Nieuwsverzamelaar

Werk aan rotonde Houtveldweg

De Orkaan - zo, 21/04/2019 - 08:23

Het werk aan de rotondes aan weerszijde van de busburg tussen Westerwatering en Westerkoog is begonnen. Eerst wordt de nieuwe rotonde bij de Houtveldweg aangelegd.

Aan beide kanten van de brug die 24 opengesteld gaat worden voor alle verkeer, komt een rotonde en nieuwe fietspaden.

Het werk duurt 3 maanden, waarschijnlijk tot de eerste week van juli. De openstelling van de busbrug wordt niet voor begin volgend jaar verwacht. De Wildeman wordt de belangrijkste ontsluitingsweg.

Busbrug De Binding blijft grotendeels open voor het verkeer (met een paar uitzonderingen). Het spitsverbod voor doorgaand verkeer blijft gelden.

De bezwaarperiode tegen het verkeersbesluit voor de aanleg van de rotondes bij Houtveldweg en Wildeman-Glazenmaker is overigens nog niet afgelopen.

Boetes in Wormerland en Oostzaan

De Orkaan - zo, 21/04/2019 - 08:00

Oostzaan leverde in 2018 met 11.575 boetes met een totaalbedrag van € 1.194.474 een behoorlijke bijdrage aan de Nederlandse schatkist.

In 2018 zijn 758 boetes uitgeschreven in Wormerland met een totaalbedrag van € 170.870.

Dat blijkt uit onderzoek van KRO NCRV’s Pointer, het nieuwe platform van de omroep voor data-journalistiek (gister ook hun stembureau-onderzoek op De Orkaan en de boetes in Zaanstad).

Oostzaan dankt de hoge opbrengst aan de snelwegen die over haar grondgebied lopen, 90 procent van de boetes wordt voor snelheidsovertredingen gegeven.

De duurste boete die in Oostzaan werd uitgeschreven was voor zeer forse overschrijdingen van de maximumsnelheid. Twee keer werd een boete (€ 1.950) uitgeschreven voor te hard rijden met 95 tot 100 km per uur.

Wormerland

In Wormerland was de meest voorkomende boete voor appende en bellende bestuurders: 204 keer. Die boete bedraagt €240. Ook houden ze in Wormerland niet van rechts inhalen (42 boetes à € 140) en “niet zoveel mogelijk rechts houden op een autoweg of autosnelweg” waar 43 keer een boete van € 140 voor werd uitgeschreven.

De duurste boete die in Wormerland werd uitgeschreven was voor beroepsvervoer verrichten terwijl voor vrachtauto/ aanhangwagen het APK-keuringsbewijs niet geldig is. Die werd 1 maal uitgeschreven (€ 900).

De gemeente wordt overigens financieel niet wijzer van deze boetes, ze worden alleen uitgedeeld binnen de gemeentegrenzen.

ZaanTube 149: Redders brugdrama, sloeproeien, Fortuna…

De Orkaan - zo, 21/04/2019 - 07:30

Deze week 14 verse video-items in ZaanTube: redders van brugdrama in Zaandam in het zonnetje gezet, sloperoien op de Zaan en Fortuna verder in beker.

Daarnaast: touwtjetrekken op de Zaanse Schans, seniorenmarkt, helikoptervluchten AH-Vos, KZ en woningbrand in Assendelft.

Eerder deze week op De Orkaan: Joeri na 1,5 uur bevrijd uit lift Zaandijk Zaanse Schans (12 filmpjes!), handhaving bij Camping Zaandijk Zaanse Schans (of eigenlijk dus niet), heftige filmnacht in De Fabriek met Dirty God, lam (geboren), en Zaanse Popgeschiedenis deel II.

ZaanTube presenteert elke zondag verse Zaanse YouTube-filmpjes.

De video’s van deze week

Redders van brugdrama in Zaandam in het zonnetje gezet (NH Nieuws)

Sloeproeien in de Zaan (Facebook Wormerveer)

Woningbrand in Assendelft: twee kinderen en ouders naar ziekenhuis voor controle (NH Nieuws)

Fortuna bekert verder (RTV Zaanstreek)

Rope pulling against a windmill at the Zaanse Schans (otterdvd)

Sanne’s KZ-vlog

Helikoptervluchten Albert Heijn Vos Koog a/d Zaan

Seniorenmarkt in buurtcentrum De Vuister (RTV Zaanstreek)

Ander video/audio-nieuws deze week

Alle Orkaan-video’s zijn te zien op ons eigen kanaal. Abonneren op dat kanaal is ook mogelijk, bekijk alle films meteen als ze online komen.

Ruim € 10 miljoen aan boetes in Zaanstad in 2018

De Orkaan - za, 20/04/2019 - 12:30

In Zaanstad werden in 2018 128.907 boetes uitgeschreven. In totaal kwam dat neer op €10.463.298 en dat is ruim € 80 gemiddeld per boete. Het overgrote deel (83 procent) betreft snelheidsovertredingen.

Zaanstad is eenzame koploper bij het bekeuren van fout geparkeerde fietsen (€ 35). De hoogste boete (€ 1800 voor taxi’s die rijden zonder boordcomputer of er mee knoeien) viel één keer in Zaanstad. Totaal werd die in Nederland in 2018 maar drie keer uitgedeeld.

Dat blijkt uit onderzoek van KRO NCRV’s Pointer, het nieuwe platform van de omroep voor data-journalistiek (vandaag ook hun stembureau-onderzoek op De Orkaan).

Hard rijden is veruit de meest voorkomende overtreding. Er wordt bekeurd vanaf 4 km te hard (die werd 21.000 uitgedeeld binnen de gemeentegrenzen: € 27). Van de snelheidsbekeuringen valt iets meer dan 80 procent in de categorie 4 t/m 10 te hard.

50 keer werd in Zaanstad een boete uitgeschreven voor een fiets die verkeer was geplaatst. In het hele land werd deze boete totaal maar 53 maal uitgeschreven. Volgens Jerry Vermanen van Pointer kan dat ook komen omdat in andere gemeenten dit onder een andere code onderbrengen.

