Nieuwsverzamelaar

Kappen in Kleibos voorlopig uitgesteld

De Orkaan - 3 uur 6 min geleden

Het kappen van 175 bomen in het Kleibos op het Hembrugterrein is (voorlopig) van de baan. De gemeente heeft de aanvraag terzijde gelegd omdat die niet compleet was.

De aanvraag was ingediend omdat het voor de bodemsanering nodig was de bomen te kappen. Van de 175 bomen zijn er 13 ‘behoudenswaardig’. Later zouden evenveel bomen herplant worden in het bos.

De gemeente neemt de aanvraag pas in behandeling als het Rijksvastgoedbedrijf de aanvraag ‘juridisch technisch’ in orde heeft gemaakt aldus een woordvoerder van de gemeente Zaanstad.

Het is de bedoeling dat het bos (een rijksmonument) opengesteld wordt voor het publiek. Het terrein zelf is gekocht door ABC Vastgoedontwikkeling die delen wil doorverkopen aan andere bedrijven en zelf een nieuw joint venture met een ander bedrijf aangaat.

De aankoop van het bos door het Rijksvastgoedbedrijf is buiten de deal gebleven omdat Zaanstad dat stuk zelf over wil nemen.

Kappen op het Hembrugterrein zelf is overigens al wel in gang gezet.

Jaap Keijser van de POV en Romkje Mathkor van GroenLinks stelden eerder vragen over de kap. Vanavond komt de Zaanse bomensituatie aan de orde in het Zaanstad Beraad.

Kweekvlees vast in Zaanse cel

De Orkaan - 4 uur 51 min geleden

Het kweken van vlees uit stamcellen is mogelijk, sterker nog, het gebeurt. In Silicon Valley, bij het bedrijf Just is voortgeborduurd op het onderzoek en de ontwikkelingen die kweekvlees-grondlegger Willem van Eelen aan hen verkocht voor zijn dood in 2015.

Van Eelen wilde de wereld beter achterlaten. Zijn vlees zou dierenleed verlichten, slachting onder bijvoorbeeld haaien voorkomen, CO2-uitstoot verminderen en honger de wereld uit kunnen helpen.

Hoe komt dit vlees in een vriezer in Zaandam terecht, naast Nemo in Amsterdam de enige plek in de wereld buiten de VS?

Vorig jaar werd de dochter van Willem van Eelen, Ira, gebeld door de directeur van Just uit Silicon Valley, nadat zij eerder de patenten van Van Eelen uit 1999 hadden verworven. De ontwikkelingen van het kweekvlees zijn op zo¹n niveau gekomen, mede omdat diverse miljardairs er honderden miljoenen dollars in hadden gestopt, dat het bedrijf de tijd rijp acht om de consument er kennis mee te laten maken. Dat wilden zij in Nederland doen, het ‘moederland¹ van de eerder genoemde patenten en een land dat een wereldwijde reputatie heeft op het gebied van voedingsresearch en ontwikkeling. En dan specifiek in een gebied dat bol staat van ‘Food¹, bij een bedrijf dat openstaat voor innovatie.

Ira wist de perfecte locatie. Zij is al jarenlang bevriend met Paul Riteco van Lab 44 en De hoop op d’Swarte Walvis, en zij regelde een kennismaking. Just directeur Josh Tetrick toog tweemaal naar Zaandam, zoals hij het noemde Œhet Sillicon Valley van de 17e eeuw¹ en hij raakte enthousiast over de omgeving, d’Swarte Walvis en de ondernemers. En zo werden er op 31 december twee pakketten kweekvlees geleverd, als eerste restaurant in de wereld.

We hadden dit stukje willen eindigen met Œen de rest is geschiedenis…¹ met daarbij visioenen van kweekvleesfabrieken op Hoogtij, een bioreactor in Lab 44, en een biefstukje op je bord terwijl je uitkijkt op je grazende donorkoe. De Zaanstreek stond al prominent in de blauwdrukken van het Amerikaanse bedrijf. Maar we vrezen dat het Ministerie van

Volksgezondheid, Welzijn en Sport het allemaal wat te snel vindt gaan. Zij trapten op de rem, obligaat verwijzend naar ‘Europese regelgeving¹ en of Just het geduld heeft om te wachten op groen licht is de vraag. Zo had de Zaanstreek een enorme kans op een ‘Food 2.0¹ stap, de vraag is nu of die kans nu naar Singapore, Australië of gewoon de VS gaat…

Tegenlicht maakte een documentaire die aanstaande zondag om 21:05 wordt uitgezonden op NPO2. Je kan hem ook alvast hier bekijken.

