuwbouw te dicht op de bestaande bebouwing staat, is één van de klachten van de omwonenden. Andere klachten betreffen de ontsluiting en de autobrug over de Kerksloot.

De animatie laat de impact zien van het appartementencomplex – de Kwadrant-woningen – dat ontwikkelaar AM heeft geprojecteerd aan de rand van het plan. Delen van de Militaireweg zouden van oktober tot maart vrijwel doorlopend in de schaduw komen te liggen.

Het gebouw is weliswaar een stukje naar achter geschoven na klachten maar dat biedt te weinig soelaas. Bewoners zagen het gebouw liever veel verder opschuiven (of op een andere plek in het plan).

De bewonerscommissie vreest dat uiteindelijk de belangen van AM zullen prevaleren. Terwijl de aanbesteding voor AM gekozen is omdat die oog zou hebben voor belangen van bestaande bewoners. Maar die lijken geen vertrouwen in de ontwikkelaar te hebben.

De animatie is gemaakt op basis van de plannen van AM, met behulp van open source software zoals Google Earth.

Hier het Orkaan-dossier over Provily Slibkuil.

Laatste drie jaar: 335 keer huur opgezegd na woonfraude

De Orkaan - do, 13/06/2019 - 11:40

In Zaanstad is in de laatste drie jaar (2016, 2017 en 2018) bij 335 huurders van sociale huurwoningen het contract beëindigd na huurfraude.

Dat maakte wethouder Songül Mutluer bekend na vragen van DZ over illegale onderhuur.

Hoeveel woningen Illegaal worden onderverhuurd weet de gemeente niet. Dat kan bijvoorbeeld ook gaan om particulier verhuurde woningen. Bovendien wordt niet alle woonfraude opgespoord.

Zaanstad heeft alleen cijfers over 2016, 2017 en 2018. Gegevens van de jaren ervoor zijn niet bekend. In 2016 ging het om 74 woningen waarbij het huurcontract wegens fraude werd beëindigd, in 2017 om 141 en in 2018 om 120.

Op de totale voorraad sociale huurwoningen is 335 maar een klein percentage. Van de 68.402 woningen in Zaanstad (stand begin 2019) worden er 25.972 verhuurd door wooncorporaties. Die 335 zijn 1,3 procent van die voorraad.

Maar Zaanstad schreef in haar antwoord ook dat het aanbod van sociale huurwoningen in 2018 in Zaanstad 1417 was. In dat jaar werden dus 120 contracten opgezegd wat betekent dat ruim 8 procent aangeboden werd omdat de vorige huurder gefraudeerd had.

Dat cijfer wijst erop dat aanpak van fraude en illegale huur wel degelijk een grote invloed kan hebben op het aantal aangeboden sociale huurwoningen in Zaanstad.

De gemeente is het project Aanpak woonfraude in Poelenburg en Peldersveld gestart, de Brandaris (foto) krijgt speciale aandacht. Zaanstad heeft twee fulltime BRP-toezichthouders (Basisregistratie Personen) voor adresfraude en één op projectmatige basis in dienst.

Kijk onder de rok van Beatrix! (filmpjes vanaf de bouwplaats)

De Orkaan - do, 13/06/2019 - 08:13

Eens maar nooit meer! Wij kregen gisteren de kans, maar zaterdag ben jij – ja, jij! – aan de beurt.

Dan stelt aannemer Heijmans, de vernieuwer van de Wilhelminasluis (en bruggen), de bouwplaats voor je open.

Dat ‘eens maar nooit meer’ slaat niet op nooit meer willen maar, doordat het werk in rap tempo vordert, is het een kwestie van nooit meer kunnen. Volgend jaar is alles compleet anders. Na het filmpje tikken we verder.

De meer dan honderdvijftien jaar oude sluis, en de bruggen (die zijn iets jonger), worden ingrijpend aangepakt. Tijdens een rondleiding op, over en onder de bouwplaats krijg je een idee van de complexe klus die niet zonder slag of stoot geklaard wordt. Je mag daarbij ook in de kelder onder de Wilhelminabrug of onder de Beatrixbrug kijken.

Inschrijven kan op 15 juni (de dag zelf) in het informatiecentrum aan de Burcht: Zuiddijk 39, Zaandam. Bezoektijden: 10:00 – 16:00 uur.

Wie was Toni?

De Orkaan - do, 13/06/2019 - 08:00

Antonio. Jan Nijkamp maakte de foto onder het viaduct bij de skatebaan in Koog aan de Zaan. Het hangt er al minstens een week.

Maar wie was Toni?

De jaren 1969 – 2019 plus Toni of ‘Antonio’ levert op Google niks op. Toni was waarschijnlijk Spaans of heeft een Spaanse geschiedenis aan de kleuren van de vlag te zien waarop zijn naam staat. Maar met een Nederlandse tintje: “Namens je vrienden.” staat helemaal onderaan.

En hij is overleden, niet alleen aan de twee jaartallen te zien maar ook aan het aureool boven zijn hoofd en het opschrift D.E.P. Dat staat voor Descanse En Paz, de Spaanse vertaling van R.I.P. (Requiescat In Pace): Rust in Vrede.

Descanse En Paz staat ook rechts, boven “Descansar en el Paraiso” (Rust in het Paradijs).

Onder staat “Adiós, que los dioses te acompañen”: “Vaarwel, mogen de goden je vergezellen.”

UPDATE: na het verschijnen van dit bericht kregen we meer informatie: Antonio werkte bij Gerkens in Wormer. Hij is enige tijd geleden totaal onverwacht overleden. Het eerbetoon zou er dan ook al enkele maanden hangen.

Klik op foto voor een vergroting.

Pasta a la mandoline bij Sagrestano

De Orkaan - do, 13/06/2019 - 07:19

Bene Italiaans eten met il più bello Italiaanse muziek. Pasta a la Mandoline! Met mandoline dus. Italiaanser dan dat kan bijna niet. Aan de Zaan.

Wees erbij, aanstaande vrijdag, 14 juni, als Due Giovanni optreedt in Sagrestano en de koks zichzelf overtreffen.

Due Giovanni staat voor “twee keer Hans” en dat staat weer voor Hans van Gelderen (ooit Westzaner) op gitaar en Hans Wesseling (Zaandam) op mandoline.

Sagrestano is te vinden aan de Westzijde 82 in Zaandam, naast de Vermaning. Meer informatie over het restaurant en reserveren via de website van Sagrestano.

Drie jaar geleden schreven we ook al eens over het duo, dat zich toen Troubadeux noemde.

(Dat van die Pasta a la Mandoline hebben we zelf verzonnen, we weten niet wat er op het menu staat, maar dat het pico bello wordt, is ons verzekerd).

Pagina's