Nieuwsverzamelaar

a1 13187 rit 136568 koog aan de zaan molenwerfwr maatschap huisartsen westzijderveld

P2000 - Koog aan de Zaan - do, 06/12/2018 - 08:31
Ambulance met spoed naar Molenwerf in Koog Aan De Zaan

a2 13191 rit 133031 koog aan de zaan de locomotiefmp kiosk

P2000 - Koog aan de Zaan - wo, 28/11/2018 - 07:48
Ambulance met gepaste spoed naar De Locomotief in Koog Aan De Zaan

a2 dia: ja 13190 rit 131547 koog aan de zaan wezelstraatlz kfc sportpark

P2000 - Koog aan de Zaan - za, 24/11/2018 - 10:41
Ambulance met gepaste spoed naar Wezelstraat in Koog Aan De Zaan

a2 dia: ja 13164 rit 130282 koog aan de zaan molenwerfwr dekamarkt

P2000 - Koog aan de Zaan - wo, 21/11/2018 - 12:56
Ambulance met gepaste spoed naar Molenwerf in Koog Aan De Zaan

Daar is-ie weer! (het niet weg te krijgen Hogendijk-paaltje)

De Orkaan - wo, 21/11/2018 - 10:28

Het Hogendijk-paaltje is terug. Aanvankelijk tijdelijk weg omdat de Czarinastraat was afgesloten waardoor de Hogendijk open moest blijven.

25 oktober oktober was het paaltje terug en na een paar uur weer weg. Dat herhaalde zich op 27 oktober: paaltje erin, paaltje eruit. En nu is de paal voor de derde keer terug.

Gisteravond stond de kleine rood-witte rakker weer stoer het verkeer tegen te houden. Helaas was de Czarinastraat nog steeds niet open: vastlopend verkeer.

Martijn Hendriks maakte de foto en kon melden dat het paaltje en vanmorgen nog steeds stond.

Naschoolse opvang bij ‘et Buut’ naar Babino of Freekids

De Orkaan - wo, 21/11/2018 - 08:30

Eind juli 2019 eindigt de naschoolse opvang door ‘et Nabuut’ bij basisschool ‘et Buut’ in Zaandam.

De naschoolse opvang wordt overgenomen door Babino of Freekids, de vaste partners van ZaanPrimair, personeel gaat mee naar de nieuwe aanbieders.

Ouders werden door het besluit overvallen maar de directie van ‘et Buut’ zegt voor de zomer het besluit al gedeeld te hebben met de Medezeggenschapsraad en het personeel van ‘et Nabuut’ na de zomer op de hoogte te hebben gesteld.

Vandaag, woensdag 21 november, zijn ouders en verzorgers uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

De samenwerking met Et Nabuut was een ‘uitzondering’ volgens ZaanPrimair, “omdat de school al jarenlang samenwerkte met stichting ‘et Nabuut’. De opvang zou tot en met 2020 doorlopen.

Door strengere wet- en regelgeving voor opvangorganisaties en een wijziging van de ‘brede schoolregeling van de gemeente Zaanstad’ wordt eerder afscheid genomen van et Nabuut:

“Voor et Nabuut betekent dit dat het huidige organisatie- een aanbodmodel praktisch niet voortgezet kan worden. Het gevolg is dit schooljaar merkbaar: het aanbod aan naschoolse activiteiten is flink ingekrompen. Het bestuur van et Nabuut heeft voor dit schooljaar een flink deel van haar financiële reserve ingezet om nog een zo goed mogelijk aanbod te bieden. Dat kan in het volgende schooljaar echter niet meer zo voortgezet worden.”

Het bestuur van et Nabuut schrijft “dat het niet langer mogelijk is om de slagkracht en flexibiliteit te blijven leveren die zij jarenlang heeft kunnen leveren. Voorzitter Eric Hoorn: “het voortbestaan van de Stichting wordt vrijwel onmogelijk gemaakt”.