Er is inmiddels een petitie gestart door mensen die kweekvlees willen proeven.

Op de foto boven staan links Paul Riteco en rechts Josh Tetrick.

Werken bij het Zaanhotel?

De Orkaan - 10 uur 13 min geleden

Het nieuwe Neo-Zaanse Zaanhotel achter station Zaandam is van plan om ergens in juni open te gaan.

De laatste puntjes worden op de i gezet en daar hoort het vinden van perfect personeel bij. Woorden als gedreven, gastgericht, passie, enthousiast, spontaan, verzorgend in combinatie met ‘service met een glimlach’ komen voorbij.

Als zoekende F&B Manager, ontbijt medewerker, front office medewerker, nachtreceptionist, huishouder, techneut, of gastheer m/v met een glimlacht, kan je hier terecht.

Wij probeerden alvast een kamer te boeken in het voormalige kantoorgebouw, maar dat lukte nog niet via het boekingssysteem.

Ps. ‘Zaan Hotel Amsterdam Zaandam’, wat doet die Amsterdam ertussen?

De afbeelding boven is van Common Affairs architecten

De Geveltoerist 66: Noordhollandsch Bierhuis (Krommenie)

De Orkaan - 10 uur 26 min geleden

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Noordhollandsch Bierhuis, Zuiderhoofdstraat 89, Krommenie

Wij kennen café het als Café ‘t Centrum, een ideale plek voor de vrijmibi (en de mamibo, dimibo, womibo en domibo). Maar wie het café binnenstapt moet maar even naar boven kijken: ‘Noordhollandsch Bierhuis’.

Een paar jaar geleden werd het café voor brand deels in de as gelegd, maar zoals ze op hun Faconbookpagina schrijven: “:we hebben voor hetere vuren gestaan”. Het pand is uit 1910 volgens het kadaster.

Het gemeentearchief heeft een foto uit 1990 van het café, ontworpen in 1925 door architect M. Leguijt, 1925.

“Het Noordhollandsch-Bierhuis is in eenvoudige, nuchtere stijl uitgevoerd. Reeds in de 17e eeuw was op deze plaats een café gevestigd dat in 1925 grondig werd verbouwd en voorzien van een bakstenen voorgevel. Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping met zolder en wordt gedekt door een zadeldak. De voorgevel heeft schouders, een getrapte top en vlechting op de schuine kanten. Op een tekstband staat boven de deur en de ramen de naam van het café.”

Hieronder het café nu, op de foto gezet door Orkaan-lezeres Maurien Habich.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Oostzaan: zelfstandig, inbreien, flitspalen en ‘bouwen op vaders erf’

De Orkaan - 10 uur 57 min geleden

De VVD en GroenLinks gaan samen met een comfortable meerderheid Oostzaan in de komende vier jaar besturen.

Rosemarijn Dral en Landsmeerder Niels Bonenkamp (VVD) en Rob Monen (GroenLinks) worden de wethouders.

Bonenkamp is nu nog fractievoorzitter van de VVD in Landsmeer. Zijn portefeuille in Oostzaan wordt het sociaal domein: zorg, welzijn en jeugd. Bonenkamp:

“Toen Rosemarijn Dral mij belde met de vraag of ik parttime wethouder in Oostzaan wilde worden, was ik aangenaam verrast. Mensen die mij kennen, weten dat ik in ‘de politiek’ mijn passie heb gevonden. Wethouder worden was inmiddels één van mijn ambities die ik in de komende jaren wilde verwezenlijken. De vraag van de Oostzaanse VVD kwam in die zin vroeger dan verwacht. Maar een carrière in de politiek laat zich nu eenmaal niet plannen. Ik twijfelde daarom niet over het antwoord. Deze functie geeft mij de kans om – nu al – in een vergelijkbare gemeente als Landsmeer en bovendien dicht bij huis, vlieguren te maken als wethouder. Ik heb er heel veel zin in om in Oostzaan aan de slag te gaan.”