Vergeleken met het offensief van Zaanstad tegen fout geparkeerde fietsen op Dam, Rustenbrug en Gedempte Gracht valt die 50 nogal mee.

Wildpoepen

44 keer werd openbare dronkenschap bekeurd, onder invloed rijden 68 keer, wildpoepers- of plassers gingen 139 keer op de bon. In 57 gevallen werd boetes uitgedeeld voor het illegaal dumpen van afval.

De gemeente wordt overigens financieel niet wijzer van deze boetes, ze worden alleen uitgedeeld binnen de gemeentegrenzen.

Hoe stemde de Zaanstreek… per stembureau

De Orkaan - za, 20/04/2019 - 08:00

Dat de Zaanstreek massaal voor het Forum voor Democratie stemde wisten we al, maar nu weten het het ook per stembureau. De Volkskrant, Open State Foundation en Pointer van KRO-NCRV zochten het uit en zetten het op een interactieve kaart.

FvD is de grote winnaar bij het merendeel van de stembureaus, maar in sommige wijken en stembureaus zijn DENK, VVD, GL, CDA of PvdA de grootste.

FvD haalt meestal tussen de 16 en 20 procent van de stemmen maar in Kogerveld wordt bij De Jagersplas ruim 24 procent gescoord.

Dat is allemaal niks vergeleken met DENK dat dominant is bij de vier stembureaus in Poelenburg en Peldersveld. In Wijkgebouw de Poelenburcht gaat meer dan 40 procent van de stemmen naar DENK.

De VVD is de best scorende partij in Westknollendam en Westzaan. GroenLinks is de grootste bij zeven stembureaus in het centrum van Zaandam. In het stembureau van het Erasmushuis is de PvdA de grootste partij.

In Oostzaan is FvD de grootste bij vijf van de zes stembureaus, de zesde ging naar het CDA. Bij de Noorderschool stemde bijna 30 procent op FvD.

In Wormerland is bij vijf stembureaus FvD de grootste, de andere stembureaus gingen naar GroenLinks (o.a. Oostknollendam) en VVD (Neck en Westertil).

Bekijk hier de kaart zelf.

Waarheen? Kermis Wormerveer, 50 jaar Koppiebar, Slag om de Zaan, Pasen…

De Orkaan - za, 20/04/2019 - 07:30

Zaterdag 20 april: Kermis Wormerveer, 50-jarig jubileum Koppiebar, ‘Tegel eruit, Plant erin’, vogelbeurs, Slag om de Zaan, braderie en open dag Sultan Ahmet Moskee, Kinga Wieczorek, Paasfeest, Nederlandse Filmnacht, Zaanse Schilderskring, Paasconcert, Kees van Amstel, Heartburn en Zack Duke, Dowen Jones Band, Drukwerk en Maddogs…

Zondag 21 april: pianoforterecital Frederic Voorn, braderie en open dag Sultan Ahmet Moskee, Kinga Wieczorek, Zaanse Schilderskring, kermis Wormerveer, René Eshuijs bij ‘t Laantje, 50-jarig jubileum Koppiebar, Kerk Krommeniedijk, Paasviering in Westerwatering…

Maandag 22 april: Fietsroute forten, Zaanse Schilderskring, Ruud Luttikhuizen en Anouk van der Laan in de Schuilkerk, Saxofoonorkest Saxofobia, 50-jarig jubileum Koppiebar, vlooienmarkt Wormerveer, landelijke zaaidag Burchtplantsoen, Kermis Wormerveer, Paasivent Hembrugterrein, Kinga Wieczorek…

En… Zaens Skoon bij Galerie Staphorsius (t/m 11 mei), Wim Korink bronsplastieken in Honig Breethuis, Zaandijk (t/m 5 mei), Rein Stuurman – Vogels in het gemeentehuis Zaanstad (t/m 3 mei), Kinga Wieczorek, Sannah de Zwart, Nahid Sayyah en Gea Zwart in het Theehuis Zaandijk (t/m 11 mei), Molenmuseum: Leven onder zeeniveau (t/m 19 mei), Art Zaanstad – Look at me! (t/m 18 mei), olieverfschilderijen van Joop Kroonenberg in De KunstGreep Oostzaan (t/m 20 mei), Zaans Museum: Verkadeboek Lente (t/m 20 juni)

Wekelijks in De Orkaan: alles over uitgaan, events, kunst en cultuur. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

Check ook de Zaanse Evenementen Kalender.

DEZE WEEK

Zaterdag 20 april

 • Kermis Wormerveer Marktplein, t/m 22 april
 • 50-jarig jubileum Café de Dorpstaveerne, Koppieplein Assendelft
 • Actiedag ‘Tegel eruit, Plant erin’
 • Vogelbeurs ´de Paradijsvogel´ Madagaskar 16, Zaandam, 9:30-12:00
 • Slag om de Zaan, 8.00-22.00 uur op de Zaan, Start en finish bij Koekfabriek Zaandam (foto bobven, Menno de Haas)
 • Braderie en open dag Sultan Ahmet Moskee Zaandam, 9.00 – 19.00 uur

 • Kinga Wieczorek exposeert in Molen Het Klaverblad aan de Zaanse Schans (t/m 22 april)
 • Paasfeest voor kinderen in de onderbouw in De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan, 13.00 tot 16.00 uur
 • Nederlandse Filmnacht: Dirty God met voorgesprek Sacha Polak, Filmtheater De Fabriek, Zaandam

 • Weefhuis: jaarlijkse expositie van De Zaanse Schilderskring

 • Paasconcert door 2 koren “ Laudando” en “Asaf”, Oostzijderkerk, Zaandam, 19:30
 • Kees van Amstel: Een bang jongetje dat hele enge dingen doet (try-out), Dorpshuis, Oostknollendam, 20:00
 • Heartburn en Zack Duke in De Groote Weiver, Wormerveer, 20:30
 • Dowen Jones Band bij ‘t Laantje, Wormerveer, 21:00
 • Koningsfeest met Drukwerk en Maddogs in De Kwaker Westzaan, 21:00

Zondag 21 april

 • Frederic Voorn met pianoforterecital in de Salon van het Honig Breethuis met werken van Johann Sebastian Bach, zijn zonen Carl Philip Emanuel en Johann Christian, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart, 16.00 uur
 • Braderie en open dag Sultan Ahmet Moskee Zaandam, 9.00 – 19.00 uur
 • Kinga Wieczorek exposeert in Molen Het Klaverblad aan de Zaanse Schans (t/m 22 april)
 • Weefhuis: jaarlijkse expositie van De Zaanse Schilderskring
 • Kermis Wormerveer Marktplein, t/m 22 april
 • René Eshuijs bij ‘t Laantje, Wormerveer, 21:00
 • 50-jarig jubileum Café de Dorpstaveerne, Koppieplein Assendelft
 • Hervormde Kerk van Krommeniedijk open voor bezichtiging

 • Kerk in Westerwatering organiseert feestelijke Paasviering, speellokaal van CBS Het Baken, P.A. van Meverstraat 9-11, Zaandam.