Zaan Primair en et Nabuut hebben afgesproken dat het vertrek van voorzitter Eric Hoorn, oud-directeur van et Buut, het moment is voor een overname door of Babino of Freekids.

Politie geeft parkeerplaatsen op…

De Orkaan - wo, 21/11/2018 - 08:00

Voor het politiebureau aan de Nicolaasstraat in Zaandam zijn nog zes parkeerplekken voor de politie ondanks dat het bureau niet meer in gebruik is. Voor het Zaantheater zijn maar twee invalidenplekken.

Harry van der Laan van de POV vroeg aan verkeerswethouder Gerard Slegers of dat niet anders kon. Het resulteerde in één van de kortste debatten in de raad van Zaanstad: “Ja, gaan we doen, twee politieplekken komen beschikbaar voor gehandicapten.”

Er moest alleen nog een een verkeersbesluit gemaakt worden en een bordje worden geschilderd.

De Orkaan fietste langs en gaat periodiek checken hoe snel (of langzaam) de Zaanse ambtelijke molens draaien in dit geval.

Boven de twee plekken vlakbij de ingang van het Zaantheater (waarvan wij denken dat ze omgezet worden naar invalidenplekken), onder de vier overblijvende plekken voor de politie (het bureau is voor het publiek gesloten maar af en toe zit daar toch kennelijk een agent iets te doen waarbij het natuurlijk handig is dat je voor de deur kan parkeren).

Voor de derde keer DoorHetLint…

De Orkaan - wo, 21/11/2018 - 07:30

Salzburg heeft Festspiele en Terschelling heeft Oerol… maar Wormer heeft het DoorHetLint.

De derde editie van het tweejaarlijkse festival wordt op vrijdag 5 juli en zaterdag 6 juli 2019 in het lintdorp (snapt u ‘m?) en in de Engewormer gevierd.

Tijdens het theaterfestival wordt op diverse locaties in het dorp gespeeld. Het theaterhart ligt bij café Groos. De voorstellingen zijn in Theater De Kaasfabriek, op het IJsbaanterrein en in twee schuren langs de Engewormerringdijk. In totaal zijn negen locaties beschikbaar voor theatermakers.

De organisatie roept theatermakers en muzikanten op om hun ideeën voor een voorstelling of spektakel in te sturen. Wil jij een gevarieerd publiek vermaken met creativiteit die geïnspireerd is op het dorp, de weilanden, de geschiedenis, het lint en de verhalen daarover die deze aspecten met elkaar verbindt? Stuur dan je ideeën vóór 15 januari 2019 in via het inschrijfformulier op de website www.doorhetlintfestival.nl.

Foto van het slot-event in 2017. Hieronder nog maar een keer, klikken voor een grotere versie.

50woordenfoto: Scoutingart (schuttingkunst?)

De Orkaan - wo, 21/11/2018 - 07:00

Scoutingart

Van Zaandijk naar Wormer op on de fiets via de Kalverringdijk. Deze kunstwerken hingen aan het hekwerk van Scouting Elfregi Zaanstreek. Tegenover de aankomstplaats van pakjesboot 12. Zou Sint het gezien hebben? Ik ben afgestapt en heb de kunstwerken bewonderd. Met liefde geschilderd. Ik hoop dat Sint de kinderen van Scouting vind.

Foto gemaakt door Petra Hoogkamer, aan de Kalverringdijk dus. De foto van hieronder is van een tweede kunstwerk.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je onze eerdere 50woordenfoto’s.

a1 13119 rit 130103 koog aan de zaan de locomotiefmp ns station koog aan de zaan

P2000 - Koog aan de Zaan - wo, 21/11/2018 - 01:24
Ambulance met spoed naar De Locomotief in Koog Aan De Zaan

a2 13164 rit 129948 koog aan de zaan molenwerfwr maatschap huisartsen westzijderveld

P2000 - Koog aan de Zaan - di, 20/11/2018 - 16:19
Ambulance met gepaste spoed naar Molenwerf in Koog Aan De Zaan

Minister Dekker: Zaanbajes is ‘moderne, goed beveiligde inrichting’

De Orkaan - di, 20/11/2018 - 13:44

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gaat proberen om het smokkelen van drugs en telefoons in de Justitieel Centrum Zaanstad (Zaanbajes) met ‘innovatieve’ maatregelen tegen te gaan.