Coalitieakkoord

Het belangrijkste punt in het coalitieakkoord: “Het college gaat de komende jaren daadkrachtig om met de uitdagingen waar we als kleine gemeente voor staan. Oostzaan blijft zelfstandig, daarom vormen wij een daadkrachtig bestuur.”

Ferme taal, vooral omdat niet Oostzaan niet zelf over die zelfstandigheid gaat. Maar wat zijn de plannen en afspraken voor de komende periode?

De opsomming van gemeenplaatsen is indrukwekkend:

“inwoners, ondernemers en instellingen staan centraal in onze dienstverlening”, “meedenken in oplossingen in plaats van denken in beperkingen”, “voor burgerparticipatie in de vorm van initiatieven die de leefbaarheid van de wijk bevorderen”, “voorop staat de inwoner die prettig verblijft in zijn eigen woonomgeving”, “constructief maatwerk”, “integrale samenwerking in het sociaal domein”, “maatwerk leveren”, “onorthodoxe oplossingen”

Af en toe dreigt het zelfs een beetje concreet te worden:

 • De OZB wordt niet verhoogd, behalve de indexering
 • flitspalen om sluipverkeer tegen te gaan.
 • zoeken naar mogelijke inbreilocaties en bouwvlakken met creatieve oplossingen (“tiny houses”)
 • nieuw gebouw voor OBS De Rietkraag
 • ‘Wonen op vaders erf’ in Kerkstraat, Kerkbuurt, Noordeinde, Zuideinde, de Haal en de Heul (bewoning alleen voor familie van de oorspronkelijke bewoner in de eerste en tweede graad)
 • een hospice
 • kleine camping en ecolodges in Twiske
 • stoepenplan met waar mogelijk bredere stoepen
 • onderzoek naar de haalbaarheid van een fietsbrug naar ’t Twiske.
 • mogelijke snelheid beperkende maatregelen op Ringvaart
 • de bibliotheek blijft maar er komt een plan om de bibliotheek(functie) te moderniseren
 • de mogelijkheid onderzoeken om de uren van de BOA uit te breiden

Deel ‘Rode Buurt’ Zaandijk gesloopt (en nieuw gebouwd)

De Orkaan - wo, 23/05/2018 - 16:27

Parteon wil in de ‘Rode Buurt’ in oud-Zaandijk 20 woningen slopen en daar 20 nieuwe sociale huurwoningen voor terugbouwen.

De buurt die bijna 100 jaar geleden werd gebouwd, is een vroeg voorbeeld van sociale woningbouw in de Zaanstreek.

Het gaat om huizen in de Domela Nieuwenhuisstraat (17 t/m 25 en 18 t/m 26), Goeman Borgesiusstraat 19 t/m 29 en de P.L. Takkade 16 t/m 20 en 24.

Volgens Parteon maken de slechte kwaliteit van de funderingen en de technische kwaliteit van de woningen de sloop noodzakelijk.

Parteon praat met de bewonerscommissie over de plannen. De commissie geeft advies over sloop en nieuwbouw. Parteon heeft de afgelopen maanden diverse keren met de bewonerscommissie overlegd:

“Om een goed advies uit te kunnen brengen heeft de bewonerscommissie onlangs om uitstel van de wettelijke adviestermijn gevraagd. Wij zijn hieraan tegemoet gekomen, de datum is nu gesteld op 22 juni a.s. In de zomer verwachten we de interne besluitvorming af te ronden waarbij ook de vervolgstappen worden bepaald.”

De Rode Buurt – genoemd naar de straatnamen die onder meer naar de socialistische voormannen (Domela Nieuwenhuis, Karl Marx) verwijzen – werd in het begin van de de jaren twintig van de vorig eeuw gebouwd. Het was de eerste sociale woningbouw in Zaandijk. Het ontwerp was van architectenbureau Gulden en Geldmaker uit Amsterdam (ook verantwoordelijk voor veel Amsterdamse School in de hoofdstad en o.a. voor de P.L. Takbuurt in Zaandam).

Bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk is veel over de buurt te vinden.

Visbeek Fietsplezier Wormerveer open (en Krommenie dicht)

De Orkaan - wo, 23/05/2018 - 12:53

Vorige week opende de nieuwe fietswinkel van Dirk Visbeek in het oude postkantoor aan de Provincaleweg in Wormerveer.

De winkel in Krommenie was afgelopen week, na 39 jaar, voor het laatst open. De winkel in Zaandam was op 1 januari van dit jaar gesloten.

De winkel (officieel aan de Esdoornlaan) zit schuin tegenover het station wat handig is voor forenzen en toeristen. Visbeek verhuurt ook gewone en elektrische fietsen.

In de winkel in Zaandam zit inmiddels Fietsenwinkel.nl.

Foto’s: Michel Schermer (Facebook Wormerveer)

Vanavond Westerling: laatste kaarten!

De Orkaan - wo, 23/05/2018 - 08:22

Vorige maand speelde theatergroep DeltaDua, in een afgeladen Zaantheater de wrede bladzijden van de geschiedenis van Nederland, Indonesië en de Molukken, rauw en rechtstreeks de vezels in van het publiek.

Vanavond staan ze er weer.

Aan de hand van het fictieve verhaal van militair Mozes, die onder de – niet verzonnen – leiding van een van de meestomstreden figuur uit de Nederlandse krijgsgeschiedenis, kapitein Raymond Westerling (bijnaam: De Turk), diende in het korps Speciale Troepen (KST), wordt je meegenomen in de geschiedenis van de zogenaamde Politionele Acties.

DeltaDua is in 1983 in Zaandam begonnen door theatermakers Anis de Jong en Nel Lekatompessy. Met de tentoonstelling Westerling toeren ze door Nederland, en ver daarbuiten. Hier vind je de laatste kaarten.

Westerling

 

Schaap (filmpje)

De Orkaan - wo, 23/05/2018 - 07:16

Aankomende zondag (27 mei) worden de schapen weer zomerklaar gemaakt.

De schaapsbarbieren van stadsboerderij Darwinpark zullen 250 schapen, waaronder de Westerwindpad-kudde ontdoen van hun vacht. En jij -ja, jij!- mag erbij zijn!

Wij lezen in het persbericht van het Zaans Natuur en Milieu Centrum dat het scheren van één schaap slechts enkele minuten duurt en dat hun vacht zo’n 2,5 kilo weegt.

Donderdag wandelt de kudde dwars door Zaandam. Ze starten om 9:00 uur vanaf het Westerwinpad om in het Darwinpark te eindigen. Hier vind je de route.

Gisteren gingen we op onderzoek uit bij boer Koeman in Oostzaan, om te zien hoe een vers geschoren schaap eruitziet, en daar troffen we twee trotse kale moeders met hun kroost om aan te zuigen:

Foto: Tom Kistjes

Foto: Tom Kistjes

Slim, goedkoop en inbrekerwerend!

De Orkaan - di, 22/05/2018 - 21:20

Aan de Wittevlinderweg in Wormerveer heeft de eigenaar van een bedrijfspand een vernuftige en voordelige manier gevonden om inbrekers te ontmoedigen.

Het pand staat al een tijdje leeg, en – en dan zijn we heel even eerlijk – het ziet er niet uit alsof er veel te halen valt. Toch heeft de eigenaar het zekere voor het onzekere genomen.

Op de deur hangt een briefje met als aanhef ‘Geachte inbreker!’ (Dat klinkt beleefd!)

de tekst luidt:

Er zijn in dit pand geen waardevolle dingen!!!
Op de begande grond en 1e verdieping liggen bouwmaterialen gevonden in vuilcontainers. En verder nog wat bedden en matrassen. En op de 2e verdieping een half leeg kantoor. Ook geen waardevolle dingen hier!
Als u me niet gelooft, mag je komen kijken. Of ik kan zelfs foto’s naar je appen!
Kunt u AUB, de boel heel houden?