Maandag 22 april

 • Fietsroute forten
 • Weefhuis: jaarlijkse expositie van De Zaanse Schilderskring
 • Ruud Luttikhuizen (piano) en Anouk van der Laan (zang) met Lenteconcert om 15.30 uur in de Schuilkerk op Papenpad 13 in Zaandam.
 • Saxofoonorkest Saxofobia in de Kogerkerk, Koog aan de Zaan, 15:00
 • Viering 50-jarig jubileum Café de Dorpstaveerne, Koppieplein Assendelft
 • Vlooienmarkt, Wilhelminapark Wormerveer, 10:00-16:00
 • landelijke zaaidag, Burchtplantsoen

 • Kermis Wormerveer Marktplein
 • Paasivent Hembrugterrein, tussen 11:00 en 17:00 eieren zoeken en versieren, om 16:00 concert

 • Kinga Wieczorek exposeert in Molen Het Klaverblad aan de Zaanse Schans

Dinsdag 23 april

 • Viering 50-jarig jubileum Café de Dorpstaveerne, Koppieplein Assendelft

Woensdag 24 april

 • kinderpretpark in Burgemeester in ‘t Veldpark
 • Viering 50-jarig jubileum Café de Dorpstaveerne, Koppieplein Assendelft
 • Thema avond ‘Energiekosten moeten omlaag!” voor bewoners van Oud West en belangstellenden, Tolhuys aan de Zaan, Westzijde 216 te Zaandam, 19.30

Donderdag 25 april

 • Lintjesregen, Zaantheater, 8:45

Vrijdag 26 april

 • Voorouderspreekuur bij Gemeentearchief Zaanstad, Zaandam, 14:00
 • Orgelconcert André van Vliet in de Grote Kerk, Westzaan, 20:00
ALTIJD

LANGLOPEND

T/m 11 mei: Zaens Skoon bij Galerie Staphorsius aan de JJ Allanstraat 287b in Westzaan, dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

T/m 3 mei: tentoonstelling Rein Stuurman – Vogels in het archief, gemeentehuis Zaanstad, Zaandam

T/m 4 mei: Aquarellen van Rob Carpentier in Chocolaterie Cacaoboom, Lagedijk 142b, Zaandijk, di t/m vrij van 9.30-17.30 uur – za 9.30-17 uur

T/m zondag 5 mei, Honig Breethuis, Zaandijk: tentoonstelling Wim Korink: bronsplastieken

20 april t/m 11 mei: Kinga Wieczorek, Sannah de Zwart, Nahid Sayyah en Gea Zwart in het Theehuis Zaandijk met schilderijen, fotografie, keramiek en assemblages. Openingstijden: zaterdag en zondag 11.00 tot 17.00 uur

t/m 18 mei: Art Zaanstad. Photo-expo – Look at me!

T/m 19 mei: Molenmuseum: Leven onder zeeniveau

T/m 20 mei: Expositie olieverfschilderijen van Joop Kroonenberg in De KunstGreep, Oostzaan

T/m 20 juni: Zaans Museum: Verkadeboek Lente (1906)

15 mei t/m 15 juli: tentoonstelling Neringdoenden in Assendelft door Gemeentearchief Zaanstad en Historisch Genootschap Assendelft

21 juni – 20 september: Zaans Museum: Verkadeboek Zomer (1907)

21 september – 20 december: Zaans Museum: Verkadeboek Herfst (1908)

Vanaf 21 december: Zaans Museum: Verkadeboek Winter (1909)

Maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein over de geschiedenis van Hembrug. Van april tot oktober iedere eerste zondag van de maand, om 11 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum.

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 27 april

 • Koningsdag

Zondag 28 april

 • Heropening Fort Veldhuis, Heemskerk
 • Kerkje Krommeniedijk: Charlotte Gulikers en Renate Apperloo (cello), 15:00

 • open zondag Fort aan Den Ham, Busch en Dam, 11 tot 16 uur, workshop “Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen”

1 mei

 • Zaanse 1 mei viering ROSA met Les Misérables in De Fabriek, 19.30 uur

3 mei

 • voorvertoning van deel VPRO-serie over de jaren vijftig in Zaanstreek in het Zaans Museum, uitzending 23 mei
 • Culturale: Vocalgroep Choral in het gebouw van het ApGen aan de Oostzijde 82, de voorstelling Etty Hillesum, 20.00 uur

Dinsdag 7 mei

 • inloopavond nieuwe manier afval inzamelen, van 17.00 tot 20.00 uur, Assendelft, in Buurthuis A3, Dorpsstraat 386
 • Babel: Discussiebijeenkomst over compact wonen in Zaanstad , Vermaning, Westzijde 80 in Zaandam, 20:00 uur

Woensdag 8 mei

 • Leerlingen Daltonschool CBS De Westerkim houden een herdenking bij het monument van Geertje Pel-Groot in de Vermaning aan de Westzijde te Zaandam, 10:00

11 mei

 • Nationale Molendag

zondag 12 mei

 • Cheers Ensemble, Ruud Luttikhuizen (piano), Elisabeth Moe (cello), Njola Ritzen en Elivera van Sloten (dwarsfluit), Schuilkerk op Papenpad 13 in Zaandam, 15:30