Maar het is dweilen met de kraan open: “gedetineerden verzinnen steeds nieuwe manieren om contrabande naar binnen te smokkelen.”

De minister schrijft dit op vragen van het Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) naar aanleiding van de naar buiten gebrachte filmbeelden van drugsfeesten in de Zaanbajes van begin oktober. Zij vroeg om maatregelen zoals het hinderen van telefoonverkeer, het opnieuw openen “van goed functionerende justitiële inrichtingen te Almere en Zwaag” en vroeg het beleid om gedetineerden in meerpersoonscellen te plaatsen te heroverwegen.

Dekker wil van dat alles niks weten, telefoonverkeer blijft mogelijk en meerpersoonscellen blijven in gebruik:

“Ik zie geen reden om naar aanleiding van dit incident mijn eerder genomen besluit omtrent de sluiting van vier locaties terug te draaien of te temporiseren. Alle penitentiaire inrichtingen hebben een goed en gedegen detentieklimaat.

Volgens Dekker zijn

“zeven gedetineerden die betrokken waren bij de gepubliceerde video’s geïdentificeerd en in de isoleercel geplaatst. Op betreffende afdelingen zijn grondige spitacties uitgevoerd. Daarbij zijn onder andere ook speurhonden ingezet, die in staat zijn drugs en telefoons op te sporen. In de afgelopen periode is de hele inrichting op deze wijze doorzocht.”

Willen Zaanse kinderen een roetveegpiet of Zwarte Piet juist houden?

De Orkaan - di, 20/11/2018 - 13:15

Anne Martien van der Does is op 7 november plots ‘trending’: “Kinderen Zaanstad willen roetveegpiet’ kopten alle media elkaar na. De kinderombudsman (v) had onderzoek gedaan en concludeerde dat Zaanse ‘kinderen’ roetveegpieten best okay vinden.

Maar wie het verslag van de kinderombudsman leest, kan ook tot een andere conclusie komen: “Zaanse kinderen willen Zwarte Piet houden”. De ombudsman zegt nu verkeerd geciteerd te zijn door het ANP.

Ondanks dat het bericht – althans de kop – niet klopte, heeft ze niet bij het ANP of media die het overnamen geklaagd over de onjuiste weergave. Ook is geen contact geweest met Zaanstad over de foutieve weergave.

De timing was perfect. Ze maakte het bekend vlak voor de grote Sinterklaasdialoog die Zaanstad organiseerde. De toon was gezet; als de kinderen het prima vonden, waar maakten die volwassenen zich dan zo druk over?

In een reactie zegt ze nu tegen De Orkaan: “onze boodschap was dat de kinderen een Zwarte Piet wilden die paste in het verhaal van Sinterklaas waarbij pieten door de schoorsteen komen waardoor ze roet op hun gezicht krijgen.” Een soortgelijk citaat staat ook de mediaberichten over de bijeenkomst. Bij NH Nieuws (ANP-bericht):

“De kleur van de pieten koppelen zij volgens de Kinderombudsman vooral aan het verhaal over Sint. ‘En daarin komt Zwarte Piet door de schoorsteen binnen, dus is er een voorkeur voor roetveegpieten.’

Dat laatste citaat klopt wel volgens haar, wat de kop “Kinderombudsman Zaanstad: ‘Zaanse kinderen willen roetveegpiet'” niet zo erg vreemd maakt.

‘geen moeite met Zwarte Piet’

Volkskrant-verslaggever Peter Giesen schrijft over de bijeenkomst:

“Kinderen hebben geen moeite met de roetveegpieten, zegt Anne-Martien van der Does, Kinderombudsman van Zaanstad, na een enquête onder tweehonderd kinderen.”