Bedankt voor de medewerking.

a1 13190 rit 57619 koog aan de zaan molenwerfwr maatschap huisartsen westzijderveld

P2000 - Koog aan de Zaan - di, 22/05/2018 - 16:40
Ambulance met spoed naar Molenwerf in Koog aan de zaan

a1 13190 rit 57554 koog aan de zaan molenwerfwr maatschap huisartsen westzijderveld

P2000 - Koog aan de Zaan - di, 22/05/2018 - 13:23
Ambulance met spoed naar Molenwerf in Koog aan de zaan

Meedenken over Centrum Oost Zaandam? Ja graag!

De Orkaan - di, 22/05/2018 - 10:54

Als er één plek in Zaandam is waar we graag over meedenken (en meepraten) is het wel het oostelijke gedeelte van het centrum.

Misschien wel de mooiste plek van oud-Zaandam, maar tegelijkertijd een gigantisch hoofdpijndossier.

Naast het opknapwerk aan de Oostzijderkerk en de nieuwbouw op de plek van ‘t Saentje en De Kade zijn er vooral lelijke plekken, achterstallig onderhoud en verkrotting.

Het ‘krot-café’ aan de Oostkade is ons al jaren een doorn in het oog, Sjoerd Soeters liep er al rond met dolle plannen, ex-burgemeester Vreeman had nog dollere.

Een van de belangrijke problemen bij de ontwikkelingen van het gebied is het werk aan de Wilhelminasluis. Over die slepende affaire (provincie wilde “snel en goed” en kreeg “duur en traag”) is vorig jaar een arbitragezaak geweest waarbij de uitslag was dat in het tweede kwartaal van 2018 (dat is dus t/m juni) er begonnen wordt met het werk aan de sluis.

Vorig jaar werd er al twee keer gepraat (juli, november) over het gebied. Hieronder nog eens onze grootste grief…

Het ‘meedenken’ over de toekomst van Centrum Oost is in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam en begint om 19:00.

Nominaties Babel Architectuurprijs: watertoren, Zaandijkerkerk, Bind, Hoop…

De Orkaan - di, 22/05/2018 - 08:36

Negen gebouwen in de Zaanstreek zijn genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2018: woongebouw Ons Belang in Zaandam, de watertoren in Assendelft, de molenschuur in Nauerna, Lab 44 en Bind (Hembrugterrein), een stolpboerderij in Jisp, de MFA in Wormer en de Zaandijkerkerk en brouwerij Hoop in Zaandijk.

In 2012 werd de Zaanse architectuurprijs voor het laatst uitgereikt. De 2018-editie is de vijfde. De jury wordt voorgezeten door de Amsterdamse architect Hans van Heeswijk. Op vrijdag 22 juni wordt de uitslag bekendgemaakt.

Het centrale thema voor de editie 2018 is transformatie/herbestemming. Op basis van eigen onderzoek en publiekssuggesties is een lijst met negen opvallende projecten opgesteld. Babel-voorzitter Robert Leferink:

“Met de uitreiking van de Babel Architectuurprijsvraag 2018 willen we de aandacht vestigen op onze pareltjes en stimuleren dat nog veel meer oudere gebouwen een nieuw leven krijgen.”

Ons Belang, Botenmakersstraat 16, Zaandam

Het gebouw aan de Botenmakersstraat werd negentig jaar geleden gebouwd voor stichting Christelijke Belangen. Na gebruik door het Buitenlandse Vrouwen Overleg namen krakers de ontmoetingsruimte jarenlang in bezit. In 2015 verkocht Zaanstad het gebouw aan een ontwikkelaar voor transformatie tot appartementencomplex. EN Vastgoed Advies verzorgde het ontwerp van tien woningen.