Woensdag 15 mei

 • Glenn de Koning 5 jaar, Rozengracht, Zaandam
 • Opening tentoonstelling Neringdoenden in Assendelft door Gemeentearchief Zaanstad en Historisch Genootschap Assendelft (tot 15 juli)

Donderdag 16 mei

 • Glenn de Koning 5 jaar, Rozengracht, Zaandam

Vrijdag 17 mei

 • Roots aan de Zaan: Lore, De Kleine Waarheid

Zaterdag 18 mei

 • Ruben Hoeke in de Flux met 40 (!) nieuwe gitaartalenten
 • Bockbierfestival

Zondag 19 mei

 • Bockbierfestival

Dinsdag 21 mei

 • inloopavond nieuwe manier afval inzamelen, van 17.00 tot 20.00 uur, Rosmolenwijk,, Klampersstraat 1, Zaandam

25 mei

 • voorjaarsbraderie Krommenie

26 en 27 mei: Koningsnacht en Koningsdag: het het programma

25 en 26 mei

 • Het Geheim van de Zaanstreek, Zaantheater

Vrijdag 31 mei

 • Roots aan de Zaan: The Young ‘Uns, De Kleine Waarheid

Zaterdag 1 juni

 • Zingen aan de Zaan bij het Tolhuys, 15:00-22:00
 • Markt aan de Zaan, 9.00 – 17.00 uur, Zaanweg, Wormerveer

Zondag 2 juni

Zondag 9 juni

 • Pinksterpleinfestival, Koppieplein, Assendelft
 • Wandelen over water, start bij voetbalvereniging Saenden, finish op terrein van Paintball Jungle Wormerveer, 6:00-16:00

10 juni

 • Wandelen over water, start bij voetbalvereniging Saenden, finish op terrein van Paintball Jungle Wormerveer, 6:00-16:00

Vrijdag 14 juni

 • Saentoernooi (bedrijven zaalvoetbal), Topsporthal, Wezelstraat 7 te Koog aan de Zaan, vanaf 17:30 uur

Zaterdag 15 juni

 • Bouwdag 2019, de Burcht, 10:00

16 juni

 • Green and Country Fair, Wormerveer, Wilhelminapark

Donderdag 20 juni

 • De Corner, 16.00 uur, Zaanse haringparty in D’Swarte Walvis.

zaterdag 22 juni

 • Wormer Beach Event

23 juni

 • Wormer Beach Event
 • Boulevaart Krommenie

24 juni

 • Wormer Beach Event

29 juni

 • Omloop van de Enge Wormer, Inline skate wedstrijd/tourtocht, 17.00

zondag 30 juni

 • Zaanse Zwem Challenge, in de Zaan voor de Zaanse Schans

3 tot 7 juli

 • Optimist op tour

5 en 6 juli

 • DoorHetLintfestival (3e editie), Wormer

17 en 18 augustus

 • Zaandijker Markten, Lagedijk

31 augustus

 • Zaanse Fashion Challenge

1 sept

Vrijdag 13 september

 • viering 35-jarig jubileum! De Corner, 16.00 uur

4 en 5 oktober

 • Kunsteiland

Donderdag 17 oktober

 • De Corner, CdK Noord-Holland Arthur van Dijk, 17.00 uur

26 oktober

 • Nacht van de Nacht, Zaanse Schans en Kalverpolder Zaandam, 21:00

1 december

 • Zangkoor ‘Daniel de Lange’ uit Zaandijk, jubileum concert in samenwerking van het Westfries Mannenkoor in het Zaantheater

Hennep aan de Blokzaag: woning 3 maanden dicht

De Orkaan - vr, 19/04/2019 - 17:24

Burgemeester Jan Hamming heeft donderdag 18 april een woning aan de Blokschaaf in Zaandam voor drie maanden gesloten nadat een hennepkwekerij in het pand was aangetroffen.

Het gaat om een huis van een woningbouwvereniging. De plantage werd begin maart aangetroffen. De gemeente doet eerst onderzoek voordat een woning wordt gesloten.

De politie trof na onderzoek en stankoverlast een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 515 hennepplanten.

De politie hield drie verdachten op heterdaad aan in de woning. Een fraudeonderzoeker van de netwerkbeheerder constateerde ook dat er illegaal stroom werd afgenomen.

Het was – volgens onze telling – de negende vondst dit jaar, tussen 2014 en 2018 worden er jaarlijks tussen de 30 en 40 hennepplantages in de streek opgespoord. Hieronder het overzicht. In 2018 werd in een woning aan de Fineerzaag ook een hennepplantage aangetroffen.

Preventief fouilleren #5: messen, hamer en boksbeugel

De Orkaan - vr, 19/04/2019 - 16:24

Gisteravond (donderdag 18 april) werden bij preventieve fouilleeracties in Poelenburg en het centrum van Zaandam elf messen, een hamer en een boksbeugel gevonden.

De politie controleerde tussen 19.15 en 22.15 uur bij de Bloemkorf, het Darwinpark, het Geuzenpad en de Burcht. Er werden 62 auto’s, 46 fietsen en bromfietsen met in totaal 212 bestuurders, inzittenden en voetgangers gecontroleerd.

De politie meldt dat “de wapens in beslag werden genomen”. Op de foto, waar wij 12 messen op ontwaren overigens (de twee objecten links vormen één mes denken wij), zijn ook messen te zien die niet als ‘wapen’ gelden.

In Nederland zijn vlindermessen, stiletto’s (rechts onder) en ‘messen met meerdere snijkanten’ verboden om bij je te dragen, die ‘messen met meerdere snijkanten’ mag je als meerderjarige wel in huis hebben. Ook boksbeugels (onder) zijn verboden.

Op de foto zijn ook een koksmes, fruitmesjes, aardappelschilmesjes en zakmessen te zien. Die hamer staat natuurlijk wel mooi op de foto, maar valt niet onder de wapenwet.

Het was de vijfde preventieve fouilleeracties in Zaandam. Eerdere acties vonden plaats in het centrum van Zaandam op 30 december 2018, op 19 januari 2019 en op 14 februari 2019 (ook in Poelenburg gefouilleerd) en op 14 april in het centrum van Zaandam.