Giesen zegt later tegen De Orkaan dat Van der Does inderdaad duidelijk maakte dat de belangrijkste boodschap was dat kinderen geen moeite met de roetveegpiet hadden. Hem was trouwens wel opgevallen dat in een filmpje dat tijdens de debatavond werd vertoond kinderen van groep 8 zeiden dat ze het liefst alles bij het oude wilden laten, zo schreef hij in z’n verslag.

DENK-raadslid Sebnem Pancar die ook bij de bijeenkomst was, kan zich niet herinneren dat Van der Does gezegd zou hebben dat Zaanse kinderen een ‘voorkeur’ voor een roetveegpiet hadden maar wel dat ze er ‘geen moeite’ mee hadden.

De ombudsman had 200 kinderen ‘ondervraagd’ met de Zaanse kinderombudsman Doby van den Eijkhof, die de meeste gesprekken voerde. In een brief aan de raad werd uit een aanzienlijk kleiner vaatje getapt, geen onderzoek (of ‘enquete’) maar ‘gesprekken’ met ‘bijna 200 kinderen’, en “het is niet onze bedoeling geweest om een officieel kwantitatief of kwalitatief onderzoek uit te voeren.”

Tegen De Orkaan zegt ze als reactie:

“Het was geen onderzoek. Ik was gevraagd om op een dialoogavond de stem van Zaanse kinderen te laten horen. Ik meende dat niet te kunnen doen zonder dat we Zaanse kinderen hadden gesproken. Het waren dus gesprekken, geen onderzoek. In verband met de ophef die daarover ontstond hebben we de notities die we tijdens die gesprekken maakten alsnog uitgewerkt. Iedereen kan die nu lezen en desgewenst eigen conclusies daaruit trekken.”

200 kinderen?

Het verslag lijkt mosterd na de maaltijd. De publiciteit rond het ‘onderzoek’ heeft al volop gewoed. Maar wie het verslag leest, bekruipt een onbehaaglijk gevoel: ‘Kinderen Zaanstad willen roetveegpiet’? (of “een voorkeur voor roetveegpieten”?). Staat dat er wel in? En hoezo 200 ‘kinderen’?

Om met dat laatste te beginnen. Ze sprak met 191 ‘jongeren’, maar daarvan waren er 10 tussen de 17 en de 25 en nog eens 10 tussen de 13 en 15 (de leerlingenraad in Krommenie). Pubers en jongeren dus, de 171 overblijvende gesprekspartners waren basisschoolleerlingen. In één klas (groep 5) is niet over Zwarte Piet gesproken volgens het verslag. Met de kinderen is niet individueel maar in de klas gesproken.

De conclusies zijn dus niet gebaseerd op gesprekken met 200 kinderen, maar gaan over minder dan 150 kinderen die aan de groepsgesprekken deelnamen. Het waren gesprekken op zes scholen, één in Zaandam, twee in Assendelft, twee in Krommenie en één in Wormerveer. Voorzichtig uitgedrukt: een vreemde verdeling.

Maar wat zeggen de leerlingen?

In Zaandam (groep 8):

“Op de vraag hoe de leerlingen een Piet het liefst zien, geven de meesten aan dat het geen Kleuren Piet of ander type dan een Zwarte Piet moet zijn.”

In Assendelft (groep 7):

“De meningen over hoe Pieten eruit moeten zien, zijn in de klas verdeeld. De ene leerling wil een zwarte Piet, waarbij de andere een roze Piet cool vindt. Weer een andere leerling vindt de Kleuren Pieten niks en de ander wil een Roetveeg Piet.”

Assendelft (groep 8):

“De leerlingen vinden in het algemeen dat Zwarte Piet kan blijven, maar vinden Roetveeg Piet ook leuk.”

Krommenie (groep 8, in groep 5 is niet over Zwarte Piet gesproken):

“In het algemeen vinden de leerlingen dat Piet donker moet blijven.”