Watertoren in Assendelft

Rond de eeuwwisseling verloor de watertoren zijn functie en werd een plan gemaakt voor een werk- annex woontoren. Dat voorstel sneuvelde en toen kwam het complex in bezit van Hoogwater bv. Zij lieten Zijlstra Schipper Architectenbureau samen met FKG Architecten aan de Zaan een ontwerp maken voor een bedrijfsverzamelgebouw met horeca in de koepel op het dak. (foto Orkaan)

Schuur naast molen De Pauw

Bij de sloop van molen De Pauw in 1896 bleef de molenschuur aan de Nauernasche Vaart gespaard en fungeerde daarna als woning voor meerdere gezinnen. Stichting Zaanse Pakhuizen nam in 2008 het zwaar vervallen gebouw over en liet het door Bart Nieuwenhuijs ombouwen tot moderne woon- en werkruimte. (foto Babel, boven)

Bind, Middenweg, Hembrugterrein

Bas Kinsbergen en Judith Pelgrom hadden de droom een plek te creëren die zo inspirerend is, dat er creatieve initiatieven en sociale verbintenissen ontstaan. Een transformatorhuisje uit de jaren dertig op het Hembrugterrein leek hen de ideale plek om die droom waar te maken. Met hulp van vrijwilligers werd het ontwerpvoorstel van H&NK architectuur uitgevoerd. (foto Babel)

Lab44, Middenweg, Hembrugterrein

Gebouw 197 op het Hembrugterrein stond decennia leeg. Het dak was ingestort. Kozijnen waren deels verdwenen. In opdracht van Lab 44 en Stadsherstel werd het voormalige laboratoriumgebouw getransformeerd tot een horecabedrijf. Hooyschuur Architecten + Adviseurs is verantwoordelijk voor restauratie en transformatie. Doel was de ziel van het oorspronkelijke gebouw te bewaren. (artist impression architect)

MFA de Omslag in Wormer

Na de verhuizing van de supermarkt verloor het oude winkelcentrum van Wormer zijn vitaliteit. Scwo nam vervolgens het initiatief voor de ontwikkeling van multifunctionele accommodatie de Omslag. Carree Architecten maakte het plan voor een gezamenlijke accommodatie voor het dienstencentrum, de Bieb en de activiteiten van Scwo. De Omslag biedt voor jong en oud passende ruimte.

Stolp, Molenpad 24, Jisp

Een traditionele Noord-Hollandse stolp bestaat uit een vierkante hooizolder over de volledige hoogte met rondom woonvertrekken en een schuur. SeARCH creëerde aan twee kanten een uitbreiding voor onder meer een nieuwe woonkamer van 32 meter lengte. De oude stolp bevat slaapkamers in meer traditionele stijl. De oostgevel bestaat uit een ‘patchwork’ van verschillende soorten hout.

Zaandijkerkerk

Bijna vijftig jaar geleden verloor de Zaandijkerkerk zijn oorspronkelijke functie. Vanaf de jaren negentig was sprake van leegstand en toenemend verval. Nunc Architecten werd door Stadsherstel gevraagd na te denken over een nieuwe functie. Elf woningen werden ‘losjes als meubelstukken’ in de kerk en de aangrenzende consistorie geplaatst. De wanden van het door Hooyschuur Architecten + Adviseurs gerestaureerde kerkgebouw bleven daarbij zichtbaar. (artist impression Nunc)

Brouwerij Hoop

De vestiging in 2016 van brouwerij Hoop inclusief restaurant en winkel zorgt voor een kwaliteitsimpuls voor de omgeving van de Zaandijkerkerk. Hooyschuur Architecten + Adviseurs maakte voor Hoop gebruik van een bestaand gebouw en voegde een aantal nieuwe panden toe om een passend geheel te maken binnen de structuur van Oud-Zaandijk. Zij zijn een eigentijdse vertaling van Zaanse bouw. (foto Orkaan)

Procedure Willem Dreeslaan moet opnieuw

De Orkaan - di, 22/05/2018 - 07:34

Zaanstad gaat de procedure voor de bouw van woningen bij de Willem Dreeslaan in oud-Zaandijk opnieuw doen. Het was de bedoeling dat omwonenden mochten kiezen uit drie plannen, maar uit de ingediende plannen koos de gemeente de plan van de hoogste bieder.

De grondprijs, die de gemeente niet openbaar wilde maken, is bij de vorige versie “onverhoopt doorslaggevend” geworden. In de nieuwe aanbesteding wordt de grondprijs vooraf bekend.