Na de proef die tot en met juni duurt wordt het preventief fouilleren geëvalueerd.

a1 13192 rit 46374 koog aan de zaan lagendijkka geerlings a c j

P2000 - Koog aan de Zaan - vr, 19/04/2019 - 10:15
Ambulance met spoed naar Lagendijk in Koog Aan De Zaan

Appartementen Sportfondsenbad in de ‘aanbieding’

De Orkaan - vr, 19/04/2019 - 08:00

De 12 appartementen die in het Sportfondsenbad aan de Mauvestraat in Zaandam worden gebouwd, gaan binnenkort in de verhuur. De verwachte oplevering is half mei 2019.

De oppervlakte is 63 m2 en voor € 1.177 per maand zijn ze te huur. Daar komt nog € 162 maandelijkse servicekosten bovenop. En er moet een waarborgsom van € 2.500 gestort worden… “Amsterdamse prijzen Twitterde een van onze lezers”.

De appartementen worden te huur aangeboden via Thijssen Makelaardij:

“Wonen in een monumentaal gebouw in Amsterdamse School architectuur? Dan is dit uw kans! Het Sportfondsenbad in Zaandam wordt getransformeerd tot moderne woningen en kantoren in een karakteristiek historisch gebouw.”

Naast de woningen worden er ook kantoorruimten gerealiseerd door bouwer J. H. Bakker.

Gister gingen we in De Geveltoerist uitgebreid in op het gebouw. Lees daar alles over de geschiedenis en tumultueuze bouwhistorie.

 

De Nieuwe Slag een stapje dichterbij…

De Orkaan - vr, 19/04/2019 - 07:30

De fusie tussen Zilvermeeuwen en Hellas waardoor Rood-Wit Zaanstad naar Poelenburg kan verhuizen, heeft een kettingreactie teweeg gebracht.

Op Sportpark Hoornseveld komt ruimte voor het nieuwe zwembad De Nieuwe Slag*. Op Sportpark Poelenburg kan o.a. woningbouw komen. Op het terrein van de ‘oude’ Slag kan worden gebouwd en een nieuwe voetbalfusie -of verhuizing kan zorgen dat Oostzijderpark II wordt bebouwd.

Zilvermeeuwen krijgt een verplaatsingsbijdrage van € 338.800. Zaanstad stelt dat ze niet verplicht is een verplaatsinsgbijdrage te betalen omdat Zilvermeeuwen vrijwillig verhuist, echter:

“Indien geen verplaatsingsbijdrage aan Zilvermeeuwen wordt betaald, kan Zilvermeeuwen de fusie nog ontbinden en het sportpark Poelenburg aanhouden. De verhuizing van Rood-Wit kan dan niet plaatsvinden en de locatie voor de nieuwbouw van zwembad de Slag komt dan niet beschikbaar. Mogelijk zal Zilvermeeuwen in dat geval juridische procedures aanspannen om alsnog een vergoeding te verkrijgen. Dit leidt tot kosten voor de gemeente en een verslechtering van onze relatie met fusieclub FC Zaandam.”

Waar komt De Nieuwe Slag? Niet alleen op het stukje van Rood-Wit, maar deels ook op de velden van korfbalclub ZKV: “Voor het bouwen van het nieuwe zwembad de Slag moet Rood-Wit en deels ZKV verplaatst te worden”. Waar ZKV naartoe moet wordt niet uitgewerkt.

21 miljoen

De kosten voor de nieuwbouw van zwembad De Slag zijn begroot op € 15,6 miljoen, de “totale benodigde investering voor ontwikkeling Hoornseveld wordt nu geschat op ca. € 21 miljoen.”

Rood-Wit krijgt een bijdrage van € 37.630 voor de verhuizing, een verhuizing die volgens Zaanstad overigens ‘tijdelijk’ (5 jaar) is. En niet geheel vrijwillig:

“Indien geen verplaatsingsbijdrage aan Rood-Wit wordt betaald, zal Rood-Wit niet verhuizen en komt de locatie op Hoornseveld niet vrij voor zwembad De Slag.”

Rood-Wit heeft maar een deel van het Zilvermeeuwen-complex nodig. Er komt ruimte voor Avant (de verbreding van de Thorbeckeweg, de tunnel en andere ontsluitingswegen bij de Vlinderbrug) en voor “andere ontwikkelingen” die bijvoorbeeld uit woningbouw kunnen bestaan.

Op de huidige locatie van zwembad De Slag in de Kleurenbuurt komt extra ruimte vrij voor gebiedsontwikkeling aldus de gemeente (woningbouw dus).

De fusie tussen Zilvermeeuwen en Hellas is wat Zaanstad betreft maar een halve fusie. In 2013 en 2014 heeft ook Zaanlandia aan die gesprekken deelgenomen. Maar die vereniging is afgehaakt. Verhuizing van Zaanlandia (en van tennisclub De Gouw en duikteam Murene) naar sportpark Hoornseveld staat nog steeds op het lijstje van Zaanstad, dan kan namelijk ook woningbouw op dat deel van het Oostzijderveld gepland worden. Volgens Zaanstad staan “de verschillende partijen positief tegenover fusies/samenwerkingsverbanden.”

* wij noemen dat zwembad alvast De Nieuwe Slag, als er een prijsvraag uitgeschreven wordt en deze naam komt eruit, claimen wij de geldprijs!

Merel Kan: geramd

De Orkaan - vr, 19/04/2019 - 07:23

Aan het begin van de avond vaar ik langs het eiland waarnaar ze verdreven zijn: twee dekhengsten in de vorm van een ram, bijna niet van schaap te onderscheiden.

De afgelopen week mocht ik van boer Koeman uit Oostzaan de geboorte van twee lammetjes filmen. De twee kwamen veertien dagen te vroeg. Of eigenlijk niet te vroeg, maar eerder dan de boer had verwacht…

Dat zit zo: Dirk Koeman had een duo rammen besteld om zo’n vijfenvijftig van zijn vrouwenschapen te bezwangeren. De verleiders arriveerden, en werden half oktober bij de Oostzaner ooien geplaatst. Maar wat een feest der bevruchting had moeten worden eindigde in een teleurstelling, met verbanning naar het eiland als dieptepunt.