Wormerveer (groep 8):

“Zwarte Piet moet gewoon zwart blijven en vooral leuk zijn voor de kinderen”.

Onderzoek?

Het onderzoek valt niet alleen op vanwege het gerommel met de cijfers, de definitie van ‘kinderen’ en de vreemde verdeling van scholen. Het belangrijkste is dat op grond van het verslag de conclusie “Zaanse kinderen willen Zwarte Piet houden” veel logischer zou zijn geweest.

Foto boven Friso Kooijman (roetveegpiet Gerard Ram tijdens intocht in Zaandijk), onder (Ad van den Berg) jeugdige aanhangers van Zwarte Piet.

Zaanstad: Dam (nog) niet afgesloten voor fietsers

De Orkaan - di, 20/11/2018 - 09:22

Volgens de gemeente Zaanstad is het besluit om de hele Dam en een stuk van de Damstraat ‘s avonds en ‘s nachts voor fietsers en bromfietsers af te sluiten “te vroeg gepubliceerd”.

Het besluit van 18 oktober stond op 14 november in de Staatscourant, maar Zaanstad heeft een verzoek ingediend om het besluit in te trekken.

Zaanstad gaat over de mogelijke afsluiting nog praten met horecaondernemers, de Fietsersbond en Connexxion. Dat laatste is vreemd omdat er in de toelichting staat dat het stuk Damstraat – Wilhelminastraat tussen 22:00 en 6:00 niet gebruikt wordt door lijnbussen.

De Fietsersbond was ook verrast toen ze het bericht over het besluit op De Orkaan lazen. Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond: “weer een stuk openbare weg waar niet gefietst mag worden.” Ook zij nam contact met de gemeente op en kreeg te horen dat het besluit ten onrechte gepubliceerd was en dat het om “overlast brommers en scooters” zou gaan.

De reden die Zaanstad gaf was dat “tijdens de avonduren veel bezoekers van horecagelegenheden op straat zijn en dit aanrijdingen en bijna aanrijdingen (conflicten) met bestuurders van bromfietsen, snorfietsen en fietsen oplevert.” Daarom zou het verbod dus ook voor fietsers gaan gelden.

Wijkmanager Erik van Druenen suggereert in een reactie op Facebook ook dat fietsers uitgezonderd worden:

“En het gaat om een verbod voor bromfietsen niet de fietsen. Met name de bromfietskoeriers zorgen volgens de politie in het weekend voor overlast. En de politie heeft verzocht om deze maatregel om hier tegen op te kunnen treden.”

In het besluit is die uitzondering niet te vinden, volgens Van Druenen komt er een onderbord bij: “Alleen staat er helaas niet in het besluit welk onderbord. Maar dat vertel ik er nu dus bij.”

Ook meldt Van Druenen dat het niet om de Dam zou gaan (die was al verboden) maar om de Damstraat. Dat is onjuist, het stuk waar het verbod gaat gelden, heet Dam (zie foto boven) net als het plein rond het beeld van Czaar Peter waar je al langer niet fietsen en brommen mag (maar waar iedereen het toch doet).

Vandaag jarig: Kooger Football Club (KFC)

De Orkaan - di, 20/11/2018 - 07:30

Opgericht op 20 november 1910, dus vandaag 108 jaar oud. Wij gaan er vanuit dat burgemeester Hamming en sportwethouder Slegers vandaag (of morgen) de jubilaris feliciteren met het bereiken van deze eerbiedwaardige leeftijd.

Wellicht heeft de club een beetje gesmokkeld, Zaanwiki meldt 1911 en bij het Gemeentearchief is te vinden dat “de buurtclubjes S.D.O. en E.D.O. zich verenigden onder de naam E.D.O., wat later wordt omgedoopt tot K.F.C.”