Op het terrein waar vroeger het gebouwtje van de Bloedbank moeten 10 nieuwe woningen komen. Zaanstad zou plannen selecteren op basis van duurzaamheid en kwaliteit (en de prijs maar voor 10 procent meenemen), maar koos uiteindelijk voor de aanbieder die het hoogste bod uitbracht.

Voor de omwonenden is er niets meer te kiezen. Afspraken voor een informatieavond werden tot twee maal verzet en uiteindelijk helemaal afgezegd. De minimum-grondprijs wilde de gemeente niet openbaar maken, behalve dat deze “marktconform” zou zijn.

 

De andere plannen zijn meteen afgewezen. De andere inschrijvers hebben geen kans gekregen om aan te geven of zij bereid waren de minimumprijs te betalen.

Ruud Pauw (ROSA) en Romkje Mathkor (GroenLinks) hebben vragen over de zaak gesteld. Dat de buurtbewoners nu niet kunnen kiezen is volgens hen niet volgens de afspraak die met ze gemaakt is. In feite is de aanbesteding mislukt volgens de partijen. Op 13 februari wordt deze in het Zaanstad Beraad besproken.

De gemeente trekt nu het boetekleed aan:

“Kijkende naar het doel van de verkoopprocedure – om in concurrentie kwalitatief hoogstaande inschrijvingen te ontvangen – moeten we concluderen dat de doelstelling van de verkoopprocedure niet is geslaagd. Onverhoopt is de grondprijs doorslaggevend geworden, waar we juist op kwaliteit wilden selecteren.”

Buurtbewoners zijn volgens de gemeente ontevreden. Zaanstad kiest nu voor om het oordeel van omwonende voor 40% mee te tellen in de totaalbeoordeling.

“In de procedure is nu bepaald dat ook bij minder dan drie inschrijvingen, de procedure doorgang zal vinden. Bij twee inschrijvers worden beide plannen aan de buurt ter keuze voorgelegd. Indien er maar één partij is dan wordt de procedure verder vervolgd met deze ene partij. In dat geval zal er alleen een planpresentatie aan de buurt plaatsvinden.”

50woordenfoto: Fuck de G20

De Orkaan - di, 22/05/2018 - 07:32

Wereldpolitiek in het In ’t Veldtpark.

“Leuzen doen het goed. Als ze van Loesje zijn, maar deze zal z’n uitwerking ook niet missen. Een klein maar krachtig protest uit het park. De leiders van de twintig grootste economieën houden toch zeker wel rekening met de mening van een van de oudste industriële regio’s van de wereld?”

De foto werd gemaakt door een anonieme lezer die niet zoveel zin heeft om zijn naam overal terug te vinden op het web…

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij nu en dan van 50 woorden.

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je onze eerdere 50woordenfoto’s.

Anneke van Dok: “Hoe bedoel u?”

De Orkaan - di, 22/05/2018 - 07:00

Een vriend bekende eens: “Die Deutsche Sprache ist wie meine Frau: Ich liebe sie sehr, aber ich verstehe sie nicht”. (Duits is als mijn vrouw; ik houd veel van haar maar ik versta haar niet).

Ik moet er vaak aan denken tijdens mijn trektocht door het grote buurland, waar de uitspraak van de taal ook nog eens verandert naarmate ik naar het zuiden reis. Toen een Beierse campingbaas mij meedeelde dat ik de Brödchen vooraf moest voldoen, verstond ik bridgen en wilde daar liever mijn vakantie niet mee verdoen.

Door Anneke van Dok

Het valt mij tijdens mijn reis op hoe zeer onze eigen taal is geïnfiltreerd met Engelse en Franse woorden. Zo erg zelfs, dat we een Duits woord dat verwant is een oorspronkelijk Nederlandse woord (zoals Buchstaben), niet eens meer herkennen. Een Engelse of Franse uitdrukking heeft het volledig uit onze spraak verdrongen. Wie te Dresden in de lift (Fahrstuhl) naar de knop parterre zoekt vindt na enig doordenken de begane grond door op de (E) van Ebene te drukken.