De rammen bleken wat klein gebouwd (geschapen?) ten opzichte van de uit de kluiten gewassen meiden van boer Koeman. Ze moesten op hun tenen staan en springen om hun zaad af te leveren, en vielen na de spriet-spieuww op hun rug. Zelfstandig opstaan was te veel gevraagd en boer Koeman werd het al snel zat om de heren steeds op de poten te moeten zetten voor een volgende poging. Of er raak geschoten werd, was niet duidelijk en trefzeker zag het er niet uit.

Koeman verloor zijn vertrouwen en koos eieren voor zijn geld. Er werden nieuwe rammen besteld. Groter en beter uitgerust voor de klus. Maar deze studs arriveerden pas na veertien dagen. De twee kleine springers werden intussen naar een eiland aan het eind van de Roemersloot gebracht.

Over de frisse rammen was niks te klagen. Zij klaarden de klus op eigen kracht zonder moeite.

Toch werden de afgelopen week heel wat lammetjes ‘te vroeg’ geboren: de draagtijd ligt gemiddeld op honderdvijfenveertig dagen, en dat was ook het moment dat ze begonnen te komen. Honderdvijfenveertig dagen nadat de kleine mannen op hun tenen hadden gestaan…

Vanuit het bootje kijk ik naar de twee vaders van veel, en ze kijken hooghartig terug. Ik verbaas me erover dat ze nog niet over het water zijn weggewandeld.

50woordenfoto: Zwembad Et Buut

De Orkaan - vr, 19/04/2019 - 07:00

Zwembad Et Buut

Uiteindelijk moet het een school worden. Het nieuwe Et Buut en de nieuwe Westerkim. Plannen werden gemaakt, afgekeurd en aangepast. Wel of niet wonen. Het bestemmingsplan werd goedgekeurd en toch weer afgekeurd. Constructie kreeg een ‘paar’ euro’s om te verhuizen naar Wormerveer. Maar dan wordt er ook gebouwd. Eerst dus een soort van zwembad.

Wij maakten de foto vorige week. De nieuwe school komt aan de Mauritsstraat bij het Volkspark (vlakbij de Provincialeweg) in Zaandam.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

De foto hieronder nogmaals (klik voor vergroting).

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je onze eerdere 50woordenfoto’s.

Camper-Walhalla ontruimd

De Orkaan - do, 18/04/2019 - 18:43

Ontruimd… ontruimd… ontruimd… als we eerlijk zijn – en dan zijn we heel even een keer eerlijk – eigenlijk weten we niet precies hoe het gekomen is.

Maar de parkeerplaats van KFC is leeg en veegschoon opgeleverd. Daarnaast is een woord als ‘ontruimd’ goed voor de clicks.

Voor de ingang staan twee verkeersborden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: verboden voor campers!

Eergisteren waren wij er nog getuige van dat handhaving onverrichter zake vertrok, maar in een dag tijd kan er veel gebeuren. Ontdek de verschillen:

dinsdag 16 april

De Orkaan

Donderdag 18 april:

De Orkaan

We zijn dubbel trots op onze gemeente, want er werden dubbele borden geplaatst. Links en rechts van de ingang van de parkeerplaats, zodat ook Engelsen en linkshandige camperbestuurders weten waar ze aan toe zijn:

De Orkaan

Aan de overkant konden zo’n vijftien gelukkigen nog genieten van de gastvrijheid waar wij Zaankanters bekend om staan:

De Orkaan

Deze laatste foto namen we vanuit de bosjes, zodat er nog wat idyllisch groen op zou staan. Daar kregen we spijt van omdat we in een mensendrol trapten. Maar dit terzijde, we gaan ervan uit dat de Orkaan-hoofdredacteur onze Santoni Limited Croco’s zal vergoeden.

PS We stelden een woordvoerder van ZNSTD maandag vrij simpele vragen over deze situatie. Kregen een mail met de vraag: ‘kan ik er morgen op terugkomen?’ en hoorden er nooit meer van.

 

 

Jongen na 1,5 uur bevrijd uit lift Zaandijk Zaanse Schans (12 filmpjes!)

De Orkaan - do, 18/04/2019 - 12:19

De brandweer bij station Zaandijk Zaanse Schans is deze ochtend, 18 april 2019, al geruime tijd bezig geweest om een jongen uit de lift bij het station te bevrijden.

De pogingen waren eerst tevergeefs. De brandweer heeft geweld moeten gebruiken om de lift te openen. Na ongeveer anderhalf uur was Joeri weer vrij.

Omstreeks kwart over 11 werd duidelijk dat de jongeman in de lift vast zat aan de kant van Koog Zaandijk op de begane grond. De brandweer was na een half uurtje aanwezig.

De Orkaan was erbij en zette video’s op Twitter. Hieronder het overzicht.

Hyperlokale paniek! Er zit een jongeman al 20 minuten opgesloten in de lift op Station Zaandijk Zaanse Schans! pic.twitter.com/TbmTm5Lvi4

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Onze jongeman staat inmiddels al meer dan een half uur te bakken in het aquarium. Nog geen hulp in zicht. pic.twitter.com/cUFYLydKbn

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Daar komen de redders! #helden #liftopsluiting pic.twitter.com/sKfKmEFsmz

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

De brandweerlieden zijn de wanhoop nabij!#liftopsluiting pic.twitter.com/mz8Lp1IWgq

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Ons slachtoffer heet Joeri, en we zijn bang dat de brandweer het op gaat geven… #liftopsluiting pic.twitter.com/abMNDhAH8j

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

De brandweer heeft toestemming om schade te maken #liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/BIa3gCFGB2

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Joeri moet zijn jas aandoen en tegen de achterste wand in de lift gaan staat. #liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/d7hS3uhqUK

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

1, 2, 3…. Daar gaan we! #liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/aFFy0YPBRl

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Jaaaaaa! Joeri is gered! #liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/5Uk7PdylzC

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Nu even bijkomen met wat water. #liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/5JJiLKGb18

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

En de helden vertrekken naar een volgend avontuur. #liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/VBVXspAQio

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

De lift is stuk…#liftopsluiting #savejoeri pic.twitter.com/WHcq1gc5aA

— De Orkaan (@DeOrkaan) 18 april 2019

Waar vieren we Koningsdag? (en Koningsnacht?)