Later dus? 1911? Wie daar over valt is een kniesoor. Wij houden het op 1910. En zelfs als het 1911 was, is KFC de oudste Zaanse club die nu nog onder de eigen naam bestaat. Zaanlandia is net even jonger, en ZVV, ZFC en WFC bestaan niet meer als zelfstandige verenigingen, door fusies zijn ze opgegaan in FC Zaandam en Fortuna.

Hieronder de geschiedenis zoals op het gemeentearchief is te vinden, bij de foto met onder andere A. Hagenaar, R. Schaap, J. Walburg, Rimis Mol, L. de Beyer, D. v.d. Knoop, G. Stad, Jb. Koppen, W. van Calcar. Fr. Polentje en C. Stadt.:

“Men speelde in een blauwe werkkiel met een rode bef. K.F.C. kende zijn glorie tijd in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De ploeg speelde in die periode steeds in de eerste klasse. In het seizoen 1933-’34 wist K.F.C. zijn eerste klasse te winnen en mocht de ploeg meedoen aan de kampioenscompetitie. Pas in de laatste wedstrijd van het seizoen moest de ploeg het hoofd buigen voor Ajax. Een seizoen later bereikte K.F.C. de finale van de beker, maar verloor van Roermond.

K.F.C. trad in 1955 toe tot het betaalde voetbal. De ploeg werd ingedeeld in de Tweede Divisie. Hoewel de ploeg in 1956 zeer dicht bij promotie was, bleek het betaalde avontuur uiteindelijk toch geen succes. K.F.C. keerde in 1964 terug naar de amateurs. De licentie voor betaald voetbal werd overgenomen door FC Zaanstreek, dat in 1967 met Alkmaar ’54 fuseerde tot AZ ’67.

Bekende oud-spelers: Hans van Doorneveld, Cees Groot, Martin Koeman, Piet Kruiver, Cees Molenaar, Klaas Molenaar, Miranda Noom, Yannick de Wit en Michiel Hemmen.”

Over burgemeestersbezoek aan KFC (en de verschillen tussen de Zaanstreek en Brabant) vertelde oud-burgemeester Ruud Vreeman ooit het volgende:

“Toen ik bij KFC langs de lijn stond werd me meteen door andere omstanders gevraagd: ‘u heeft toch wel betaald burgemeester?’. Toen ik later in Tilburg burgemeester werd en daar een wedstrijd bezocht werd me gevraagd: ‘u heeft toch niet betaald!”

Op de site van KFC staan wel zes jarige spelers, maar de club is zichzelf vergeten!

In memoriam: Kaaijk, een ster

De Orkaan - di, 20/11/2018 - 07:01

Afgelopen donderdag, 15 november, is Jan Willem Kaaijk (51) overleden in de hospice in Krommenie. Hij zei dat hij de zon in zijn zak had. Dat klopt, maar hij droeg ook een tijdbom in zijn hoofd.

Vanuit De Orkaan voelen we de drang om aandacht aan hem te besteden, terwijl veel mensen misschien nog nooit van hem hebben gehoord.

Het kan heel goed kloppen dat je zijn naam niet kent, want Jan Willem Kaaijk was een man die zichzelf niet op de voorgrond drong. En toch denken wij dat veel mensen hem kennen. Bijvoorbeeld door de Vogelopvang in Krommenie, of van de kerstster in Zaandam, of van het mooie toegangshek tot het Volkspark, van het staal rond het sluiswachtershuisje, of gewoon als iemand die een leeg blikje opraapt van de straat, en het in de vuilnisbak gooit.

De eerste keer dat wij Jan Willem zagen – daar zijn we eerlijk in – zetten we hem weg als ‘glad’. Puur gebaseerd op zijn voorkomen: hij was op een stoere manier knap. Daar kwamen we van terug toen hij zijn tanden zette in De Vogelopvang. Dat stoere en knappe bleef, maar ‘glad’ was nooit zo misplaatst.

Voor De Orkaan was hij tipgever met een oog voor nieuws. De ijsvogel kwam landelijk bovendrijven via hem, we hadden de wereldprimeur van het logo van Ahold/Delhaize, maar ook in drijvende zonnepanelen en pollers herkende hij het verhaal.