Uit de losse pols een praatje maken met je Duitse kampeerbuurman houdt voor een Nederlander meer risico’s in dan wordt voorzien. Zo zijn Leider (helaas), die Leiter of der Leiter (ladder resp. leider), Fahren (rijden), belebt (druk), See en Mehr struikelwoorden. En wie beweert dat zijn reis durch Mist werd vertraagd maakt letterlijk een schijtindruk. Dat laatste geldt ook voor de hondenbezitter, die het bordje Leinenzwang niet begrijpt.

Toch blijkt een Duitse toerist veel minder moeite te hebben met onze taal. Zelfs als die met een Zaanse tongval wordt uitgesproken. Zo hoorde ik iemand bij het Uitgeestermeer de werking van een buitenboordmotor uitleggen met ongeveer de volgende zinnen:

“An Touw ziehen, ein Bietje Gas geben: vorsichtig, anders geht alles kaput ja. Das können wir niet haben. Langsam aufziehen, dan komt alles vonselbst gut. Schöne Fahrt.”

De Duitser voer voorbeeldig weg.

Ik wil graag een iets diepzinniger gesprek voeren, maar dan schieten de juiste woorden mij vaak tekort. Naar de Duitse Rundfunk luisteren helpt, maar een opfriscursus kan ik zeker wel gebruiken. Er schijnen her en der al wachtlijsten te zijn.

Raadsleden spotten met Jaime van Gastel (filmpje)

De Orkaan - ma, 21/05/2018 - 15:13

Vandaag waren wij op een drukke Zaanse Schans, waar wij een ontmoeting hadden met zakkenrollerjager Jaime van Gastel.

Omdat onze hoofdredactie doorgaans liever heeft dat wij ons bezig houden met het doorgronden van het Zaanse stadsbestuur dan met het achtervolgen van boeven, vroegen wij Jaime of hij tips had voor het opsporen van loslopende raadsleden.

En ja. Jaime weet echt alles en iedereen te vinden! Binnen de kortste keren spotten we niet alleen diverse raadsleden en wethouders in het wild… we ontdekten ook de geheime molenschuur waar de coalitieonderhandelingen plaatsvinden. Jaime… Bedankt!

Hier de hele club in een schuurtje bijeen, stiekem (althans dat dachten ze).

Pinksterzaan! Bonus: Claes Compaen de Minimusical (filmpjes)

De Orkaan - ma, 21/05/2018 - 13:41

Vandaag tot 17:00 uur kan je nog het nog meemaken: een duik in 1574. Dat is het jaar dat we de Spanjaarden over de kling joegen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Vandaag op tweede Pinksterdag, maar wij hopen dat die Derde Pinksterdag er weer komt volgens oud-Zaanse traditie.

Wij schoten twee films van een minuut voor je.
Eén ter lering:

Ende één ter vermaeck. Toen we piraat Claes Compaen troffen konden we het niet nalaten hem naar de musical te vragen die er over zijn leven wordt gemaakt. Nadat hij aan het idee gewend was, zong hij uit volle borst een stoer lied (bereid je voor op kippenvel):

Kolencentrale Hemweg voor 2025 dicht

De Orkaan - ma, 21/05/2018 - 08:00

De twee oudste kolencentrale in Nederland, waarvan die aan de Hemweg in Amsterdam er één is, moeten uiterlijk in 2024 dicht.

Dat heeft het kabinet besloten, minister Wiebes (Economische Zaken, VVD) komt binnenkort met een voorstel over de sluiting.

De vervroegde sluiting moet bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland.

Een optie is de centrale om te bouwen voor meer milieuvriendelijke brandstof.

Aanvankelijk zou de NUON-centrale in 2030 dicht moeten, vorig jaar was zelfs nog sprake van 2034. Ruim een  jaar geleden werd er al actie gevoerd voor versnelde sluiting.

Groene energie-leverancier Vandebron bond de kat bel aan. Zij boden 1 miljoen euro voor de kolen-gestookte centrale, en willen daarmee bewerkstelligen dat de vervuilende centrale niet pas in 2034 dichtgaat zoals is afgesproken maar veel eerder. Vandebron startte ook een petitie om de centrale eerder dicht te krijgen. Ruim 36.000 mensen tekenden al.

De andere centrale die snel dicht moet is die in Geertruidenberg.

Pagina's