De Orkaan - do, 18/04/2019 - 08:00

Op 26 en 27 april kleurt Nederland oranje. Waar zijn de vrijmarkten, optredens, wafelkramen, kermissen, braderieën, aubades, koekhapperijen en waar wordt zakgelopen in de Zaanstreek?

Wij telden er al 12 maar het zijn er vast meer. Sta je er niet bij of heb je een tip? Mail het naar De Orkaan, zet het hieronder in de reacties of meldt het via Facebook of Twitter.

Op 26 april kwamen wij tegen:

 • Feest in Krommenie, Snuiverstraat
 • Koningsnacht Groos, Wormer

(Onder het affiche de Koningsdag-evenementen)

Op 27 april kan je terecht in

 • Westzaan van 10.00 uur tot 23.00 uur op de Torenstraat, Kerkbuurt en Lambert Meliszstraat, tussen 10.00 uur en 16.00 uur met vrijmarkt, braderie, muziek en een open podium. Hotel-Restaurant De Prins is vanaf 11.00 uur open; de Kazerne is open vanaf 10.00 uur. Van 14.00 tot 18.00 treedt Michel van Rijswijk op en later op de avond een DJ tot 23.00 uur. Om 11.00 uur en 12.00 High School Musical, om half 12 begint dan de Prinsessen/Prinsen-wedstrijd
 • Zaandam
  • 9.00 uur tot 24.00 uur op de Zuiddijk 65
  • Middenweg 44, 11.00 uur tot 23.00 (Hembrugterrein)
  • Poelenburg, 9:00-17:00
  • Royal Jazz – Zaantheater, 13.00 tot 19.30 uur
  • muziekevenement van 14.30 uur tot 21.00 uur, Westzijde 158
  • Royaal Kabaal, Hemkade
 • Wormerveer
  • Marktplein, 8.30 tot 15.30 uur
  • Krommenieërweg 72, voor Cafe ’t Laantje, 14:00-19:00
 • Assendelft: Kinderkermis Koningsdag, van 10.00 uur tot 17.00 uur op het voetbalveldje bij Cultuurpad

Bottom-up bijeninitiatief top-down vermorzeld

De Orkaan - do, 18/04/2019 - 07:39

Zaanstad is een bijvriendelijke gemeente en dat is bewezen door middel van een echt certificaat en de onthulling van een officieel bord met daarop ‘Zaanstad Zoemt’.

En Zaanstad houdt ervan zaken bottom-up te organiseren. Er worden onder de naam MAAK.Zaanstad bijeenkomsten georganiseerd om ideeën te verzamelen, en bewoners te betrekken. Van zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’…

Josefien Gigengack, onderneemster en DOKA-lid uit Krommenie telde een en een bij elkaar op, en klom september 2018 in de pen. De oude beukenboom voor het historische Burgemeestershuis is voor zijn m/v gezondheid afhankelijk van bijen die hem willen bevruchten, maar die bijen zijn er niet. Dat betekent geen nootjes en dat is niet fijn. En – belangrijker nog – het is een signaal van bijenarmoede in Krommenie.

Bottom-uppe-aanpakker als ze is, schreef ze een mail aan bijenvriend en verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers. Daarin vroeg ze om bloembakken met daarin bijvriendelijke kost, om aan de lantaarnpalen in het centrum van Krommenie te hangen. (Na de foto van Danielle Martinez-Spits uit Westzaan tikken we vrolijk verder)

Danielle Martinez-Spits

De mail leek in vruchtbare aarde te vallen en Josefien werd voortvarend in contact gebracht met de ‘Beheerder Groen & Beeldkwaliteit’ van Zaanstad die half positief reageerde: de hangende bakken met inhoud zou de gemeente kunnen leveren, maar de verzorging zou een probleem worden.

Josefien liet zich niet uit het veld slaan en benaderde met haar bottom fier in de lucht, de Zonnehoek in Krommenie. Dat is een dagbestedingscentrum dat haar cliënten graag nuttige activiteiten biedt. Zij zagen de verzorging van de hangende manden direct zitten, en hebben ervaring in groenonderhoud.

Omdat het een tijdje stil bleef, besloot de onderneemster de overgang te maken van ‘van zorgen voor’, naar ‘zorgen dat’. Ze liep een rondje Vlietsend, Zuiderhoofdstraat tot de stoplichten kruising Heiligeweg. Daarbij telde ze twintig lantaarnpalen en plekken waar de bakken zouden kunnen hangen. In februari van dit jaar mailde ze een pasklaar overzicht naar de verantwoordelijk ambtenaar die er zijn voordeel mee kon doen. (Ook na dit foto-intermezzo van Danielle Martinez-Spits uit Westzaan tikken we vrolijk verder)

Danielle Martinez-Spits

Weer bleef het stil. Maar… Ineens kwam de gemeente top-down in beweging. Er werd voor meerdere Zaanse dorpen een professionele inventarisatie gemaakt en Cityflower werd benaderd. Dat bedrijf verzorgt ook in Wormer professioneel de gemeentelijke bloembakken. Er werd een offerte gevraagd voor de huur van hanging baskets, en ook voor de verzorging van de inhoud.

Hoewel Josefien zich buitenspel gezet voelde met de DOKA en met de Zonnehoek, hoopte ze toch op een positief resultaat. Het ging immers om de bloemen en de bijen. Daarbij ziet het er in Wormer prachtig uit.

Maar helaas. Vorige week ontving ze een mail, niet van de wethouder, maar van de gebiedsbeheerder. De angel? Het bijen-geintje past niet in het budget van Zaanstad. Te duur allemaal:

‘Wij kunnen zowel in onderhoud als financieel niets bijdragen.’

Onderhoud? Dat hadden ze toch juist al geregeld met de Zonnehoek? Dat de offerte van Cityflower niet haalbaar was betekent toch niet dat het hele bottom-up-initiatief van Josefien, de DOKA en de Zonnehoek van tafel geveegd zou hoeven worden?

