Openstelling busbrug komt in zicht

Zaanstad - 'Liever niet', 'Prima', 'We zijn voor' en 'Voor mij hoeft het niet'. De openstelling van de busbrug De Binding tussen de wijken Westerkoog in Koog aan de Zaan en Westerwatering in Zaandam heeft voor- en tegenstanders. ,,Maar het grote deel, zeg maar 95 procent, is blij dat de busbrug opengaat'', zegt Henk van Kimmenade, voorzitter van wijkoverleg Westerkoog.
De busbrug werd in mei 1990 geopend. Maar naast fietsers en voetgangers kunnen alleen politie, ambulance en brandweer van de brug gebruik maken. Bewoners die even van de ene wijk naar de andere moeten en dit met de auto willen doen, rest niet anders dan een omrit van twaalf kilometer. Na jarenlang 'gesteggel' kunnen de voorstanders reikhalzend uitzien naar het jaar 2009.
Hoe dichter iemand bij De Busbrug woont, hoe groter is ook de tegenstand tegen de openstelling. Ook bewoners van de rondweg in Westerkoog zijn meestal tegen. ,,Liever niet'', reageert Ingrid Mandjes van de Glazenmaker aan de rondweg in Koog. ,Als het toch moet, dan moeten er wel verkeersremmende maatregelen komen. Toen ik hier in 1976 kwam wonen, moest ik 3000 gulden bijdragen voor de weg binnendoor. Daarna nooit meer iets van gehoord.''