Kaaijk Metaalbewerking, staat op nummer 4 in onze ‘oudste bedrijven lijst’. Jan Willem was betrouwbaar en nooit zomaar afwezig. Zijn medewerkers waren dus verbaasd toen hij in december 2016 de reparatie van het scharnierpunt van de kerstster bovenop de Saentoren aan hen had overgelaten. Dit was a-typisch omdat die ster hem aan het hart ging.

Het bleek helemaal mis te zijn. Hij had er zijn best voor moeten doen de waarheid boven tafel te krijgen omdat hij nooit bij de dokter kwam. Het dossier was flinterdun, en als bevlogen ondernemer waren klachten die niet lijken te kloppen, waarschijnlijk stress-gerelateerd.

In januari 2017 nam Jan Willem ineens een dagje vrij. Zijn zus werkt in het OLVG. Zij wist dat hij nooit zomaar hulp zou vragen. Jan Willem geeft juist hulp. Ze regelde een scan en binnen een halfuur wisten ze dat het fout zat. Er bleek een tumor in zijn hoofd te zitten van het soort dat niet schoon weg te krijgen is. Jan Willem onderging een operatie, in de wetenschap dat het ding in zijn hoofd uitschieters had.

We maken een sprong naar het nu.

Ook in de tijd die tussen toen en zijn overlijden lag, koesterde hij de waarde van de vrijheid om bezig te zijn op alle gebieden, als sociaal mens en als ondernemer. De grens was minimaal, maar zijn gezin was alles.

Jan Willem heeft ervoor gezorgd dat hij de wereld mooier achterliet dan hoe hij haar aantrof. Maar wat hadden we graag veel langer van hem willen genieten.

__________________________

Donderdagavond van 19:00 uur tot 20:30 uur is er in de smederij op het Krimp 13 in Zaandam, gelegenheid om afscheid te nemen en te condoleren.

Op vrijdag 23 november om 11:30 uur wordt Jan Willem herdacht in Het Theater van Taets aan de Hemkade 16 in Zaandam. Hij zal in besloten kring worden begraven.

Jan Willem tijdens zijn afscheid van De Vogelopvang in mei 2016. De foto werd gemaakt door Rein Wasscher.

 

Anneke van Dok: droom op drift

De Orkaan - di, 20/11/2018 - 06:45

Tijdens het gekibbel over de Brexit denk ik terug aan de stedenbanden, die de vrede en de Europese eenheid moesten bevorderen. Zaanstad, dat overigens ook nog aaneen moest worden gesmeed, had banden met de voorsteden van Parijs, Brussel, Berlijn, en Londen.

De vriendschap bestond uit sportuitwisselingen, persoonlijke logeerpartijen en diepzinnige gesprekken in ons beste schoolfrans,- Engels en -Duits.

Door Anneke van Dok

Sommige Eurofanaten leerden zelfs Esperanto, zodat er in één gemeenschappelijke taal kon worden gecommuniceerd. Mijn moeder sprak die wereldtaal met een beetje fantasie, zoals een Hollander het Duits fabuleert. Maar de bedoelingen waren goed en de misverstanden komisch. Zo had de Zaanse delegatie wat moeite de auto terug te vinden, die ze in Brussel bij een café met de naam Stella Artois had geparkeerd.

Ik herinner me ook nog een sportieve ontmoeting tussen Zaanse en Londense zeilers. Er waren wat taalprobleempjes, dat is waar. ‘Are you crew?’ vroeg men aan een Zaanse zeiler, die vlotweg antwoordde: ‘No I am a focking mate.’ Na een paar pinten en veel zeilerslatijn zat iedereen weer op één lijn, hoewel de legendarische, Engelse gastvrijheid wat tegenviel. De Zaanse gasten werden met brits en deken ondergebracht in een loods en van culinaire verwennering kon ook niet worden gesproken.