Maar, jawel. Na een mail met deze vraag aan bijenvriend wethouder Slegers komt het antwoord top-down via zijn woordvoerder: hij kan niks voor hen betekenen. Bijezuinigen, weet je….

Wat rest is een tweet uit vervlogen tijden:

Het bijvriendelijke bord, onthuld door wethouder @SlegersGerard in het Burgemeester in ‘t Veldpark. Benieuwd waarom dit bord daar staat? Lees verder → https://t.co/HTgfhQoxgC pic.twitter.com/xNpsiurCKA

— Gemeente Zaanstad (@GemZaanstad) 20 september 2018

PS. De bijen werden gefotografeerd door Danielle Martinez-Spits. Er sloop ook nog een wesp-achtige tussendoor!

Danielle Martinez-Spits

 

 

De Geveltoerist 96: Sportfondsenbad

De Orkaan - do, 18/04/2019 - 07:25

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Sportfondsenbad, Mauvestraat 162, Zaandam

Aimée Klerk, werkzaam bij ons onvolprezen gemeentearchief fietste begin deze maand langs het Sportfondsenbad en zag dat de oude letters (even?) terug waren op de gevel.

Of ze behouden blijven voor de toekomst is onbekend, we hopen het, en als het niet zo is, hebben we de foto’s nog!

Hieronder het bad in de jaren zestig (foto Gemeentearchief Zaanstad). Op de achtergrond het Zaanlands Lyceum dat in het begin van de jaren zestig werd gebouwd.

Op een oude ansichtkaart is te zien hoe het aanzicht daarvoor was.

In september 2018 maakten we een foto waarop ZAANLAND wel te zien is maar Sportfondsenbad niet, de naam is dus tijdens de verbouwing tevoorschijn gekomen.

Hieronder nog eens de foto die Aimée recent maakte (klik voor vergroting).

Dit schreven we eerder over het Sportfondsenbad.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

50woordenfoto: Kermisbord

De Orkaan - do, 18/04/2019 - 07:00

Kermisbord

Vandaag begint de kermis in Wormerveer. En op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Niks met elkaar te maken? Wel in Wormerveer waar het verkiezingsbord de kermis in de weg staat. Om geld besparen – het zijn zware tijden – zijn de borden van de Provinciale Statenverkiezingen blijven staan voor de Europese verkiezingen (met sticker: bedankt voor uw stem).

De foto vonden we op het Twitter-account van David Meyer.

50woordenfoto

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij of jij nu en dan van 50 woorden.

De foto hieronder nogmaals.

Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.

Hier zie je onze eerdere 50woordenfoto’s.

Zaansche Molen stapt uit Zaanse Schans Card

De Orkaan - wo, 17/04/2019 - 17:37

De Vereniging de Zaansche Molen doet niet meer mee met de Zaanse Schans Card. Per 1 mei wordt hun eigen Molencard geïntroduceerd die toegang moet geven tot alle molens op de Zaanse Schans.

Zaanse Schans-bestuursvoorzitter Piet Oudega vindt het afscheid “geen prettig signaal” terwijl Jan Hovers, directeur van het Zaans Museum, “buitengewoon teleurgesteld” is over de beslissing.

Peter-Jan van Steenbergen, algemeen manager van De Zaansche Molen: “voorlopig zijn we daar in principe uitgestapt. Stichting De Zaanse Schans, de exploitant van de Card, heeft zich niet aan afspraken gehouden over de verdeling bij de wederverkoop, dat zou in overleg gaan. Ze hebben achter onze rug om de zaak anders geregeld.”

Zaanse Schans-voorzitter Piet Oudega vindt het “niet zinvol” in te gaan op de verwijten van De Zaansche Molen, volgens hem gaat het bij het conflict vooral over de “praktische uitvoerbaarheid”.

Volgens Maarten van der Meer, directeur van Stichting de Zaanse Schans, betreft de discussie de specifieke afspraken over de Zaanse Schans Card in 2019, en hoeft het geen negatieve gevolgen te hebben voor de gesprekken over het verdienmodel op de langere termijn.

Verdienmodel

De beslissing komt op een cruciaal moment: de gesprekken over het verdienmodel voor de Zaanse Schans zijn nog in volle gang onder leiding van Eric van der Burg, oud-wethouder van Amsterdam en voormalig informateur in Zaanstad. En volgende week beginnen de gesprekken onder leiding van de Groningse ‘mediator’ Johan Remkes, oud-Commissaris van de Koning in Noord-Holland, om alle partijen op één lijn te krijgen bij de Ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans.

Met het uitstappen van de Zaansche Molen wordt de Zaanse Schans Card een matige deal voor bezoekers. Toeristen kunnen met de kaart (€ 15) in het Zaanse Museum (normaal € 12) en Museum Zaanse Tijd (normaal € 10). Ook krijgen ze korting op een rondvaart, bij souvenirwinkels en restaurants. Maar voor elke molen moet nu apart € 5 worden betaald. De nieuwe Molenkaart is vanaf 1 mei te koop, voorlopig alleen online.

De Zaanse Schans Card was net in prijs omhoog gegaan naar € 17,50 maar omdat er nu geen molenbezoek meer inzit is de prijs weer terug naar het oude niveau van € 15. Het uiterlijk van de kaart wordt ook veranderd. Jan Hovers: “Alle molens gaan eraf.”

Tours & Tickets

De liefde tussen de Vereniging Zaansche Molen en De Zaanse Schans is “behoorlijk bekoeld” aldus Van Steenbergen, maar hij hoopt dat komende week onder leiding van mediator Johan Remkes toch vooruitgang gemaakt kan worden ten aanzien van de Ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans.

Vorig jaar zijn 48.000 Zaanse Schans Cards verkocht. Met een bezoekersaantal van zo’n twee miljoen komt dat neer op 2 à 3 procent van de bezoekers. Volgens het Zaans Museum kreeg de Zaansche Molen in 2019 € 4,50 per verkochte kaart “bijna het volledige entreebedrag van een molenbezoek”.

De Zaansche Molen heeft daarnaast een partnership met Tours & Tickets, wat 140.000 bezoekers per jaar voor de molens oplevert. Ook met andere touroperators worden door de Zaansche Molen afspraken gemaakt.

Pagina's