Veel later, toen de grenzen voor goederen- en personenverkeer open gingen, profiteerde iedereen echt van de vriendschap. Alleen de Britten deden niet mee aan Schengen, behielden hun geliefde pond en shilling en riepen gierig dat ze hun money back wilden. Niet lang daarna reisden Lubbers en Kok ook naar Brussel om een paar miljard terug te halen. En nu blijkt, dat de vriendschap tussen Zaanstad en Hammersmith nergens toe heeft geleid. Engeland drijft van ons weg als een van zijn anker losgeraakt schip. Eeuwenlang bestond er een haat-liefdeverhouding met onze overzeese buurman. Vochten we samen (handels)oorlogen en zeeslagen uit, maar sloten even zoveel keren vrede. Na een kort huwelijk is de scheiding alweer aanstaande.

Stel dat de stedenbanden in stand waren gebleven, iedereen dezelfde taal sprak en we elkaars lekkernijen waardeerde. Wij Hollanders aan de haggis, de Fransen aan de Bratwurst, de Duitsers aan de Pernod en de Engelsen aan de snert. Waren we dan bij elkaar gebleven?

Europa heeft ons veel zegeningen gebracht, maar weinig Europeanen weten ze te benoemen. Wat verloren gaat zullen we pas merken als het te laat is: voor Engeland, voor de Europese consumenten en voor alle idealisten die zo enthousiast meededen aan de jumelages.

Foto: burgemeester Laan (1975) tijdens een internationale ‘jumelage’ bijeenkomst.

50woordenfoto: Koeien eerste rang bij Knollendam

De Orkaan - ma, 19/11/2018 - 15:16

Koeien eerste rang bij Knollendam

Sportcomplex ‘Aan de dijk’ van omnivereniging Knollendam is al sinds de oprichting in 1932 fraai gelegen. Midden in het dorp, tussen de Zaan en natuurgebied Wormer- en Jisperveld. Bij de dorpsclub staan koeien derhalve altijd eerste rang. Die kunnen – vrijwel dagelijks – kiezen uit voetbal, tennis en jeu de boule.

Bijdrage van Bart van der Laan van VV Knollendam, foto van maandagmorgen 19 november 2018.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je onze eerdere 50woordenfoto’s.

 

Nieuwe ‘tijdelijke’ noodtrap station Zaandam

De Orkaan - ma, 19/11/2018 - 08:20

Het ziet er naar uit dat treinreizigers die dagelijks station Zaandam via de ‘tijdelijke’ noodtrap bij het beoogde Cultuurcluster-terrein het station betreden hun vertrouwde 46 dagelijkse treden (2 x per dag) moeten gaan missen.

In verband met de aanleg van de spooroverbouwing en het nieuwe fietspad lijkt het erop dat er een nieuwe noodvoorziening aangelegd wordt vlak bij de spoorbaan.

Het ‘tijdelijke’ van de huidige trap was maar relatief, hij staat er al jaren, sinds de traverse langs het ‘oude’ Inntel werd afgebroken.

Hieronder nogmaals de werkzaamheden. De foto’s zijn genomen vanaf de ‘oude’ tijdelijke noodtrap (die we natuurlijk wel een beetje gaan misschien, kan die niet naar de Zaanse Schans?)

Effe wachten… Pizza!

De Orkaan - ma, 19/11/2018 - 07:30

Gister was Domino’s Pizza aan de Zuiddijk voor het laatst open. De zaak verhuist vandaag naar het voormalige pand van Vishandel Zwenne (Hoogland, De IJmuidenaar) aan de Rozengracht 69.

De afhaal- en bestelpizzazaak gaat woensdag 21 november open.

We schreven het al eerder, Zaandam is een pizza-paradijs. Op de Rozengracht is één andere afhaal/bezorg-pizza-keten gevestigd: New York Pizza (Rozengracht 27).

Tussen New York Pizza en Domino’s Pizza zit Portofino, daar kan je pizza’s afhalen en laten bezorgen (maar ook aan tafel opeten).

Pagina's